Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
ΟικονομίαΠολιτική

Καλογιάννης κατά Καχριμάνη για την Τεχνόπολη

Στη βουλή μεταφέρθηκε η διαφωνία του βουλευτή της ΝΔ Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη για το θέμα της Τεχνόπολης.

Συγκεκριμένα στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων», στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφερόμενος στο θέμα υποστήριξε ότι “η δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να προχωρήσει οργανωμένα, με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να δώσει τη σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας”

Αναλύοντας την θέση του ο βουλευτής Ιωαννίνων μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι το σ/ν για τα Επιχειρηματικά Πάρκα περιέχει κανόνες και διαδικασίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία των Ε.Π., όπως και κίνητρα εγκατάστασης επιχειρήσεων εντός αυτών. Επισημαίνω, στο σημείο αυτό, ορισμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων επί των άρθρων 23 και 27 του σ/ν, που αφορούν στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ε.Π.και την υποκατάσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου. Στους τύπους Ε.Π. περιλαμβάνεται και η «Τεχνόπολη», δηλαδή το Πάρκο που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σ/ν, η πρωτοβουλία ανάπτυξης Ε.Π. ανήκει σε μία Εταιρεία, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, το Δημόσιο, ανεξάρτητες αρχές, Επιμελητήρια. Η ΕΑΔΕΠ πρέπει να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της αιτούμενης έκτασης, όπου θα ιδρυθεί το Ε.Π. Οι ιδιοκτήτες γης εντός αυτής της έκτασης δύνανται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΔΕΠ, εισφέροντας ως συμμετοχή την ιδιοκτησία γης τους και λαμβάνοντας τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στην αξία της ιδιοκτησίας τους.”

Στη συνέχεια ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που απαιτούνται για να χωροθετείται  και πολεοδομείται ένα Ε.Π.

Σύμφωνα με το σ/ν, τα Ε.Π. χωροθετούνται σε εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως έκταση:

α) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Περιφερειακού, Γενικού ή Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου,

β) ή σύμφωνα με κατευθύνσεις Ρυθμιστικού σχεδίου, Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και Σχεδίου Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ).

Αν δεν υπάρχει ειδική χωρικά καθορισμένη υπόδειξη, απαιτείται προέγκριση σύμφωνα με τον Ν. 4447/2016.Προβλέπεται μάλιστα, ορθώς, στο σ/ν, κατά τη θεσμοθέτηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να διασφαλίζονται μελλοντικές αναγκαίες επεκτάσεις του υποδοχέα.

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης, το Ε.Π. πολεοδομείται, με κατάρτιση από την ΕΑΔΕΠ ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής το οποίο περιλαμβάνει:σχέδιο κατάτμησης των επιχειρηματικών οικοπέδων, τον πολεοδομικό κανονισμό,τους όρους δόμησης,τις χρήσεις γης.

Το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής υποβάλλεται προς έγκριση εντός 1 έτους από την έκδοση της απόφασης έγκρισης του Ε.Π.. Εγκρίνεται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όλα αυτά που προβλέπονται στο υπό συζήτηση σ/ν είναι εξαιρετικά θετικά», τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπου από το 2009 προβλέπεται η δημιουργία Τεχνόπολης,βάσει των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

«Η Τεχνόπολη προβλέπεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Μπιζανίου Ιωαννίνων, (ΦΕΚ 529 ΑΑΠ/2009), και περιλαμβάνει:Εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας συνδεδεμένες με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, υπηρεσίες εξυπηρέτησης (ξενοδοχεία, εστίαση, κατοικία).

Η ίδρυση της Τεχνόπολης προβλέπεται επίσης στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου(ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/2018), στην ίδια θέση με το Ρυθμιστικό.

“Όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει γραπτώς προς τις Αρχές και τους Φορείς των Ιωαννίνων, η Τεχνόπολη αποτελεί χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, με πρώτο βήμα τη σύσταση Φορέα διαχείρισης.Αυτό ακριβώς που προβλέπει το υπό συζήτηση σ/ν.Έχω δε τονίσει στην Ολομέλεια, στις 30 Ιουλίου 2021, ότι η Τεχνόπολη Ιωαννίνων μπορεί να ενταχθεί στον Άξονα 4.6 του Ταμείου Ανάκαμψης και να χρηματοδοτηθεί ως επένδυση.Η πρότασή μου για οργανωμένη Τεχνόπολη στο λεκανοπέδιο είναι απολύτως συμβατή με τον εγκεκριμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και με τις προβλέψεις του υπό συζήτηση σ/ν”

Αντί αυτών. ανέφερε ο κ. Καλογιάννης,  “βλέπουμε σήμερα στα Ιωάννινα μία προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργηθεί ένα κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων, το οποίο θα ενοικιάζεται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν.Πρόσφατα μάλιστα υπήρξαν και σχετικές Υπουργικές ανακοινώσεις περί προωθήσεως του εγχειρήματος, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζω ότι το σχετικό συγκρότημα κτιρίων είχε αρχικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, ο οποίος ανέβηκε στα 20 εκ., στη συνέχεια στα 40 εκ. και έφθασε αισίως στα 50 εκ. ευρώ!

Υπάρχει μία σειρά σοβαρών ζητημάτων που πρέπει να απαντηθούν επί του θέματος:

– Το προωθούμενο «Πάρκο», από ποιόν υπερκείμενο σχεδιασμό προβλέπεται, όπως ορίζει η νομοθεσία;

– Ποια Εταιρεία Ανάπτυξης ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση του «Πάρκου»;

– Ποια δίκτυα υποδομής υπάρχουν στην περιοχή; Θα περιλαμβάνει Data Centers;

– Είναι δυνατόν το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτεί την κατασκευή κτιρίου το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνεται σε ιδιωτικές εταιρείες; Πώς τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα της επένδυσης; Και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα επενδύσουν σε ενοίκια κτιρίων;».

«Ακόμα και αν θέλει μία Περιφέρεια να αναγείρει ένα κτίριο προϋπολογισμού 50 εκ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελούσε τοπόσημο για την εν λόγω περιοχή, και να το μισθώνει, πολιτική που παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες, δεν θα έπρεπε τα αρμόδια Υπουργεία να ζητήσουν να προωθηθεί τουλάχιστον ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για αυτό το κτίριο; Η δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να προχωρήσει μόνο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κεφάλαια και σε προσωπικό, και να δώσει τη σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Πρέπει συνεπώς το εγχείρημα να τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, κλπ) και επιχειρήσεις που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζει το υπό συζήτηση σ/ν, το οποίο υπερψηφίζω», κατέληξε ο κ, Καλογιάννης, εκφράζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο την διαφωνία του με τις ενέργειες του κ. Καχριμάνη.

σχετικές αναρτήσεις

1 από 48

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *