Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
περιβάλλον

Τα Γιάννενα έχουν την ίδια ατμοσφαιρική ρύπανση με το Πεκίνο!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη είναι αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει ως αποτέλεσμα ο τοξικός αέρας που αναπνέει ο άνθρωπος να είναι αιτία για ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων υγείας, από τις πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις έως τον διαβήτη και τον καρκίνο και από τη λειτουργία του εγκεφάλου έως τις πρόωρες γεννήσεις. Επίσης επιβαρύνουν εκατομμύρια ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις υγείας και οδηγούν επίσης στον πρόωρο θάνατο περισσότερους από 400.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη ετησίως. Οι ειδικοί λένε ότι περισσότεροι από 200.000 από αυτούς θα μπορούσαν να σωθούν, αν ο αέρας στην Ευρώπη πληρούσε τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αν εξαιρέσουμε την Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, χώρες που έχουν τον καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus για το έτος 2022, ακολουθούν τις κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (PM2,5) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m³) για τους κατοίκους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ο αέρας είναι πολύ περισσότερο τοξικός.

Σύμφωνα και με ανάλυση του Guardian που βασίστηκε στα στοιχεία από 1.400 σταθμούς παρακολούθησης, το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα, καθώς ζει σε περιοχές όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων είναι αρκετά έως πολύ πάνω από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας ΠΑΝΑΚΕΙΑ, τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι έντονα στην Ελλάδα με αιτίες την χρήση συμβατικών καυσίμων και την κλιματική κρίση, η οποία μεταβάλλει τις αποκλίσεις που υπάρχουν στις μετρήσεις τον χειμώνα και το καλοκαίρι. «Αν επιθυμούμε να “πιάσουμε” τα όρια του ΠΟΥ, τότε είναι σίγουρο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν θα εξαφανίσουν το πρόβλημα αλλά θα το μειώσουν αισθητά», σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος προσθέτοντας όμως πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση.

«Είναι σύνηθες τα επίπεδα μικροσωματιδίων να αυξάνονται τον χειμώνα εξαιτίας της οικιακής θέρμανσης και κυρίως της καύσης ξύλου. Ωστόσο, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που έχει ως συνέπεια την εκδήλωση περισσότερων και ισχυρότερων πυρκαγιών το καλοκαίρι, πολύ φοβάμαι πως τα επίπεδα μικροσωματιδίων δεν θα μειώνονται πλέον το καλοκαίρι, όπως συνηθιζόταν. Σκεφτείτε, φέτος το καλοκαίρι επί έναν ολόκληρο μήνα είχαμε τα ίδια επίπεδα ρύπανσης με τον χειμώνα» εξηγεί μιλώντας στην Καθημερινή

Τα Γιάννενα έχουν τις ίδιες τιμές με το Πεκίνο

Ο καθηγητής φέρνει ως παράδειγμα την πόλη των Ιωαννίνων, όπου τον χειμώνα το επίπεδο ατμοσφαιρική ρύπανσης έχει φτάσει στο επίπεδο του Πεκίνου.

«Τόσο το ανάγλυφο της περιοχής όσο και η αυξημένη υγρασία αλλά και υπέρογκη καύση ξύλου έχουν ως αποτέλεσμα στα Γιάννενα οι τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα να έχουν φτάσει από τα 120(μg/m³) μέχρι και τα 200, δηλαδή ίδιες τιμές με αυτές που καταγράφονται στο Πεκίνο. Εν αντιθέσει, το καλοκαίρι οι τιμές αυτές φτάνουν τα 7 (μg/m³)», τονίζει.

Καθημερινή

σχετικές αναρτήσεις

1 από 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *