Για τον Αλέξη Τσίπρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να κλείσει γρήγορα και οριστικά τον κύκλο της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και μετά την εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας δεν αφήνει καθόλου χρόνο να περάσει και συγκαλεί αύριο, Τρίτη, την τελευταία συνεδρίαση επί των κομματικών διαδικασιών – την συνεδρίαση της Π.Γ. για την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας.

Το νέο όργανο θα είναι 11μελές, θα αντικαταστήσει το Πολιτικό Κέντρο ή τον λεγόμενο «πρωινό καφέ», και η εκλογή του σηματοδοτεί ουσιαστικά και την ανάδειξη του νέου σκληρού πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία εκκρεμότητα προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο των διατασικών συγκρούσεων και εμφυλίων και να προχωρήσει το κόμμα στην εξωστρέφεια και τον στόχο της «πολιτικής αλλαγής».

Δεν είναι εύκολος στόχος, καθώς ο εσωκομματικός απόηχος από τον νέο αιφνιδιασμό Τσίπρα – την πρόταση για ανάδειξη της Ράνιας Σβίγκου στην θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ – παραμένει ακόμη θερμός. Η επιλογή Σβίγκου από τον Αλέξη Τσίπρα είχε ακριβώς ως βασική επιδίωξη να σπάσει τους μηχανισμούςς, τις τάσεις και την λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα».

Εκ του αποτελέσματος, η επιδίωξη αυτή επιτεύχθηκε σε πρώτο χρόνο, καθώς η μεν Ομπρέλα – ή τουλάχιστον πολλά στελέχη της Ομπρέλας – βρέθηκε να καταψηφίζει δια του λευκού την γραμματέα που προέρχεται από τις δικές της τάξεις, οι δε προεδρικοί στήριξαν μεν την επιλογή του προέδρου, το έκαναν όμως με εμφανή δυσφορία – την οποία εξέφρασε και δημόσια ο Παύλος Πολάκης –και με «ψαλιδισμένο» τον αέρα της ηγεμονίας που τους είχε δώσει η συντριπτική τους επικράτηση στο συνέδριο.

Επί του παρασκηνίου πάντως, πηγές της «Ομπρέλας» αποκρούουν τις ερμηνείες των προεδρικών σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε γραμμή από την εσωκομματική μειοψηφία για «λευκό» στην εκλογή Σβίγκου. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα λευκά προέρχονται από την Κίνηση Μελών, και επ’ αυτού επικαλούνται και την αντίδραση Πολάκη, υπολογίζουν τα λευκά της «Ομπρέλας» μόνον στο 20%, και επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε δημόσια γραμμή, με συνέντευξη του, να υπερψηφιστεί η Ράνια Σβίγκου.

Επί της ουσίας και προοπτικά, το ερώτημα είναι εάν η κίνηση Τσίπρα θα αποδώσει πολιτικά αποτελέσματα και σε δεύτερο και βαθύτερο επίπεδο – εάν δηλαδή έχει όντως δυναμική και προοπτική να οδηγήσει σε μια νέα εποχή εσωκομματικής ενότητας ή εάν απλώς θα μετεξελίξει  τις παλιές και ανοιχτές συγκρούσεις σε νέο ανταρτοπόλεμο.

Το βέβαιο είναι πως καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να καταθέσει εύκολα τα όπλα, παρ’ ότι οι τελευταίες επιλογές Τσίπρα έχουν εκ των πραγμάτων αποδυναμώσει την ισχύ των φραξιών. Η «Ομπρέλα», πέραν της μείωσης της εσωκομματικής της δύναμης, αντιμετωπίζει πλέον και ζητήματα εσωτερικής συνοχής.

Το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης δεν βγήκαν κόντρα στην επιλογή Σβίγκου εγείρει κατά κάποιες πλευρές θέμα ακόμη και αλλαγών στην άτυπη ηγεσία της «Ομπρέλας», ενώ ενισχυμένος δείχνει πλέον ο ρόλος του Νίκου Φίλη ο οποίος – μαζί με τον Πάνο Λάμπρου και την Ανέττα Καββαδία – κατάφερε να εκλεγεί στην νέα Πολιτική Γραμματεία παρ’ ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα των 38 προσώπων που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά, οι ομαδοποιήσεις καλά κρατούν και στην πλευρά των προεδρικών. Μπορεί από το συνέδριο και μετά η Κίνηση Μελών, η ΡΕΝΕ, η Γέφυρα και η ΔΗΜΑΡ να κινούνται από κοινού, συντονιζόμενες τις περισσότερες φορές και με την τάση Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου, όμως ούτε το προεδρικό μπλοκ είναι συμπαγές.

Ο σκληρός πυρήνας της Κίνησης Μελών δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την επιλογή Σβίγκου, ενώ στον αντίποδα στελέχη είτε προερχόμενα από την Προοδευτική Συμμαχία είτε μη ενταγμένα σε σκληρές γραμμές και φράξιες είδαν την κίνηση Τσίπρα ως μήνυμα προς τα «άκρα και των δύο πλευρών».

Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως από συγκεκριμένους πόλους της Κίνησης Μελών επιχειρήθηκε πλήρης χειραγώγηση και έλεγχος της νέας Κεντρικής Επιτροπής – και, κατ΄επέκταση και της νέα ηγετικής ομάδας του κόμματος -, υπήρξαν «κοψίματα» και αθέτηση συμμαχιών και συμφωνιών, και αποκλεισμοί προσώπων που βρίσκονταν εκτός σκληρών γραμμών.

Υστερόγραφο

Σε αυτά που γράφει το tvxs.gr και που δεν διαφέρουν καθόλου από όσα έχει γράψει ο Απόκαυκος, να προσθέσουμε   και την “πρόγνωσή” μας για τα μέλη που θα συγκροτήσουν την Εκτελεστική Γραμματεία, πρόγνωση που γίνεται μετά από  την βραδινή επιφοίτηση του πνεύματος της Κουμουνδούρου :