Την προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζουν συγγενείς ασθενών που απεβίωσαν,
σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, από
κορωνοιό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν προσεγγίσει δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγγενείς τους που νοσούσαν από κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους σε απλούς θαλάμους νοσηλείας covid, πριν προλάβουν να διασηληνωθούν.
Οι συγγενείς, παρότι αναγνωρίζουν ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και
της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, βρίσκονται “σε κατάσταση πολέμου”, δεν
μπορούν να δεχθούν ότι οι άνθρωποί τους πιθανόν να κατέληξαν, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, οι συγγενείς των θυμάτων δεν επιρρίπτουν ευθύνες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με σκληρές εικόνες. Επιθυμούν, ωστόσο, να γνωρίζουν εάν οι οικείοι τους έχασαν τη ζωή τους χωρίς να έχουν λάβει την κατάλληλη περίθαλψη, εάν δηλαδή για το θάνατο τους ευθύνεται η ανεπάρκεια του αθωράκιστου συστήματος υγείας και ο ελλιπής εξοπλισμός των μονάδων υγείας κατά το 2ο κύμα της πανδημίας ή εάν συνέβαλαν άλλοι ιατρικοί λόγοι.
Σημειώνεται πως ερωτήματα προκαλεί ότι κατά τα μέσα Νοεμβρίου με την κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, να βρίσκεται «στα άκρα», τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και τις απλές κλίνες να ασφυκτιούν, πολλοί γιατροί επεσήμαναν πως υπήρξαν περιπτώσεις διαλογής ασθενών προς διασωλήνωση, οι οποία μάλιστα έγινε με ηλικιακά κριτήρια.
Η ανάθεση της υπόθεσης στους δικηγόρους αφορά, ακριβώς, στην έρευνα των ζητημάτων αυτών, με σκοπό να εξακριβωθεί εάν τέθηκε, πράγματι, το κρίσιμο ζήτημα διαλογής των ασθενών προς διασωλήνωση με ηλικιακά κριτήρια.