Ενώ ο υπουργός εξάρθρωσης κάθε συστήματος υγείας ασχολείται με το προσωπικό του ίματζ και τις προσωπικές του διενέξεις με τον ιατρικό κόσμο,σοβαρές διαστάσεις παίρνει η γρίπη στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 40, ξεπερνώντας τον αριθμό κρουσμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Χθες, με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις ακόμα συμπολίτες μας: δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία. Συνολικά, τη στιγμή αυτή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 59 άτομα. Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί, ως όφειλαν. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συστήνουν σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, καθώς οι δύο επόμενες εβδομάδες θεωρούνται πολύ κρίσιμες, ενώ η επήρεια της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει έως και τον Μάιο.
Ακόμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, δηλαδή επίμονου υψηλού πυρετού και πόνων στα κόκκαλα, οι πολίτες να επικοινωνούν αμέσως με τον γιατρό τους και κατόπιν καθοδήγησής του να λαμβάνουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία.
Επιπλέον, εξάρουν την αναγκαιότητα των ατομικών μέτρων υγιεινής. Ως άτομα εξαιρετικά ευάλωτα στην ίωση, τα οποία χρήζουν εμβολιασμού, θεωρούνται όσοι είναι 60 ετών και άνω, ανήλικοι ή ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (όπως άσθμα, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα). Σε εξίσου επισφαλή θέση βρίσκονται έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, όσοι φροντίζουν βρέφη ή άτομα με επικείμενο νόσημα, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας ή κλειστοί πληθυσμοί.