Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του ΠΓΝΙ με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία, δομές πρόνοιας, όπως το γηροκομείο, και σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ, όπως η ΠΙΝΔΟΣ με ανακοίνωσή της καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης, της τοπικής διοίκησης, των εργοδοτών και των διοικήσεων των νοσοκομείων, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση, όπου οι δομές υγείας υφίστανται ακραία πίεση.
“Αφήσανε τους εργοδότες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς κανέναν έλεγχο για την λήψη και τήρηση στοιχειωδών μέτρων, για να μην θιχτεί η εικόνα και η κερδοφορία τους. Μέσα σε 6 μήνες δεν προστέθηκε τίποτα νέο στις δομές υγείας των Ιωαννίνων παρά μόνο τα κοντέινερ έξω από τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με καθυστέρηση 3 μηνών, χωρίς επάρκεια παθολόγων και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και χωρίς την δυνατότητα φιλοξενίας κρεβατιών για τους πιο βαριά πάσχοντες. Με το πρώτο ταρακούνημα προερχόμενο από ένα γηροκομείο και ένα εργοστάσιο το «απόλυτα προετοιμασμένο σύστημα υγείας» που με μια φωνή προπαγάνδιζαν φαντάζει καρυδότσουφλο στην πρώτη τρικυμία” τονίζεται στην ανακοίνωση.
“Ο κίνδυνος να μετατραπεί το ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μιας νόσου για covid19 περιστατικά, σε βάρος της περίθαλψης των άλλων ασθενών και σε βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών, γίνεται ορατός μετά την εντολή της 6ης ΥΠΕ για άνοιγμα και 4ης ΜΕΛ αναστέλλοντας τις λειτουργίες 3 κλινικών που συστεγάζονται (δερματολογική-ενδοκρινολογική και ρευματολογική). Χωρίς καμιά τεχνική προδιαγραφή ασφάλειας, με το ήδη υπάρχον προσωπικό.”
“Εξέλιξη που έρχεται μετά το άνοιγμα της 3ης ΜΕΛ με την αναστολή της γαστρεντερολογικής κλινικής εν μία νυκτί με εντολή Χαρδαλιά πριν μία εβδομάδα” επισημαίνεται από την συνδικαλιστική παράταξη, που στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται στις ενέργειες της 6ης ΥΠΕ, που ζητά την μετατροπή των 50 κλινών της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Χ/κώστα σε κλίνες covid, “προτάσσοντας την επικίνδυνη προοπτική να αναστείλει η παθολογική κλινική την λειτουργία της, καθιστώντας αδύνατη την εφημέρευση του Γ.Ν. Χ/κώστα”.
Επιπλέον με τα προβλήματα αυτά όπως καταγγέλλεται από την ΑΣΥ, αντιεπιστημονική είναι και η προστασία της υγείας και ασφάλειας υγειονομικών και ασθενών, αφού “ήδη στα δύο νοσοκομεία 25 υγειονομικοί νόσησαν. Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», δεν αλλάζουν λόγω των νέων επιστημονικών γνώσεων, όπως διατείνεται η κυβέρνηση και οι «επιστήμονες» της, άλλα γίνονται λάστιχο ανάλογα με την έλλειψη προσωπικού, τις αντοχές των νοσοκομείων και της οικονομίας”