Χορός εκατομμυρίων ευρώ σε παράνομες και παράτυπες δανειοδοτήσεις, που χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέρεται και στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα της κ. Πόπης Παπανδρέου, «όχι για την ενίσχυση ή επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά για την αύξηση του πλούτου συγκεκριμένων επιχειρηματιών», συγκροτούν τον «καμβά» μιας από τις σοβαρότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τελευταία τους εισαγγελείς Διαφθοράς.
Αντίθετα, όπως αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός, πολλά από τα ποσά αυτά διοχετεύθηκαν από τους επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια στο εξωτερικό μέσω εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες αναφέρονται μία προς μία στο πόρισμα και έχουν εντοπιστεί, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και σε σκανδαλώδη, όπως χαρακτηρίζεται, σύμβαση του Τ.Τ. με εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας.
Συνολικά, για το σκάνδαλο του Τ.Τ. διώκονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς –με εντολή της προϊσταμένης της, Ελένης Ράικου– 29 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη του Τ.Τ. καθώς και επιχειρηματίες που έλαβαν τα «δανεικά» και προς το παρόν «αγύριστα». Οι κατηγορίες που αποδίδονται ονομαστικά στον καθένα από τους 29 κατηγορουμένους είναι βαρύτατες. Αδικήματα όπως απάτη, συνέργεια στην απάτη, απιστία, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και συνέργεια στην εν λόγω κατηγορία συγκροτούν το βαρύ κατηγορώ της Εισαγγελίας. Ολες οι ποινικές διώξεις για τις πέντε συνολικά κατηγορίες που έχουν καταγραφεί στο πόρισμα, συνοδεύονται από όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου και επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Οι κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών του Τ.Τ. που χορήγησαν τα επίμαχα δάνεια την περίοδο 2007 έως το 2012, αλλά και των επιχειρηματιών που τα πήραν χωρίς να τα εξυπηρετήσουν, αλλά και χωρίς να τα διαθέσουν για επιχειρηματικές δραστηριότητες –τα περισσότερα τα έβγαλαν έξω– προκάλεσαν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Με ομόφωνη γνώμη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, που σήκωσε το βάρος των ερευνών, και του ανακριτή κ. Γ. Ανδρεάδη, που ανέλαβε τη σκυτάλη των ανακρίσεων, εκδόθηκαν επτά εντάλματα για τη σύλληψη συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Πρόκειται για τον Αγγελο Φιλιππίδη, πρώην διοικητή του Τ.Τ., για τον οποίο το κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης είναι βαρύ. Ο κ. Φιλιππίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδος και το ένταλμα εις βάρος του δεν μπορεί προς το παρόν να εκτελεστεί. Επίσης, δεν μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα εις βάρος του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Α. Βάτσικα, που είχαν λάβει συνολικά δάνεια 17 εκατ. ευρώ και διαμένουν στο εξωτερικό. Αλλωστε, το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τους έχει χαρακτηριστεί από την πρώτη στιγμή «ευρωπαϊκό». Αντίθετα, εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του γνωστού επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, που θα απολογηθεί τελικά την προσεχή Τρίτη και παραμένει φρουρούμενος σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται από το βράδυ της Τετάρτης.
Τα εντάλματα που οδήγησαν στη σύλληψη δύο στελεχών του Τ.Τ., του Μάριου Βαρώτση, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταμιευτηρίου, και του Χαράλαμπου Γιαγκούδη, πρώην στελέχους του Τ.Τ., εκτελέστηκαν και οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και θα απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα). Ενταλμα εκδόθηκε και κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για άλλες υποθέσεις. Είναι το τρίτο ένταλμα που έχει εκδοθεί εις βάρος του, αυξάνοντας κατά άλλους 18 μήνες τον χρόνο της προσωρινής του κράτησης…
Τα μεγαλύτερα από τα δάνεια που καταγράφονται στο πόρισμα, ως εντελώς παράτυπα και «αγύριστα» έως σήμερα, αφορούν τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη, Δημ. Κοντομηνά και Κυριάκο Γριβέα. Ο Λαυρεντιάδης έχει λάβει κατά το εισαγγελικό πόρισμα 100 εκατ., ο Δ. Κοντομηνάς 110 και το ζεύγος Γριβέα 17 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερα ποσά έχουν λάβει δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.