Όλοι μας, πλέον, σιγά-σιγά αναγνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη (και μάλιστα με τη δεδομένη ισοτιμία), αποτέλεσε καταστροφικό λάθος, το οποίο θα πληρώνει η χώρα για πολλά ακόμα χρόνια. Το μόνο παράδοξο εδώ είναι πως αυτοί που πρωτοστάτησαν στο καταστροφικό αυτό λάθος εξακολουθούν να έχουν παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας…
Όμως, νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ακόμα και πριν από την κρίση, θα ήταν πολύ καλύτερη αν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στην Ε.Ε.
Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη -στην οποία γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον Economist- παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε συνέδριο της Royal Economic Society της Βρετανίας, με τίτλο “Economic growth and European integration:A counterfactual analysis”.
Χρησιμοποιώντας σούπερ μοντέρνες οικονομετρικές τεχνικές η μελέτη, γραμμένη από τρείς οικονομολόγους, θέτει το ερώτημα πώς θα ήταν η οικονομική κατάσταση των διαφόρων χωρών, που προέκυψαν από τις διευρύνσεις της Ε.Ε., αν δεν είχαν γίνει μέλη. Η έρευνα σταματάει το 2008, δηλαδή πριν από την κρίση.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα: όλες οι χώρες ωφελήθηκαν από την ένταξη -με εξαίρεση μία χώρα: την Ελλάδα! Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της οποίας η οικονομική κατάσταση θα ήταν καλύτερη το 2008 αν δεν είχε ενταχθεί στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα το ανά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008 ήταν 15%, χαμηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και μπορεί κανείς να φαντασθεί πόσο ακόμα πιο χαμηλό είναι σήμερα!).
Συγκεκριμένα, οι χώρες που αποκόμισαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την ένταξη τους ήταν:
Δανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία.
Οι χώρες που αποκόμισαν λιγότερα οφέλη:
Σουηδία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία.
Χώρες που ζημιώθηκαν από την ένταξη:
Ελλάδα.
Οι μεγάλες ωφελημένες από την ένταξη ήταν η Ιρλανδία και η Λετονία. Το ανά κεφαλή ΑΕΠ της πρώτης είναι 43% υψηλότερο απ΄ ό,τι θα ήταν αν δεν εντασσόταν στην Ε.Ε., ενώ της δεύτερης 50%.
Όμως, ακόμα και η «ευρωσκεπτικιστική» Βρετανία αποκόμισε σημαντικά οφέλη: σύμφωνα με τη μελέτη το ανά κεφαλή ΑΕΠ της είναι 25% υψηλότερο, σε σχέση με μια Βρετανία που δεν θα ήταν μέλος της Ε.Ε.
Παραδόξως η μόνη χώρα πού ζημιώθηκε οικονομικά ήταν η Ελλάδα, χώρα που για πολλά έτη ήταν η πιο ενθουσιώδης υπέρμαχος της Ευρπαϊκής Ένωσης.
Κάτι που λέει πολλά για τη χειραγώγηση των μαζών από την πνευματική ελίτ και τα ΜΜΕ της χώρας.