«Κοινωνικό τσουνάμι» προκάλεσαν τα Μνημόνια σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, σύμφωνα με τον εισηγητή της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας, Αλεχάνδρο Θέρκας. «Αυτές οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, μαζική εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και αύξηση του πληθυσμού που ζει στο όριο της φτώχειας, ιδίως μεταξύ των παιδιών». Η γνωμοδότηση θα ενσωματωθεί στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας στις τέσσερις χώρες του Μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μία τετραετία χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις τέσσερις αυτές χώρες, ενώ ο Θέρκας διαπιστώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν «αχρηστευθεί» εξαιτίας της ανεργίας. Ο Ισπανός εισηγητής ζητεί να γίνει λεπτομερής καταγραφή από την Κομισιόν της ζημιάς που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και να επιδιωχθεί η αποκατάστασή τους με την αύξηση του προγράμματος εγγύησης για τους νέους – αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εγγύησης έχει 6 δισ. στο ταμείο και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητεί να τριπλασιαστεί το νούμερο στα 20 δισ. ευρώ.
Ο Θέρκας που θεωρείται πολύ μαχητικός στην πτέρυγα των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου θέλοντας να τονίσει ότι η τρόικα έκανε πολλά λάθη, κυρίως στις περικοπές εργασίας, παίρνοντας αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί επιτροπές εργασίας και άλλους ειδικούς στο θέμα, τόνισε ότι έδρασε περισσότερο σαν «χασάπης που κόβει με μεγάλο μαχαίρι μεγάλα κομμάτια κρέατος, παρά σαν χειρούργος που γνωρίζει την ανατομία και είναι πολύ προσεκτικός στο τι μπορεί να κόψει». Σύμφωνα με τον εισηγητή Θέρκας έχουν γίνει πολλά λάθη από την πλευρά της τρόικας στα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν για τις μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως υποτιμήθηκαν οι κοινωνικές τους επιπτώσεις, ενώ συγχρόνως δεν προβλέφθηκε σωστά «η κατάρρευση της ζήτησης». Ο Θέρκας δήλωσε ότι οι χώρες αυτές χρειαζόντουσαν να μπούνε σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Η κριτική του είναι ότι τα «χέρια των χωρών αυτών ήταν δεμένα, χωρίς να μπορούν οι ίδιες να επιλέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να κάνουν».
Συγχρόνως χθες στο ευρωκοινοβούλιο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουάτ Κερ, δήλωνε στη διερευνητική επιτροπή για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες προγράμματος της Ευρώπης «να μην κατηγορείτε τον πυροσβέστη για τη ζημιά από την πυρκαγιά». Ο κ. Κερ παραδέχθηκε ότι μπορεί να έγιναν λάθη στον χειρισμό της τρόικας αλλά παρόλα αυτά «οι χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την τρόικα. «Οι ευρωβουλευτές στις ερωτήσεις τους προς τον κ. Κερ επέμειναν ότι η ΕΚΤ μπορεί να έκανε λάθος προτάσεις όσο αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και αμφισβήτησαν την επιμονή της κεντρικής τράπεζας στο να μην κουρευτούν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν ιδιώτες ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος».
Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία για τα αποτελέσματα της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας στις τέσσερις χώρες του Μνημονίου.