Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην Ήπειρο η κυβερνητική τροπολογία με βάση την οποία τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διαχείριση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) τις αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), τροπολογία που φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Καχριμάνη και τους δορυφόρους δημάρχους, που υποστήριζαν ότι η διαχείριση ήταν αποκλειστικότητα της Περιφέρειας.
Η απόφαση αυτή επιβεβαίωνει τα δημοσιεύματα του Απόκαυκου, ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου βρίσκεται στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου, που θέλει να τον ξεφορτωθεί.
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την τροπολογία οι “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ” με ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
“Η εμμονή, και όχι μόνο, του Περιφερειάρχη να εμπλακεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, φεσώνοντας με 4 και πλέον εκ. ευρώ τους Ηπειρώτες, ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη, κάτι το οποίο οι «Ορίζοντες Ηπείρου» είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή, όταν ο επικεφαλής τους, Σπύρος Ριζόπουλος, πρώτος συνάντησε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ υπογραμμίζοντάς του ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ξεκάθαρα υπόθεση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Ειρήσθω εν παρωδώ πριν μερικές μέρες βιάστηκε ο κ. Καχριμάνης να ανακοινώσει τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και λίγες μέρες μετά μας έκανε γνωστό ότι τη νομική υπεράσπιση της περιφέρειας Ηπείρου στη διαμάχη με τον ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης.
Είναι σαφές ότι νομικό τμήμα προτίμησε να «αδειάσει» τον κ. Καχριμάνη και αντί να ετοιμάσει στρατηγική νομικής υπεράσπισης, ετοίμασε τροπολογία για λυθεί το πρόβλημα.
Το άρθρο που περιλαμβάνεται σε προσθήκη- τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέδιο νόμου του Υπουργείο Οικονομικών έρχεται να αφαιρέσει κάθε αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων από την Περιφέρεια και ανοίγει τον δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες ώστε το εργοστάσιο και όλη η διαχείριση να περάσει στον ΦΟΔΣΑ, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή.
Ξεδιαλύνει με άλλα λόγια κάτι που ισχύει σε όλη την χώρα και μόνο στην Ήπειρο δεν ήθελε (γιατί άραγε;) να καταλάβει ο κ. Καχριμάνης.
Ο πολιτικός του εγωισμός, και όχι μόνο, όξυνε συνεχώς τις σχέσεις με τους δήμους μέχρι που η κυβέρνηση η οποία τον επέλεξε αποφάσισε να τον «αδειάσει» διασώζοντας τους Ηπειρώτες από το αδιέξοδο.
Οι ίδιες εμμονές του κ. Καχριμάνη όμως είναι αυτές που έχουν καταστρέψει την οικονομία της περιοχής μας, αφού ακόμη και σήμερα ο ίδιος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας αποδείχτηκε ότι το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας Ηπείρου δεν μπορεί να εκτελεστεί.
Ένας κίνδυνος που ως «Ορίζοντες Ηπείρου» τον είχαμε εντοπίσει ήδη από το καλοκαίρι του 2020 όταν ζητούσαμε ειδικό προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα εναρμονισμένο με τις ανάγκες που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία.
Στον ίδιο δρόμο οδηγούνται όμως τόσο η υπόθεση με το προκάτ, όσο και αυτή του τεχνολογικού πάρκου.Δύο ακόμα θέματα για τα οποία οι «Ορίζοντες Ηπείρου» έχουν καταθέσει προτάσεις για να μειωθεί η ζημιά που έχει προκληθεί ή πρόκειται να προκληθεί στα οικονομικά της περιφέρειας Ηπείρου, από τις εμμονές, και όχι μόνο, του Περιφερειάρχη.
Κι αν για τα σκουπίδια και τον προϋπολογισμό – τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Καχριμάνης δεν άκουσε την παράταξή μας με καταστροφικά για την Ήπειρο αποτελέσματα, για το προκάτ και το τεχνολογικό πάρκο έχει ακόμα χρόνο να σώσει ότι σώζεται από την αδιέξοδη για τους Ηπειρώτες πολιτική που ακολουθεί.
Κύριε Καχριμάνη θα πρέπει επιτέλους να μάθετε να μας ακούτε μέχρι και την αποχώρησή σας για να σταματήσετε να είστε επικίνδυνος για την Ήπειρο.
Υ.Γ. 1 Πολλοί θα αναρωτιούνται με την επιλογή της παρομοίωσης του γκολφ στον τίτλο. Έχει όμως βάση, διότι στις ΗΠΑ όταν κλείνει ο κύκλος ενός πολιτικού, οι δικοί του άνθρωποι που είμαστε πεπεισμένοι ότι του κ. Καχριμάνη δεν του έχει μένει κανείς, παροτρύνουν τον κυβερνήτη, να αποσυρθεί και να απολαύσει τα εγγόνια του παίζοντας γκολφ
ΥΓ.2 Καιρός είναι οι υποστηρικτές του αντιΦΟΔΣΑ, δήμαρχοι κύριοι Ελισάφ, Πλιάκος, Έξαρχος, Σουκουβέλος, Τζαφέας, Καψάλης και Γεωργάκος να κόψουν το φλας αλλιώς. Είναι η εποχή του «σώζων εαυτών σωθήτω».”
Επίσης ο ΦΟΔΣΑ με ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:
“Η διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) χαιρετίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που οδηγεί στην απεμπλοκή του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους ότι το αντικείμενο αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Με βάση αυτή τη θέση όλες οι προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών θα έπρεπε να συγκλίνουν στην λογική της μεταβίβασης όλων των υποδομών και αρμοδιοτήτων στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.
Με το νόμο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την ελληνική βουλή δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποκατάσταση της ηρεμίας η οποία θα προκύψει, ο Φορέας μας δηλώνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου.”
Ανακοίνωση του Κοινού των Ηπειρωτών:
“Τέλος της Περιφέρειας Ηπείρου από τη διαχείριση των απορριμμάτων
Με χθεσινοβραδυνή τροπολογία η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί ο ισχύον νόμος 4555/2018 και πλέον αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου το σύνολο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου).
Ηττήθηκε η περιφερειακή Αρχή στην εμμονή της να διαχειριστεί την απομάκρυνση του υπολείμματος, από την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ελευθεροχώρι, του ΙΦΣ «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών» τοποθετήθηκε έγκαιρα και ξεκάθαρα, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των δήμων και του ΦοΔΣΑ. Όταν οι άλλοι μιλούσαν με γενικότητες για τα απορρίμματα εμείς επιμείναμε στην εφαρμογή του νόμου, καταγγείλαμε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ζητήσαμε την απεμπλοκή της Περιφέρειας από τη μεταφορά του υπολείμματος.
Υποστηρίξαμε το νόμιμο δικαίωμα των δήμων να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους και να καρπωθούν τα οφέλη της επεξεργασία τους. Σε πλήθος ανακοινώσεων της παράταξης τονίζαμε: «Οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία..». Η κυβερνητική ρύθμιση καταδεικνύει ότι μπορεί να μην μας παρακολουθεί ο κ. Καχριμάνης αλλά μας διαβάζουν από τη Νέα Δημοκρατία.
Τελειώνει έτσι και μια δικαστική διένεξη που τραυμάτισε την συνεννόηση μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης και διέσπασε τους δημάρχους της Ηπείρου τορπιλίζοντας τη συνεργασία όλων, που είναι ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση, ειδικά για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Το πολιτικό μήνυμα – άδειασμα και οι βυζαντινισμοί μεταξύ υπουργών και περιφερειάρχη δεν απασχολούν. Αυτό που ενδιαφέρει την κοινή γνώμη είναι η δημόσια απολογία του κ. Καχριμάνη για το κόστος της διαμάχης των δυο χρόνων αντιπαράθεσης, των δικαστικών προσφυγών και της διαιτησίας, επειδή το πρόστιμο είναι στο τραπέζι και τα 3,5 εκατομμύρια θα πληρωθούν αν δεν έχουν καταβληθεί στο μεταξύ!
Ήρθε η ώρα της παράδοσης – παραλαβής και της αποχώρησης του κ. Καχριμάνη.”
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης :
“Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ξεδιαλύνει μια και καλή το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα άρα και στην Ήπειρο, χωρίς να αφήνονται πλέον περιθώρια για παρερμηνείες.
Το ζήτημα που έλυσε η κυβέρνηση με την ψήφιση της τροπολογίας για τις «Συμβάσεις Σύμπραξης για υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας Φο.Δ.Σ.Α.» έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τόσο τα συνέδρια της ΚΕΔΕ όσο και τις συνεδριάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου που έχει λάβει αντίστοιχες αποφάσεις.
Η πρόσθετη αξία από την εφαρμογή της τροπολογίας στην Ήπειρο, έγκειται στο ότι δημιουργείται το πεδίο για να συνεργαστούν οι Δήμοι, ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. και η Περιφέρεια, με διακριτούς πλέον ρόλους, για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτών, αφήνοντας στη λήθη διαμάχες που μας πλήγωσαν όλους.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να δηλώνει σήμερα κάποιος δικαιωμένος, όσο εξακολουθούν οι Ηπειρώτες να πληρώνουν αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν δικαιούται σήμερα να πανηγυρίζει κανείς.
Δήμοι και Περιφέρεια, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες, με πνεύμα συνεργασίας και συναλληλίας, οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, ώστε να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε“.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου:
“Η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε χθες, στην πράξη μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια στον ΦΟΔΣΑ.
Βεβαίως αυτή η τροπολογία δεν θα λύσει το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δράση αυτή είναι που γεννά την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των Ηπειρωτών για να διασφαλιστούνε ληστρικά κέρδη προς όφελος της ΤΕΡΝΑ και όσων άλλων επιχειρηματιών εμπλέκονται στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων. Η τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και της διασύνδεσης της τοπικής διοίκησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προκάλεσαν το σήριαλ των πολιτικών διενέξεων στην Ήπειρο.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η εταιρία βγάζει υπερκέρδη από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, που παρά την μοναδική αντιπολιτευτικά προσπάθεια της ΛΑΣΥ, δεν έγινε ποτέ γνωστό το ύψος τους. Ούτε φυσικά και το γεγονός ότι η εταιρία χρεώνει τους Δήμους χωρίς να επεξεργάζεται απορρίμματα. Στην πράξη απλά θα αλλάξουν τα στελέχη της ΝΔ που θα εφαρμόσουν τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ αφού στελέχη της ΝΔ είναι και ο Περιφερειάρχης αλλά και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.
Το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου .
Η κυβέρνηση αν ήθελε να λύσει έστω και μέρος από τα προβλήματα, όφειλε να καταργήσει το τέλος ταφής που επιβαρύνει τους Δήμους, να επιβάλλει την αλλαγή των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ καταργώντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, να χρηματοδοτήσει Δήμους και ΦΟΔΣΑ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να καταργήσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και να απαγορεύσει την επιχειρηματική δράση στον κλάδο.
Ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει δείξει ούτε ένα δείγμα διαφορετικής αντίληψης στο ερώτημα προς όφελος ποιού θα γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο όπως αποκαλύπτει και στην σημερινή του ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι : «Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους…..», δηλαδή όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εν κατακλείδι και για να μην χαθεί η ουσία της συζήτησης που είναι «τι αλλάζει στην διαχείριση των απορριμμάτων» και όχι το «πώς μαγειρεύονται τα μπλε κουκιά στην Ήπειρο», οι Ηπειρώτες δεν κερδίζουν τίποτα και συνεχίζουν να πληρώνουν τα υπερκέρδη των ομίλων.”