Αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών οι διαρροές για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου των αποδείξεων. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ισχύει μόνο το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να εξετάζονται πλέον νέα σενάρια για το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, ακόμα και η διατήρηση του τρόπου συλλογής που ίσχυε το 2013.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η πρόταση να ισχύει το 50% της αξίας των αποδείξεων για τις επιχειρήσεις που εν τοις πράγμασι εκδίδουν αποδείξεις παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη την υποβολή προτάσεων και το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η περιβόητη απόφαση εφόσον συναινέσει και το Μέγαρο Μαξίμου. Ενα από τα σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαιρεθούν από το μέτρο οι συνταξιούχοι. Δηλαδή να μην είναι υποχρεωμένοι φέτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Η εξαίρεσή τους θα αποφασισθεί στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταλήξει στο να μην ισχύουν όλες οι αποδείξεις παρά μόνο από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, κυρίως αυτές που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη διατήρηση του υφιστάμενου τρόπου συλλογής αποδείξεων, δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ωστόσο θα απαιτούνται λιγότερες αποδείξεις από ό,τι το 2013.
Σύμφωνα με ρύθμιση για τα εισοδήματα του 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος, αντί 25% που ίσχυε το περυσινό έτος. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται το 2014 αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ.
Πάντως υπάρχει πίεση από την τρόικα για περιορισμό της φοροδιαφυγής, από γιατρούς, δικηγόρους και ειδικότερα από όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναμένεται τις επόμενες μέρες να εκδώσει εγκύκλιο όπου θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι κατηγορίες δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι καθώς και ποιοι θα εξαιρούνται από το μέτρο. Οπως τονίζεται, στον νόμο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων, ο τρόπος επιμερισμού των αποδείξεων μεταξύ των συζύγων, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.