Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Την περιφέρεια Ηπείρου δείχνει ο Σ. Καλογιάννης ως υπεύθυνη για τον κίνδυνο αφανισμού των άγριων αλόγων του Σουλίου

 



Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου, εξ αιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών και της γενικότερης εγκατάλειψής τους, ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

«Στα βουνά του Σουλίου ζουν ελεύθερα δεκάδες άλογα που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και έκτοτε προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες.

Από το 2006, με πρωτοβουλία μου ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια, τότε, περιβαλλοντική εταιρεία “Σουλιώτικη Συμπολιτεία”, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των αλόγων.

Η Διεύθυνση Ειδικών Έργων του, τότε, ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή, είχε εκπονήσει πλήρη σειρά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, κλπ) για την κατασκευή κατάλληλης μόνιμης υποδομής: στέγαστρα για τα άλογα, χώρο αποθήκευσης τροφής, δεξαμενή νερού, ποτίστρες, κλπ. Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε από την, τότε, Περιφέρεια (Αποκεντρωμένη διοίκηση) και κατασκευάστηκε.

Στη συνέχεια, το 2008, εντάξαμε άλλο έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στο Μέτρο 5.2 «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση». Στόχος του νέου έργου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου Σουλίου, καθώς και η καταγραφή αυτών των αλόγων.

Η υποδομή που κατασκευάστηκε εξασφάλιζε ένα μόνιμο και ασφαλές καταφύγιο για τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου. Συνεπώς οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνήσουν για την άμεση συντήρησή της, ώστε αυτά να επιβιώνουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες».

Πολιτικοί παρατηρητές που γνωρίζουν το θέμα σημειώνουν ότι με την αναφορά “αρμόδιες υπηρεσίες” ο κ.Καλογιάννης φωτογραφίζει την Περιφέρεια Ηπείρου την οποία κατηγορεί ότι δεν φρόντισε για την συντήρηση των εγκαταστάσεων.

 Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν κάτοικοι του χωριού Αγίου Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Σελλών, του Δήμου Δωδώνης, ενημέρωσαν την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ότι ένα κοπάδι περίπου 70 -80 άγριων αλόγων περιφέρονταν ταλαιπωρημένο πέριξ του χωριού.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και τέσσερις υδροφόρες μετέφεραν νερό το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, προκειμένου να σωθεί το κοπάδι.

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.154

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *