Η ματαίωση της παρέλασης για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, λόγω του θανάτου του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ προκάλεσε αντιδράσεις με τις γνώμες να διίστανται.
Την θέση του για το ζήτημα αυτό εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση του Περιφερειάρχη, για να ματαιωθεί η παρέλαση, ήταν λάθος και οφείλεται στην πολιτική βουλιμία του και στην έλλειψη ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να επισκιάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να του δίνει τη δυνατότητα να έχει τον τελικό λόγο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση Ριζόπουλου:
“Πριν μέρες επισήμανα πολύ διακριτικά ότι έλειπε η ενσυναίσθηση από πλευράς του πολιτικού κατεστημένου της περιοχής καθώς διαφαινόταν ότι επικρατούσε μια αντίληψη “business as usual” καθότι ο κίνδυνος της απώλειας της ζωής του οικοδεσπότη των Ελευθέριων και δημάρχου Ιωαννίνων ήταν κυριολεκτικά προ των πυλών.
Επιλέγω να τοποθετηθώ σήμερα για τους εξής λόγους:
Πρώτον, ήθελα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, μη θέλοντας να προσθέσω στον «πόλεμο» των κοινωνικών δικτύων.
Δεύτερον, εφόσον διεκδικώ την Περιφέρεια Ηπείρου είναι ορθό σε τέτοιες περιπτώσεις που η κοινωνία αντιδρά να δώσω δείγματα του τι θα έκανα στην αντίστοιχη θέση.
Οπότε:
Α. Αποσαφηνίζω ότι δεν διαθέτω τη βουλιμία και την αλαζονεία για την πολιτική όπως ο κ. Καχριμάνης, ώστε να θέλω να επισκιάσω τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και όφειλε να πάρει την τελική απόφαση.
Β. Εφόσον ήταν γνωστή η κατάσταση της υγείας του εκλιπόντος πια Δημάρχου, δεν θα επέτρεπα 4ημερο εκδηλώσεων, αφού με όρους πολιτικού μάνατζμεντ είναι άτοπο να οργανώνεις σε τέτοια εμβέλεια οτιδήποτε με τον κίνδυνο να πρέπει εκ των υστέρων να το «μαζέψεις».
Γ. Πέραν της Δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων θα επέτρεπα την παρέλαση δίνοντας όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τα πρωτόκολλά τους για την χρήση μαύρου πένθιμου περιβραχιονίου ως ένδειξη τιμής.
Έτσι θα συνδύαζα το σεβασμό στο Δήμαρχο και το φόρο τιμής στην ιστορία μας, στους αθάνατους νεκρούς της απελευθέρωσης αλλά και όλους τους παρελάζοντες, ιδίως τα παιδιά που για αυτά η παρέλαση αποτελεί στιγμή αναφοράς στο σχολικό έτος. Είναι κομμάτι της προσωπικής ιστορίας τους όπως τη βιώνουν τη συγκεκριμένη μέρα.
Ως προς εκείνους που προσπαθούν να προπαγανδίσουν υπερ της άστοχης απόφασης του κ. Καχριμάνη αφήνοντας αιχμές ότι υπάρχει πρωτόκολλο. Η απάντηση μου είναι σαφής: ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μέρα εθνικού πένθους την απώλεια της κ. Γεννηματά για μια ημέρα, την ημέρα της παρέλασης, οπότε και ματαιώθηκε η παρέλαση. Ο Δήμαρχος απεβίωσε τη Παρασκευή 17/2 και δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο που να εφαρμόζει πένθος για πέντε ημέρες!
Συμμερίζομαι πλήρως την αντίδραση των πολιτών καθότι όλοι δικαιούμαστε να βιαζόμαστε να ξαναβρούμε την κανονικότητα, αυτή που μας στέρησε ο κορωνοϊός.
Ως προς το πολιτικό προσωπικό επισημαίνω ότι η αισθητική, η γνώση, η ηθική και ο αξιακός κώδικας του καθενός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της παρουσίας του στα κοινά. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση πως λειτούργησαν αυτά τα τέσσερα στοιχεία στο να παρθεί αυτή η απόφαση.”