Κριτική στον χθεσινό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής ακεί η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου.
“Ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με μια δίωρη μονότονη εισήγηση σπασμένη σε 13 κομμάτια, είχε 2 «χοντροκομμένες» συνειδητές ελλείψεις:
1ον την απουσία ένταξης του απολογισμού, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας, με τον γενικευμένο οικονομικό πόλεμο στη βάση της πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, να δημιουργούν νέα προβλήματα επιβίωσης στον Ηπειρωτικό λαό.
2ον την απουσία εξέτασης αλλαγής των προτεραιοτήτων της περιφερειακής αρχής, για να απαντήσει στα νέα προβλήματα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και της νεολαίας δηλ. τη μεγάλη πλειοψηφία των Ηπειρωτών στην νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Στο κύριο ερώτημα ποιος ωφελείται από τα έργα, τις προτεραιότητες και την στρατηγική της περιφερειακής αρχής, ο Ηπειρωτικός λαός ή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, απάντηση δόθηκε μόνο από την Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς για την περιφερειακή αρχή και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κ.Ριζόπουλου ο Ηπειρωτικός λαός αποτελεί αυτονόητα «την γλάστρα που πρέπει να εκλιπαρεί να ποτιστεί ο βασιλικός-επιχειρηματίες, μπας και ξεδιψάσει λιγάκι».
Ο απολογισμός εξαφάνισε κυριολεκτικά τα προβλήματα και τις νέες ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των Ηπειρωτών.
Στον απολογισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19, εξαφανίστηκε οποιαδήποτε αναφορά στην πλήρη εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την στιγμή που ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αλλά και στην μετατροπή των νοσοκομείων της Ηπείρου σε «μιας νόσου» όπως επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΙ στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου του 2021 που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Ακόμη πιο έντονα, έλειπε οποιαδήποτε αναφορά στην εξελισσόμενη και βίαιη μετατροπή του ΕΣΥ σε μια εκτεταμένη επιχείρηση αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων με επιχειρηματική λειτουργία, επιλογή που αναποδογυρίζει με το «κεφάλι προς τα κάτω» όλη την πείρα της πανδημίας για την σωτήρια ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Αλλά αν οι ανάγκες υγείας των Ηπειρωτών εξαφανίστηκαν στον απολογισμό, για την ενεργειακή φτώχεια που έχει εξανεμίσει το εισόδημα και καθιστά τις μετακινήσεις απαγορευτικές προτάθηκε από την περιφερειακή αρχή ως θεραπεία, το «φαρμάκι» που την προκάλεσε, δηλ. η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης που σημαίνει στήριξη της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και φωτοβολταϊκών σε κάθε κάμπο, εξάρτηση από το πανάκριβο LNG αμερικάνικο φυσικό αέριο και βαθύτερη εμπλοκή στους ενεργειακούς-πολεμικούς σχεδιασμούς της «Δύσης στην οποία ανήκομεν».
Η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, έλειπε από τον απολογισμό, διότι η διαχρονικά εχθρική στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρoτοκτηνοτρόφους, στάση η οποία είναι νωπή ακόμη στην μνήμη όλων μετά και την καταψήφιση των αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων για στήριξη του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών σε συνεδρίαση του Φεβρουαρίου που προκάλεσε και πάλι η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει ως αφετηρία την προτεραιότητα στήριξης των επιχειρηματιών αγροτοκτηνοτρόφων και των πανάκριβων για το λαό πιστοποιημένων προϊόντων, κυρίως για εξαγωγές.
Με την ίδια ταξική λογική στον απολογισμό της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου περίσσεψε η αισιοδοξία για επαναφορά μεγάλου αριθμού τουριστών από το εξωτερικό, έλειπε όμως οποιαδήποτε αναφορά για το γεγονός ότι φέτος οι Ηπειρώτες έχουν πρόσθετο εμπόδιο για ολιγοήμερες διακοπές τον διπλασιασμό του κόστους μετακίνησης και διαμονής, ακόμη και για διακοπές στον τόπο τους, την Ήπειρο. Έλειπε όμως και οποιαδήποτε αναφορά στην μεγάλη φετινή «αποκάλυψη», για το εργασιακό κάτεργο των τουριστικών μονάδων που οδήγησε πανελλαδικά σε έλλειψη 50 χιλ. εργαζομένων στον τουρισμό.
Ο απολογιστικός κομπασμός για τα …. «μεγάλα έργα» όπως το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το Κλειστό Ξιφασκίας, την επεξεργασία των απορριμμάτων μέσω της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, την ληστρική παράδοση του οδοφωτισμού σε κολοσσούς της «πράσινης» ενέργειας όπως η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Μυτιληναίου, αποτέλεσε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει η Περιφερειακή Αρχή αποτελεσματικότητα και όραμα. Για ποιόν, όμως, είναι και πάλι το κύριο ερώτημα;;;;;
Η απάντηση είναι προφανής. Διότι την στιγμή που η περιφερειακή αρχή με περισσή ευκολία εξαφανίζει την υποχρέωση κάλυψης παλιών και νέων αναγκών του Ηπειρώτικου λαού και αναστέλλει μικρά μια μεσαία έργα από το ΠΔΕ, έργα που αφορούν νοσοκομεία, Δήμους και πανεπιστήμιο, σκορπά εκατομμύρια για την αποξήλωση του Κλειστού, πληρώνει εκατομμύρια στην ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία απορριμμάτων και ετοιμάζεται να δώσει πάνω από 40 εκατομμύρια για την κατασκευή ενός Πάρκου που θα φιλοξενήσει κατά κύριο λόγο πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας οι οποίες ψάχνουν φτηνό επιστημονικό δυναμικό και πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες εγκαταλελειμμένες χρηματοδοτικά από το αστικό κράτος, θα εκλιπαρούν τις εταιρίες-αφεντικά για χρηματοδότηση.
Και όλα αυτά σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας, απόκρυψης και άρνησης παροχής στοιχείων και εγγράφων που ζητά η ΛΑΣΥ, με την απόλυτη στήριξη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ , του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου, οι οποίοι συμφωνούν με το «έγκλημα», σκίζουν όμως τα ιμάτια τους διαφωνώντας….. για τον τρόπο εκτέλεσης του εγκλήματος.
Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές και ξεκάθαρες αποδείξεις για το γεγονός ότι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πολλές επιλογές πολιτικών στηριγμάτων των συμφερόντων τους στην Ήπειρο. Ο λαός έχει την ευκαιρία να ακούσει πιο προσεκτικά την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ και να βγάλει θεμελιώδη συμπεράσματα για να επιλέξει «τη σωστή πλευρά της ιστορίας» οργανώνοντας τον αγώνα του για να μπουν στο προσκήνιο του περιφερειακού συμβουλίου οι δικές του σύγχρονες ανάγκες και η κάλυψη τους. Ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν οριστικά σε ένα άλλον, ριζικά αντιδιαμετρικό δρόμο ανάπτυξης με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και διανομής αγαθών, να λύνει παλιά και νέα προβλήματα.”