Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Το θεωρείο του Απόκαυκου

Γιάννενα: Τα πρόσωπα του 2023

Με το 2023 να μας αφήνει σε λίγες ώρες και ενώ η πάλαι ποτέ μικρή μας πόλη στροβιλίζεται σε βακχικούς ρυθμούς, με τις χιλιάδες των επισκεπτών να δίνουν τον τόνο, ο Απόκαυκος επιχειρεί μια αναδρομή στο 2023, αναζητώντας τα πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο άφησαν το αποτύπωμά τους στην χρονιά που πέρασε.

Ένας θάνατος, μια πολυσυζητημένη διαδοχή, μια ρεβάνς και ο συνήθης ύποπτος

Αναμφισβήτητα το γεγονός που επισκίασε τους τρεις πρώτους μήνες τη ζωή των Ιωαννίνων ήταν η ασθένεια και ο θάνατος του εκλεγμένου Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Μια απώλεια που άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, το οποίο οι επίγονοι του αείμνηστου Δημάρχου επιχείρησαν να το καλύψουν με πραξικοπηματικές διαδικασίες, που είχαν ως  αποτέλεσμα τη διάσπαση της Δημοτικής Αρχής, που προέκυψε από την συνεργασία των παρατάξεων Ελισάφ- Γκόντα και Μπαρτζιώκα τον Σεπτέμβρη του 19 και την αποχώρηση της παράταξης Γκόντα από τον συνασπισμό που διοίκησε τον Δήμο την τετραετία 2019- 2023,

Η ξαφνική αναχώρηση του αείμνηστου Δημάρχου στην Αθήνα, αρχές του Δεκέμβρη του 2022 δήθεν για προσωπικούς λόγους, ήταν η αρχή ενός σίριαλ που τέλειωσε με τον θάνατό του στις 17 Φεβρουαρίου του 2023.

Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Δημάρχου, που τις επέτειναν η κρυψίνοια του ίδιου του εκλιπόντος αλλά και των άμεσων συνεργατών του, είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος ουσιαστικά να μείνει ακυβέρνητος τους τρεις μήνες της απουσίας του.

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, που μέχρι τον θάνατο του Δημάρχου ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με διαδικασίες …ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Μωυσή Ελισάφ  στο αξίωμα του Δημάρχου, με τις ψήφους 8 δημοτικών συμβούλων.

Διαδικασίες που αμφισβητήθηκαν ανοιχτά και χρειάστηκε η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και πολύ παρασκήνιο για να επικυρωθεί η εκλογή του.

Τα γεγονότα αυτά έπαιξαν το ρόλο  τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που διεξήχθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και που ανέδειξαν νικητή στον δεύτερο γύρο τον Θωμά Μπέγκα, για μια δεύτερη θητεία (μετά την πρώτη στο διάστημα 2014- 2019), ο οποίος πήρε ρεβάνς για την ήττα του στο νήμα το 2019.

Τον τέταρτο πρόσωπο που έχει σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στο Δήμο Ιωαννιτών είναι ο επί 12 χρόνια Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, θανάσιμος εχθρός του Θωμά Μπέγκα, ο οποίος στο τέλος της 8ης δεκαετίας της ζωής του κατέβηκε με την παράταξη Παπαγεωργίου, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή Μπέγκα.

Ο αιώνιος ” αυτοδιοικητικός” παράγοντας των Ιωαννίνων αυτή τη φορά δεν πέτυχε τον στόχο του, κατάφερε όμως για μια φορά ακόμη με τον παλαιοκομματισμό και τον ανεξέλεγκτο αρριβισμό του να αφήσει το αποτύπωμά του στο 2023 σε μια πορεία που έχει την αφετηρία της στις αρχές της δεκαετίας του 80, αποτελώντας το μοιραίο πρόσωπο για την υστέρηση του Δήμου μας είτε ως δήμαρχος είτε ως αντιπολιτευόμενος.

Καχριμάνης for ever

Αν οι Ελισάφ, Παπαγεωργίου, Μπέγκας και Φίλιος ήταν το κουαρτέτο που άφησε το αποτύπωμά του στο Δήμο Ιωαννιτών, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέκος Καχριμάνης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αφήνοντας τους άλλους σε δευτερεύοντες και τριτεύοντες ρόλους, σαρώνοντας για μια ακόμη φορά στις εκλογές και αποτελώντας περισσότερο από όλους το πρόσωπο του 2023.

Το μετέωρο βήμα της Μερόπης

Θα ήταν παράλειψη, αν στην σύντομη αυτή αναδρομή, παραλείπαμε την Μερόπη Τζούφη, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Η χρονιά που πέρασε ήταν το βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές συντριβές, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογή νέου Αρχηγού.

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οδήγησε στη διάσπαση του πρώην κυβερνητικού κόμματος με την αποχώρηση δύο ομάδων, της Ομπρέλας του κ. Τσακαλώτου και της Ομάδος της κ. Αχτσιόγλου.

Στην νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με το όνομα “Νέα Αριστερά” προσχώρησε η Μερόπη Τζούφη, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Για τους παλαιότερους χρειάζεται να ανατρέξουν στο μακρινό 1965 για να βρούν Γιαννιώτη βουλευτή, εν προκειμένω τον Ανέστη Λώρα, που αποχώρησε από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου και προσχώρησε στην Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση (ΦΙΔΕ) του Στέφανου Στεφανόπουλου.

Αν και οι εποχές είναι διαφορετικές και άλλα τα διακυβεύματα, η κ. Τζούφη με το εγχείρημα αυτό είναι η δεύτερη βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Ιστορία των Ιωαννίνων που αποχωρεί από το κόμμα της και προσχωρεί σε ένα άλλο, στη διάρκεια Κοινοβουλευτικής περιόδου.

σχετικές αναρτήσεις

1 από 6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *