Ο κύβος ερρίφθη. Το σίριαλ σχετικά με τη συγχώνευση των δύο μιντιακών κολοσσών ΔΟΛ – Πήγασου φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και μάλιστα προχώρησαν στην υπογραφή MOU. Kαι το μόνο βέβαιο είναι πως οι σημαντικές συνέργειες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο που θα χαρακτηρίζεται από ανανεώσεις, νέες θέσεις και αρμοδιότητες. Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας, έπειτα από πολλά χρόνια συζητήσεων και συγκρούσεων που τυχόν δημιουργήθηκαν, αφήνουν στην άκρη τις προσωπικές διαφορές, θέτοντας στόχο το κοινό συμφέρον. Υπό τις ευλογίες των μεγαλύτερων τραπεζών, ο δρόμος για τη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου ανοίγει επίσημα, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ εξελίξεων στον επιχειρηματικό αλλά και μιντιακό κόσμο. Παράλληλα, η συμφωνία θα αποφέρει κέρδος και στον τραπεζικό τομέα, δεδομένου ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την εν λόγω κίνηση καθώς έχουν βαρύνοντα ρόλο εξαιτίας των μεγάλων δανειακών ανοιγμάτων των δύο ομίλων.
Οι τραπεζίτες αυτή την ώρα επιθυμούν να δουν λειτουργικές συνέργειες και μείωση του κόστους, καθώς και οι δύο όμιλοι παρουσίαζαν σταθερά αρνητικό EBITDA τα προηγούμενα χρόνια, μια τάση που έχει μεν παρουσιάσει βελτίωση από τα προηγούμενα «κύματα» περιορισμού του κόστους και την ανοδική τάση που παρατηρείται στα διαφημιστικά έσοδα, δεν έχει όμως εξαλειφθεί. Στην περίπτωση του ΔΟΛ, στοιχεία τριμήνου δεν υπάρχουν, καθώς η εταιρεία εξήλθε του χρηματιστηρίου. Τα αποτελέσματα της ΠΗΓΑΣΟΣ, όμως, είναι ενδεικτικά. Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε από τα 13,95 στα 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων περιορίστηκαν σε 255 χιλιάδες ευρώ, έναντι 2,23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 7,88 εκατ. ευρώ έναντι 10,58 εκατ. Όταν θα προχωρήσει η συνένωση αναμένεται πως θα υπάρξουν ρυθμίσεις των δανείων, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι επιχειρηματίες των μέσων ρίχνουν την τελευταία τους ζαριά και ποντάρουν… υψηλά. Με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση αλλά και εξυγίανση των συγκροτημάτων, οι μιντιάρχες αλλάζουν ριζικά τα έως τώρα δεδομένα και βάζουν πλώρη για την πρωτιά. Οι ανακατατάξεις που θα διεξαχθούν θα είναι καταλυτικές. Έθνος, Ημερησία, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακου, Το Βήμα της Κυριακής, Goal News, in.gr, e-go.gr, tanea.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr και vimafm.gr είναι τα μέσα ενημέρωσης τα οποία θα συμπεριληφθούν στο παιχνίδι της αναδιαμόρφωσης. Ακόμα κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς αλλαγές, ωστόσο το σίγουρο είναι πως κάποιοι θα συνενωθούν, άλλοι θα πάψουν να υφίστανται κι άλλοι θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.
Να σημειωθεί πως η συμφωνία ΔΟΛ και Πήγασου υπό την επίβλεψη της Alpha Bank προβλέπει τη μετακόμιση του Mega στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου και τη μεταφορά των εντύπων του Πήγασου στην οδό Μιχαλακοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη –σύμφωνα με τις πληροφορίες– ο Σταύρος Ψυχάρης έχει δώσει εντολή να βρεθούν δύο ακόμα όροφοι. Στόχος είναι ο συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ-Πήγασος-Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 130-160 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, να υπενθυμίσουμε πως οι βασικοί μέτοχοι του Mega (Τηλέτυπος Α.Ε.) είναι οι Πήγασος (32,73%) και ΔΟΛ (22,11%). Κατά συνέπεια, μετά τη συγχώνευση το νέο σχήμα θα έχει την πλειοψηφία του Mega (περίπου 55%). Σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις αναμένεται να είναι και η στάση των άλλων επιχειρηματιών των ΜΜΕ που επίσης έχουν δάνεια, αλλά και οι αντιδράσεις που ενδέχεται να προκληθούν για την ευνοϊκή μεταχείριση των υπερχρεωμένων μέσων ενημέρωσης.
Σε τελική ανάλυση, όσον αφορά στα πρακτορεία Ευρώπη και Άργος, η συγχώνευση δεν θα αφορά αυτά καθεαυτά. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο συγκροτήματα θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την αυτονομία τους ενώ στην επαρχία θα υπάρξει μια άτυπη συγχώνευση των δύο προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Το Mega, με τη σειρά του επίσης, δεν θα περιλαμβάνεται στα σχέδια συγχώνευσης καθώς ο βασικός μέτοχος είναι άλλη αυτόνομη εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, δίχως αμφιβολία η νέα μεγάλη εταιρεία που θα διαμορφωθεί θα έχει σημαντικό ποσοστό στο Μεγάλο Κανάλι. Όπως και να ’χει, το σίγουρο είναι πως πολιτικός, επιχειρηματικός και τραπεζικός κόσμος θα περάσουν το καλοκαίρι με το βλέμμα στραμμένο στα τεκταινόμενα που θα λάβουν χώρα στο μιντιακό τοπίο. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και απρόσμενες.