Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Πολιτική

Περιφέρεια Ηπείρου: Πυρ ομαδόν κατά Καχριμάνη για τις εξελίξεις στο Τεχνολογικό πάρκο

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη να προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Με ανακοινώσεις οι παρατάξεις «Ήπειρος Όλον-Τόπος να ζεις» του κ. Στέφανου Ζούμπα, ΦΩΣ του κ. Γεωργόπουλου και “Κοινό των Ηπειρωτών” του κ. Στέφου ασκούν σκληρή κριτική στον κ. Καχριμάνη:

Στέφανος Ζούμπας: “Η Παράταξη «Ήπειρος Όλον-Τόπος να ζεις» εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία έναντι των τρεχουσών εξελίξεων σχετικά με την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου να προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Ενώ η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την απώλεια χρηματοδότησης και στήριξης από την κυβέρνηση της ΝΔ που ήταν  «εκλεκτός της» καθώς και  τις προσπάθειες αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του έργου, εμείς, ως παράταξη, δηλώνουμε αποφασισμένοι να σταθούμε ενάντια σε αυτήν την απόφαση που για μια ακόμη φορά φαίνεται να λαμβάνεται χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συμμετοχή των παρατάξεων και χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με βάση τα στενά συμφέροντα ή τις μονομερείς αποφάσεις του Περιφερειάρχη όταν μάλιστα  αφορούν την ανάπτυξη και τη χρήση εκτάσεων των Ηπειρωτών.

Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει να παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων σε ιδιώτη για 31 χρόνια αντιπροσωπεύει μια εκκωφαντική έλλειψη διαφάνειας και συμμετοχής όλων μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής μας. Αντί να επιδιώκει συνεργασία και διαφάνεια, ο Περιφερειάρχης επιλέγει τον δρόμο της μονομερούς απόφασης, προσπαθώντας να αναστρέψει το κλίμα  της αποτυχημένης πολιτικής του και να εξασφαλίσει την υλοποίηση του έργου με κάθε κόστος.

Του υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είναι εταιρία real estate και θα  σταθούμε ενωμένοι  απαιτώντας  από την Περιφερειακή Αρχή να επανεξετάσει την προσέγγισή της για το έργο αυτό από μηδενική βάση ακόμη και για την χρησιμότητα του έργου στο συγκεκριμένο σημείο όταν μάλιστα υπάρχουν φωνές που επιχειρηματολογούν  για μη χρηστικό project στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και την ώρα που αρκετές από τις εταιρίες που αρχικά ενδιαφέρθηκαν να στεγαστούν στο πάρκο έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ιδιόκτητα ακίνητα ενώ κάποιες άλλες αναζητούν ήδη εκτάσεις σε άλλες περιοχές.

Οι Ηπειρώτες  δικαιούνται  να συμμετέχουν  στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους  και να έχουν  τη δυνατότητα να εκφράζουν  τις απόψεις τους  σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και το περιβάλλον της Ηπείρου.

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον-Τόπος να ζεις»  θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και θα δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας των συμφερόντων της περιουσίας των Ηπειρωτών.

Ο λαός της Ηπείρου αξίζει μια πολιτική που να βασίζεται στη συμμετοχή, τη διαφάνεια και την αμοιβαιότητα και όχι σε πρακτικές real estate και σκελετούς αφημένους σε αγροκτήματα και αλλού…”

Ο κ. Γεωργόπουλος: “ Σήμερα συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή. Εκτός ημερησίας, θέμα 19, ξαφνικό και αναπάντεχο, χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν:

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης του διεθνή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την “Ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου”.

  • Ναι, αυτό το Πάρκο που θα έμπαινε στο Ταμείο Aνάκαμψης με €50 εκατομμύρια (τα €25 θα τα δανείζονταν) και απεντάχθηκε!
  • Ναι, αυτό που μετά είτε θα γινότανε με €30 εκατομμύρια και θα εντασσόταν!
  • Ναι, αυτό που ήξεραν οτι είχε απενταχθεί και το έκρυβαν πριν τις εκλογές!
  • Ναι, αυτό που δεν ρώτησαν, δεν συμβουλεύτηκαν ΚΑΝΕΝΑΝ!
  • Ναι, αυτό που δεν το έφερε πρώτα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα περνάνε έκτακτα πρωί Δευτέρας…

Και η πλειοψηφούσα Παράταξη Καχριμάνη ενέκρινε όρους σύμβασης που ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ. Παρά μόνο ως εγγραφές στον πίνακα περιεχομένων! Αστεία πράγματα!

Η δικαιλογία του κ. Καχριμάνη για τη βιασύνη κατά την διάρκεια της επιτροπής ηταν “μας πιέζουν οι Γερμανοί” και εμείς αναρωτιόμαστε:

  • ποιοί είναι οι Γερμανοί;
  • είναι αυτό αποδοχή φωτογραφικού διαγωνισμού, το οτι βιαζόμαστε να το φτιάξουμε για κάποιους;

ενώ ο υπηρεσιακός κ. Σακκάς ανέφερε πως “το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα €25 εκατομμύρια ενώ τα €70 εκατομμύρια που αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης αφορούν στο ύψος των ενοικίων” (!!!), δήλωση πρόσκλησης κόσμου από το …απέναντι κτήριο της Περιφέρειας.

Ο κ. Καχριμάνης και οι 4 της παράταξής του (Σιαράβας, Ψαθάς, Κίτσιος Γαϊτανίδης), ενέκριναν τους όρους μία σύμβασης που:

  • λείπουν τα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ που είναι και ουσιώδη καθώς εκεί είναι οι άδειες, το μοντέλο εσόδων, προυπολογισμοί κοκ (τα ζητήσαμε και δεν μας στάλθηκαν)!
  • παραχωρεί 30 στρέμματα για 35 έτη, με ασαφές το πεδίο της ανανέωσης μετά!
  • την ορίζει στα €69 εκατομμύρια (€65 γράφει αλλού μέσα, εξάλλου παίζουν τόσο εύκολα με τα εκατομμύρια…) χωρίς καμία τεκμηρίωση, κοστολόγηση οταν πριν έχει ειπωθεί πως κάνει €50 εκατομμύρια, €30εκατομμύρια, αν δεν βρεθεί ανάδοχος “θα γίνει με €15 εκατομμύρια”
  • αφήνει τελείως εκτός λειτουργίας του την Περιφέρεια και ουσιαστικά αυτή λειτουργεί ως Μεσίτης, χωρίς κανένα ουσιαστικό ή σύμφωνο ρόλο με την ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας στην περιοχή!
  • αφήνει περιθώριο στο να κάνει ο ανάδοχος ό,τι θέλει τα 13.500 τετραγωνικά δόμησης καθώς είναι θολές οι χρήσεις από εκεί και πέρα.

και γενικότερα μία σύμβαση για την οποία γεννιούνται άπειρα ερωτήματα,για

  • τις ασάφειες,
  • τις διακυμάνσεις στα ποσά και την κοστολόγηση,
  • την βιασύνη, ελαφρότητα και προχειρότητα κατάρτισής της,
  • την εμφανέστατη απόκλιση από τον αρχικό σκοπό,
  • την απουσία λογικής στο οικονομικό της μοντέλο.

Τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καχριμάνη, όσων την υπογράφουν αλλά και του υπηρεσιακού κ. Σακκά.

Τι θεωρούμε:

  • Πρόκειται για πρόχειρα στημένη προσπάθεια που περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Real Estate (Κτηματομεσιτική) παρά με Έρευνα και Τεχνολογία.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζει την τραγική διαχείριση αυτού του εξ αρχής κακοσχεδιασμένου έργου, που αγνόησε από τους μικρότερους ως τους μεγαλύτερους φορείς (πχ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Δηλώνουμε πως θα αναζητήσουμε ευθύνες σε όποιους υπογράφουν αυτή τη σύμβαση και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είτε αιρετοί είτε υπηρεσιακοί.

Τι θα κάναμε:

  • Μόνιμα ανοικτή πρόσκληση (ακόμη και καμπάνια προώθησης) για υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων (business plans) σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θέλει να του παραχωρηθεί χώρος και να επενδύσει για Σκοπούς Έρευνας και Τεχνολογίας. Γρήγορες και απλές διασικασίες έγκρισης της Περιφέρειας και σύμφωνες με συγκεκριμένο αναπτυξιακό και χωροταξιακό σχεδιασμό της περιοχής.

Αφού σας θυμίσουμε πως ήδη υπάρχει Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα, αφού σας ενημερώσουμε πως με υποπολλαπλάσιο ποσό της σύμβασης, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να φτιάξει οτι θέλει (και αυτό μας γεννά επίσης απορίες) στην πάμπτωχη περιοχή μας που δεν αντιμετωπίζει έλλειψη γής και χώρων, σας παραθέτουμε και την σύμβαση για να απολαύσετε την διακυβέρνηση της Ηπείρου. Αυτό ενέκρινε ο κ. Καχριμάνης σήμερα!

(και όποιος βρει τα παραρτήματα να μας τα στείλει και σε εμάς!)”

Το “Κοινό των Ηπειρωτών”: “Αιφνιδιαστικά και προ ημερήσιας διάταξης θέμα παρουσιάστηκε σήμερα στην Περιφερειακή Επιτροπή από τον κ. Περιφερειάρχη η πρόταση για τη διακήρυξη Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της “Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας”.

Πρόκειται για ένα έργο που τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, εξήγγειλαν ουκ ολίγες φορές για να αυτοδιαψευστούν εν τέλει, αφού ποτέ αυτό δεν κατάφερε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε και να χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές.

Ως “Κοινό των Ηπειρωτών” έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Περιφέρειας Ηπείρου, πως πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του έργου για να προχωρήσουν με επιτυχία οι διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη θέση μας αυτή, αφού το έργο δεν επιλέχθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και απεντάχθηκε.

Η Περιφερειακή Αρχή – παρά την πολιτική ήττα- που υπέστη επανέρχεται με πρόταση και εισήγηση για ένα έργο με σύμβαση παραχώρησης ύψους 50 εκατομμυρίων!

Η παράταξή μας, το «Κοινό των Ηπειρωτών», επιμένει ότι οι επιλογές της ΠΑ είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού ένα έργο εξαιρετικά αναπτυξιακό για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες – όπως η ίδια διατυμπανίζει- πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές για τριάντα χρόνια, με σύμβαση παραχώρησης της οποίας δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και ουσιαστικά πρόκειται για μια υποδομή στέγασης εταιρειών τεχνολογίας.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή, ο επικεφαλής της παράταξής μας Γιάννης Στέφος, καταψήφισε την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και ζήτησε δημόσια διαβούλευση για το θέμα, άμεση δημοσιοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και ουσιαστική συζήτηση  στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να εγκαταλείψει το σχέδιό της και να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, τους φορείς, τους ειδικούς επιστήμονες, τις περιφερειακές παρατάξεις και όλους τους ενδιαφερόμενους.”

σχετικές αναρτήσεις

1 από 41

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *