Για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό ισχύει το γενικό απαγορευτικό των Χριστουγέννων, για την Εκκλησία δεν ισχύει. Στα εμπορικά καταστήματα, στα εστιατόρια και στα σπίτια ο ιός καραδοκεί και απειλεί να μεταδοθεί «μέσα σε 8 λεπτά» όπως προειδοποίησε χθες η λοιμωξιολόγος Βάνα Ευαγγέλου, στους ναούς όμως δεν απειλεί. Εκεί, η μόνη απειλή που αξιολογείται από την κυβέρνηση είναι το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει εάν έρθει σε ρήξη με τους ιεράρχες, γεγονός που οδήγησε στην πλήρη και άτακτη υποχώρηση του πρωθυπουργού μπροστά στο τελεσίγραφο τν Μητροπολιτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνομιλία του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πήρε πίσω όλες τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης και τα έδωσε όλα. Τα αρχικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προέβλεπαν λειτουργία των εκκλησιών μόνον δύο ημέρες, τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, με συμμετοχή μόνον 9 πιστών στους μικρότερους ναούς και 25 ατόμων στις Μητροπόλεις.
Χθες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σε πλήρη ανατροπή και, κατά τις πληροφορίες, υποσχέθηκε ανοιχτούς ναούς με πολλαπλές, διαδοχικές λειτουργίες τα Χριστούγεννα, τα Φώτα και την Πρωτοχρονιά, και αύξηση του αριθμού των πιστών στους 25 στις μικρότερες και στους 50 στις μεγαλύτερες σε κάθε λειτουργία. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για «ατομική λατρεία» σε όλη την διάρκεια των εορταστικών ημερών και πως τα Θεοφάνεια θα γίνει τελετή αγιασμού των υδάτων μέσα στις εκκλησίες. Θα προσφέρεται επίσης αγιασμός και αντίδωρο στους πιστούς μέσα σε ειδικές συσκευασίες.
Πρακτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε όλα όσα ζητούσαν οι Ιεράρχες υπό την απειλή του «αντάρτικου». Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να του ξεκαθάρισε χθες ότι δεν αρκεί τίποτα λιγότερο για να μπορέσει να συγκρατήσει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζουν από σήμερα και, στην πλειοψηφία τους, είχαν αποφασίσει να ανοίξουν τις εκκλησίες εν είδει αντάρτικου και κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις.
Στο αντάρτικο πρωτοστάτησαν οι λεγόμενοι «σκληροί» της Ιεραρχίας – ο Μεσογαίας Νικόλαος, ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Κυθήρων Σεραφείμ και ο Δανιήλ της Μητρόπολης Καισαριανής. Πολιτικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στην κρίση της πανδημίας δεν είναι η υγειονομική ασφάλεια αλλά η πολιτική της επιβίωση και η ικανοποίηση των πελατειακών αξιώσεων του προνομιακού ακροατηρίου της ΝΔ.
Ηθικά, εκτός από την κυβέρνηση, ελέγχεται σοβαρά πλέον και η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας ως προς την αξιοπιστία και την διαφάνεια των εισηγήσεών της. Μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, το Μαξίμου έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον αρχιεπίσκοπο «στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει» και κάλεσε και την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα. Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε ξανά και… αναθεώρησε την αρχική της εισήγηση προτείνοντας τώρα παρουσία ποιμνίου στις εκκλησίες με αναλογία ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστο όριο τα 25 άτομα στους μικρούς ναούς και 50 στους μεγαλύτερους – προτείνοντας, δηλαδή, ό,τι ακριβώς ζητούσαν οι μητροπολίτες.
Παρασκηνιακά, το… θείο παζάρι – ή και θείο δράμα – της πανδημίας ακουμπά και το παίγνιο της διαδοχής εντός της Ιεραρχίας. Το Μαξίμου εδώ και μήνες επιχειρεί να ελέγξει την κούρσα της διαδοχής του Ιερώνυμου. Οι διεργασίες κορυφώθηκαν κατά την νοσηλεία του αρχιεπισκόπου όταν ασθένησε από κορονοϊό, ενώ ρόλο διαμεσολαβητή με το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αναλάβει υπερδραστήριος μητροπολίτης της νεώτερης γενιάς που εντάσσεται στους σχετικά μετριοπαθείς αλλά φέρεται να έχει προσβάσεις σε όλες τις πλευρές της Ιεραρχίας. Ο συγκεκριμένος διαμεσολαβητής φέρεται να είναι και εκείνος που έπεισε την – πανικόβλητη – κυβέρνηση ότι οι δίαυλοι θα κοπούν και το παιχνίδι θα χαθεί εάν δεν εξαιρεθεί η Εκκλησία από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.