Του εκκλησιαστικού μας συνεργάτη
Πολύ πριν από το Άγιο Πάσχα αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν γνώση της υπόθεσης ή καλύτερα του προσχεδίου του Υπουργείου αλλά επαναπαύτηκαν.
Γιατί όμως επαναπαύτηκαν θα αναρωτηθεί κανείς; Mα προφανώς, γιατί το σχέδιο της Υπουργού δεν έβαζε λουκέτο στην ΑΕΑ Βελλάς αλλά σε αυτή της Θεσσαλονίκης.
Και εδώ αρχίζει το πολιτικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο με τις διαπλεκόμενες σχέσεις πολιτικών και ιερέων, που δρώντας εν κρυπτώ οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος είναι βέβαιο -για αυτό και το υπερτονίζει συνέχεια- ότι δεν επιθυμούσε το κλείσιμο της Ακαδημίας. Γιατί θα αναρωτηθούν κάποιοι;
Mα προφανώς γιατί είχε ήδη συντονίσει της ενέργειες του με την στήριξη οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, όπως του Υπουργού Ανάπτυξης για τη δημιουργία της γεωργικής σχολής, ως σχολής ΤΕΙ, επίσημου, δηλαδή, ΤΕΙ και με αναγνώριση πτυχίου και με επαγγελματικά δικαιώματα, (κάτι το οποίο δεν ισχύει για την Ακαδημία σήμερα, αφού ναι μεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο αλλά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα) και έτσι με αυτό τον τρόπο θεωρούσε και σωστά μάλιστα, ότι με τη δημιουργία του ΤΕΙ θα ανέβαινε η συνολική αξία της Ακαδημίας και θα έρχονταν η πραγματική ανάπτυξή της και θα αποκτούσε αργά αλλά σταδιακά την αίγλη που έχασε κάπου εκεί στο 1960.
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, αν και διορατικός και έξυπνος, όμως υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκείμενη περίπτωση ήταν οι Ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και κυρίως αυτοί που όχι μόνο δεν τον βλέπουν με καλό μάτι αλλά στο παρασκήνιο απεργάζονται την καταστροφή του.
Άβυσσος η ψυχή των Ιεραρχών αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν Μητροπολίτες που δεν αντιμετωπίζουν με τον χριστιανικότερο τρόπο τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Έτσι λοιπόν όσοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον κ Μάξιμο, θες γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θες γιατί «κινδύνευαν» από την επιστροφή του στην Ελλάδα ή ακόμη γιατί μιλούσε ανοιχτά για όλους και για όλα και δεν μετρούσε τα λόγια του, ανέλαβαν δράση.
Τον χορό του πριονίσματος του αρχικού προσχεδίου της Υπουργού Παιδείας (αυτού που προέβλεπε να κλείσει η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης) άνοιξε ο Μητροπολίτης Κίτρου, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο οποίος όλως τυχαίως έχει και τη θέση του κοσμήτορα στην ΕΑ της Θεσσαλονίκης και με την συνδρομή του ορκισμένου εχθρού του Μητροπολίτη Μαξίμου, Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρα (εκπροσώπου τύπου της ΔΙΣ) κατάφεραν να πείσουν την Υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές που επιθυμούσαν και δεν ήταν άλλες από τη διατήρηση της Σχολής της Θεσσαλονίκης και του κλεισίματος της ΑΕΑ Βελλάς.
Με την συνδρομή και άλλων Μητροπολιτών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εκμεταλλευόμενοι την κρίση που περνούν αυτή την εποχή οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με το πνευματικό παιδί του, τον Μητροπολίτη Μάξιμο αλλά και την επιβαρυμένη υγεία του Αρχιεπισκόπου έπεισαν όχι μόνο την Υπουργό αλλά και τα μέλη της ΔΙΣ με τα οποία ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις και το αρχικό προσχέδιο έγινε τελικό σχέδιο, με την Θεσσαλονίκη να διατηρείται και τη Βελλά να βάζει λουκέτο.
Βασική προϋπόθεση για την Υπουργό παιδείας ήταν η στήριξη στην όποια απόφαση της με αντίστοιχη απόφαση της ΔΙΣ, που όπως φαίνεται οι δύο Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης και Κοσμήτορας κ.κ Χρυσοστόμου αλλά και ο Μητροπολίτης και εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης κ.κ Αθηναγόρας την είχαν και την διαβεβαίωσαν γι’ αυτό, όπως αποδείχθηκε με την απόφαση της ΔΙΣ που πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του γεγονότος με το βιτριόλι, μια απόφαση που από ότι φαίνεται ήταν έτοιμη κομμένη και γραμμένη για υπογραφή και ίσως και κάποιων ιεραρχών οι υπογραφές να εκκρεμούν λόγω της μη παρουσίας τους στην ΔΙΣ αφού χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω του καυστικού υγρού, που εκτοξεύτηκε εναντίον τους από τον μαινόμενο ιερέα.
Κάπως έτσι λοιπόν με μεθοδικότητα και για ιδιοτελείς σκοπούς οι Ιεράρχες αποφάσισαν το λουκέτο της ΑΕΑ Βελλάς, αφού η αντίθετη γνώμη του Ιωνίας Γαβριήλ, πνευματικού παιδιού του Αρχιεπισκόπου αλλά και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων δεν αρκούσε και αυτό είναι το πολιτικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο για όσα προηγήθηκαν της απόφασης για τη Βελλά και όσο και αν προσπαθούν σήμερα ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες, με τις κατόπιν εορτής διαμαρτυρίες τους να φωτίσουν την υπόθεση δεν πείθουν κανέναν.
Για την ποιότητα, την ιστορία της ΑΕΑ Βελλάς αλλά και την προσφορά της στην κοινωνία δεν είναι της παρούσης. Να σημειώσουμε όμως ότι η παρακμή της Σχολής αρχίζει όταν τα πτυχία της αν και ήταν ισότιμα με τα Πανεπιστημιακά δεν κατοχύρωναν ωστόσο
επαγγελματικά δικαιώματα
Στην προκείμενη περίπτωση όμως υπάρχει ο κίνδυνος να πρυτανεύσουν στις επιλογές του πρωθυπουργού άλλες λογικές και η Ανώτατη Ακαδημία Βελλάς ίσως θυσιαστεί στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων, αφού η εκλογική βάση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη που έχει αναφορές σε εκκλησιαστικούς κύκλους που βρίσκονται πίσω από την απόφαση, δοκιμάζεται και έχει διαρροές λόγω του Μακεδονικού και όχι μόνο.
Οψόμεθα.