Στέφανος Καραμούτσιος
Με την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για τον οδοφωτισμό έπεσε η αυλαία ενός από τα επεισόδια της δραματικής παράστασης που εδώ και ένα χρόνο παίζεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας με πρωταγωνιστές από τη μια μεριά τη δημοτική Αρχή και από την άλλη μεριά τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Το έργο μέχρι τώρα είχε και πλοκή και θεαματικές ανατροπές, που κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον των θεατών με την εναλλαγή των συναισθημάτων και την ταύτισή τους με τους πρωταγωνιστές του δράματος.
Στην προώθηση δε του “μύθου” ο τραγικός ποιητής μετήλθε και του σκηνοθετικού ευρήματος του από μηχανής θεού, που είχε τη μορφή του … Θεοδωρικάκου.
Μπορεί η χθεσινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με πρωταγωνιστές τους Καχριμάνη- Ελισάφ να θεωρείται από πολλούς η τελευταία πράξη του δράματος, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι,γιατί δεν παίχτηκε ακόμη το τελευταίο επεισόδιο.
Και όταν αυτό θα παιχτεί, το σκηνικό δεν θα είναι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αλλά αυτή του Συμβουλίου Επικρατείας, του ανώτατου, δηλαδή, Ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας στο οποίο προσφεύγει η Αντιπολίτευση του δήμου Ιωαννιτών.
Και αυτό γιατί η υπόθεση του οδοφωτισμού του δήμου, μια υπόθεση εν πολλοίς τεχνοκρατική, με τον τρόπο που εξελίχτηκε και με τις μεθόδους και τα τεχνάσματα των πρωταγωνιστών, απέκτησε πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που είχε στην αρχή.
Γιατί σήμερα το ζήτημα δεν είναι πόσες λάμπες λεντ θα χρειαστούν για τον οδοφωτισμό του δήμου και ποιος θα εκτελέσει το έργο αυτό.
Το μέγα θέμα που ανέκυψε από αυτή την υπόθεση είναι τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας και αν αυτή μπορεί να παραβιάζει τον Συνταγματικό Χάρτη μιας πολιτείας, εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.
Και εν προκειμένω, πόσο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές η θεσμοθέτηση από την Κεντρική Εξουσία νόμου, σύμφωνα με τον οποίο κατώτερα και διορισμένα όργανα (οικονομική επιτροπή), μπορούν να υπερτερούν ανώτερων οργάνων, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο;
Γιατί με το τερατούργημα Θεοδωρικάκου το κυρίαρχο όργανο του δήμου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, ουσιαστικά καταργείται.
Ποτέ στην πολιτική ιστορία της χώρας κοινοβουλευτική κυβέρνηση δεν τόλμησε να παραβιάσει το Σύνταγμα, ψηφίζοντας τέτοια νομικά τερατουργήματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια ενός ευνοούμενού της, εν προκειμένου του κ. Ελισάφ.
Έτσι μια υπόθεση καθαρά δευτερεύουσας σημασίας, όπως αυτή του οδοφωτισμού ενός δήμου, αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, γιατί από ζήτημα τεχνοκρατικό, μεταβάλλεται σε ζήτημα συνταγματικής τάξης, νομιμότητας και δημοκρατίας,
Και μόνο με την ακύρωση ενός καταφανέστατα αντισυνταγματικού νόμου θα δοθεί και η αρμόζουσα λύση στο δραματικό αδιέξοδο που ζει ο δήμος Ιωαννιτών, εξ αιτίας του πείσματος ενός δημάρχου, που μετέρχεται κάθε μέσου, προκειμένου να επιβάλει τη θέλησή του.