«Εξοδο» από τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος υπόσχεται για τους 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με ένα νέο πλαίσιο το υπουργείο θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να δοθεί συντελεστής δόμησης για δασικές ή άλλες εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση, όταν αυτές ανήκουν σε κάποιον οικοδομικό συνεταιρισμό. Και στη συνέχεια θα μεταφέρει τον συντελεστή δόμησης σε κάποια άλλη περιοχή. «Πιλότος» για την όποια λύση θα είναι η περίπτωση του Αυτόνομου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών στο Πεντελικό Ορος, την πολεοδόμηση του οποίου έχει ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις φορές την τελευταία 15ετία.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης είχε συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αυτόνομος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) στη Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου-Ραφήνας. «Το ζήτημα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού ΠικερμίουΡαφήνας απασχολεί εδώ και σαράντα χρόνια την πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας. Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά και αποτελεσματικά. Βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης, τον οποίο για πρώτη φορά θεσμοθετούμε εντός του Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης μετά το πέρας της συνάντησης.
Τράπεζα Γης
Η λύση, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, θα βασιστεί σε δύο τινά: στις ανταλλαγές ακινήτων, μάλλον την πιο λογική λύση, προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή αποζημιώσεων από όσους προσφεύγουν στα δικαστήρια (προϋποθέτει βέβαια τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα σχολάζοντα ακίνητα του Δημοσίου). Και στη δημιουργία της Τράπεζας Γης, η οποία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου είναι «ένας σύγχρονος θεσμός αγοράς δικαιωμάτων γης και θάλασσας (!), μέσω του οποίου ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα -δασικά ή χωροθέτησηςμπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή».
Και εκεί, από ό,τι φαίνεται, αρχίζουν οι νομοθετικές «ακροβασίες». Γιατί αν κάποιος δεχθεί ότι ένα οικόπεδο είχε συντελεστή δόμησης και συγκεκριμένη αξία πριν ενταχθεί σε ένα αυστηρό καθεστώς προστασίας (που του περιόρισε το δικαίωμα αξιοποίησης), δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και για τις δασικές εκτάσεις, απλά και μόνο επειδή αγοράστηκαν από έναν οικοδομικό συνεταιρισμό (πόσω μάλλον για οικόπεδα στη… θάλασσα). Επιπλέον, η μεταφορά του συντελεστή λ.χ. από το αδόμητο, στο κομμάτι ενός οικοδομικού συνεταιρισμού που μπορεί να χτιστεί σημαίνει ότι… θα δημιουργηθεί ένα χωριό με πολυκατοικίες στη μέση του πουθενά. Αδιευκρίνιστο δε είναι σε τι θα αντιστοιχούν οι άυλοι τίτλοι της Τράπεζας Γης. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για την Αττική, η δυνατότητα νέων πολεοδομήσεων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους του ρυθμιστικού της Αθήνας περί περιορισμού της διάχυσης της πόλης (που όσο κι αν έχει απαξιωθεί συστηματικά από τους κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια και λοιδωρηθεί από τους φορείς του real estate, αποδείχθηκε… διά της ερήμωσης του κέντρου ότι τελικά έπρεπε να είχε τηρηθεί).
Οne stop shop
Οσον αφορά τις εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών που δεν εμπίπτουν μεν σε δασική ή προστατευόμενη έκταση, αλλά και ούτε στα όρια ΠΕΡΠΟ, εκεί φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται απλά στη θεσμοθέτηση ΠΕΡΠΟ διά της τροποποίησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ανεξάρτητα με το τι αυτό ορίζει σήμερα για την περιοχή. Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, με στόχο όλες οι διαδικασίες χωροθέτησης και πολεοδόμησης να ολοκληρώνονται μέσα σε ένα εξάμηνο. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν τελειώσει σε ένα εξάμηνο και το νέο σύστημα (Τράπεζα Γης και one stop shop) θα είναι λειτουργικό σε ένα έτος.
Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 220 βρίσκονται στην Αττική και οι 330 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50%-60% των οικοδομικών συνεταιρισμών στην Αττική κατέχουν δάση ή δασικές εκτάσεις.
Πηγή: Καθημερινή