Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας ενδεχομένως να έχει μετανοιώσει πικρά για αυτή την τελευταία φάση της πολιτικής του διαδρομής, η οποία εξάλλου λοιδωρήθηκε όσο κανενός άλλου μεταπολιτευτικά, πλην ίσως του κ Σαρτζετάκη.
Τίποτε το σπουδαίο δεν έκανε ο κ Κ Παπούλιας αλλά από την άλλη τι το τόσο φρικτό έκανε; Δεν δημιούργησε, λέει, πολιτική κρίση, ώστε να απαλλαγεί ο λαός από τους Βαγγελαντωνάκηδες μια ώρα αρχύτερα Ένας λαός ωστόσο που στις πρόσφατες ευρωεκλογές τους έδωσε άνω του 30%, ενώ τίποτε δεν τον εμπόδιζε να τους δώσει τρία, σκέτα…
Οι δε εξ ευωνύμων πανέξυπνοι που συντονίζονται σε μια τέτοια κριτική, επιθυμούν άραγε να έχουν έναν τέτοιο «παρεμβατικό» πρόεδρο στην κυβερνητική τους θητεία που ξεκινά οσονούπω; Γενικότερα μήπως είναι κι αυτοί σύμφωνοι με αυτό τον όψιμο έρωτα για ισχυρότερη προεδρία, με προφανή αποδυνάμωση του ρόλου της Βουλής και των κομμάτων; Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ό,τι κάποιον δυναμώνει , κάποιον άλλον τον αποδυναμώνει …Και το να το ζητάει αυτό όποιος πρόκειται να χάσει σύντομα την Βουλή και επιθυμεί την αναδίπλωση του στις απώτερες οχυρώσεις του καθεστώτος το καταλαβαίνω. Αλλά να το καλοβλέπει και ο αβράκωτος που ακόμη δεν πήρε την πλειοψηφία και κοιτάει πως να την αποδυναμώσει, ε αυτό δυσκολεύομαι λίγο να το καταλάβω!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλους τους έπιασε ο καημός για προεδρομεταρρυθμίσεις τώρα. Τόσο καιρό που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του Κοινοβουλίου, γιατί άραγε δεν τα σκεφτόταν όλα αυτά; Τους ενδιαφέρει αληθώς η αποτελεσματικότητα της «ενός ανδρός αρχής» ή μήπως αντιθέτως τους ενδιαφέρει η αναποτελεσματικότητα ενός συστήματος δυισμού, όπου ένας σώφρων Πρόεδρος θα προσπαθεί τάχα ηρωικά να «συγκρατήσει» έναν άφρονα εκλεγμένο Πρωθυπουργό (μοντέλο συγκατοίκησης Καραμανλή – Παπανδρέου στην δεκαετία του 80);
Ας υποθέσουμε τώρα ότι είχαμε κάμποσους νεκρούς στην Αθήνα για τις ακακίες στο Πεδίο του Άρεως ή ότι είχαμε αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα και δωροδοκίες του υιού του Προέδρου, που δεν έχει, ή ότι είχε ο Παπούλιας φυλακίσει μερικούς δημοσιογράφους από όσους του κάνουν κριτική ή ότι είχε κλείσει και μερικά ΜΜΕ ή ότι είχε διαπράξει αρκετά περιβαλλοντικά εγκλήματα και είχε πει και καμιά κοτσάνα περιωπής για 300 νεκρούς ανθρακωρύχους. Τότε, τηρουμένων των αναλογιών, τι άραγε θα λέγαμε; Θα τον είχαμε φάει ζωντανό ή θα τον περιβάλλαμε με άφατο θαυμασμό όπως κάνουν οι απέναντι; Γιατί με αυτά και με αυτά ο κυρ Ερντογάν ο μεγαλοπρεπής έφθασε στο 52% της άμεσης εκλογής του , με την πρώτη, και ετοιμάζει τώρα ένα ημιαπολυταρχικό προεδρικό καθεστώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μήπως κατά βάθος ψάχνουμε τον δικό μας Ταγίπ;
Ότι ακριβώς κάνει ακόμη και τις πιο φρικτές ενέργειες του απέναντι Προέδρου αξιοθαύμαστες είναι αυτό που κάνει ακόμη και τις καλύτερες του δικού μας καταγέλαστες! Γιατί ό ένας μεν δίνει την άχαρη μάχη των οπισθοφυλακών ενός έωλου συστήματος κλεπτοκρατίας που πνέει τα λοίσθια ενώ ο άλλος ηγείται των δυνάμεων που ένα ακόμη πιο έωλο σύστημα, στρατοφασιστικό, το στέλνουν οριστικά στον αγύριστο.
.Οι εξουσίες που συγκεντρώνονται τώρα στον Πρόεδρο Ερντογάν σκοπεύουν ευθέως στην άρση των κοινωνικών επιπτώσεων του όλου κεμαλισμού κι όχι μόνο στην αποδυνάμωση των καραβανάδων, πράγμα που είναι απλώς το μέσον.
Μόνο ο Ερντογάν κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω του αυτό το περιθωριοποιημένο κομμάτι της Τουρκίας, το ισλαμικό-συντηρητικό, το οποίο για πρώτη φορά αισθάνθηκε πως «η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους», δηλαδή σε αυτούς τους ίδιους που δεν ντρέπονται για τις δικές τους αξίες στην τουρκική κοινωνία. Ο εστιασμός μόνο στην ανατολίτικη μοιρολατρία ή στους περιορισμούς συμπεριφοράς που ξεχνάει να δει την παράλληλη φροντίδα για την συνοχή και την αλληλεγγύη που αυτός ο ισλαμισμός επιφέρει ξεπερνιέται με μια απλή βολτίτσα στην Πόλη, αν βέβαια βγει κανείς λίγο από τα τουριστικά δρομολόγια Η άμεση συγκατοίκηση της ευρωπαϊκής γκλαμουριάς και της υποσαχάριας Αφρικής, των γιάπις της Wall Street και της μπούργκας, του δυτικού αιγαιακού κεφαλαίου και του πράσινου – ισλαμικού κεφαλαίου της Ανατολίας, του εθνικισμού των Γκρίζων Λύκων και της νεοθωμανικής πολυπολιτισμικοτητας βεβαιώνει ότι η νέα αυτή πλειοψηφία με ένα και μόνο τρόπο μπορεί να αποκτήσει εκ νέου δυτικό προσανατολισμό, με εκτροπή ή με ξένη επέμβαση!
Σε αυτό λοιπόν ο κύριος Ταγίπ μοιάζει κάπως με τον Αντρέα του ογδόντα που εισέβαλε στο προσκήνιο όχι επικεφαλής των φαιδρών οργανώσεων του Άκη και του Λαλιώτη αλλά επικεφαλής των πολλών και επί πολύ αποκλεισμένων.
Θα πει κανείς ότι η ομογενοποιημένη Ελλάδα μας δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά και πως το εδώ καθεστώς δεν κάθεται πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα Συμφωνώ ότι το ημέτερο καθεστώς δεν κινδυνεύει από το θανάσιμο τραύμα κάποιας έκρηξης αλλά μάλλον από τις κατακλίσεις της σήψης του Και η διαφορά είναι όντως μεγάλη
Αποκαυκίδιον το αναχωρητικόν