Δηλαδή και με αυτό έπρεπε να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός; Έπρεπε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με τη γνωστή ευαισθησία σε θέματα ηθικής, να πάρει την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει επιτέλους αυτή η διαδικασία που τόσο έχει διαφημισθεί αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε; Μιλώ για την απομάκρυνση των επιόρκων υπαλλήλων από το δημόσιο.
Μήνες, μην πω χρόνια πια, οι υπουργοί προέτασσαν την αποχώρηση από το δημόσιο υπαλλήλων που είχαν κατηγορηθεί, πολύ περισσότερο καταδικαστεί, για ποινικά αδικήματα, ως τη λυδία λίθο της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα αλλά και της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις της τρόικας. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του κ. Σαμαρά, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε οτιδήποτε έχει να κάνει με απόκλιση από τα χρηστά ήθη, οι συναρμόδιοι υπουργοί έμεναν στα λόγια.
Η υπομονή του Πρωθυπουργού εξαντλήθηκε και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όχι με εντολή του αυτήν τη φορά, αλλά με απολύτως προσωπική του πρωτοβουλία, προχώρησε σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και αποτελεσματικότητας για να καταδείξει σε όλους, υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους, ότι σε θέματα παραβίασης του Νόμου δεν παίζουμε.
Μόλις εντόπισε μία επίορκη δημόσια λειτουργό να παραμένει ανενόχλητη στη θέση της, παρά την τελεσίδικη καταδίκη της από τη Δικαιοσύνη, με μία αστραπιαία κίνηση την απομάκρυνε από τη θέση της στο δημόσιο και την πέταξε στο ευρωψηφοδέλτιο. Πρόκειται για την κα Φωτεινή Τομαή, υψηλόβαθμη υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για λογοκλοπή, αφού εξέδωσε σύγγραμμα με τον εαυτόν της ως συγγραφέα, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου αντιγραφέν. Η υπόθεση είναι πασίγνωστη, παρ’ όλα αυτά περιέργως ουδείς εφάρμοσε τον νόμο περί επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων στην περίπτωσή της.
Ουδείς εκτός του κ. Σαμαρά, ο οποίος έστειλε σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς το μήνυμα ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει και όποιος στο μέλλον παραβιάσει τον νόμο να βλέπει τι έχει να παθαίνει. Αλλά δεν γίνεται να τα περιμένουμε πια όλα από τον Αντώνη Σαμαρά.