Τις παρατήσεις τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας καταθέτουν όλοι οι καθηγητές της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς πιστεύουν ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών τους είναι πρόχειρη και αόριστη και αφήνει περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όπως τονίζουν οι καθηγητές το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας, «αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.
Η παραίτηση των καθηγητών και το πρόβλημα με τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της Γεωπονικής Σχολής πυροδοτεί νέα πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ζητούν να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα και οι σπουδές τους να έχουν αντίκρισμα, αποτυπώνουν την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως.
Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τέσσερα χρόνια «μεταρρυθμίσεων» με νόμους και διατάξεις που συρρικνώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τέσσερα χρόνια υποσχέσεων και επικοινωνιακών εξαγγελιών περί βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα, βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό γιατί το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν κίνησαν καμία διαδικασία ώστε να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα (για τους φοιτητές που εισήλθαν από το 2019 και έπειτα) ή να τους δοθεί δυνατότητα αντιστοίχισης των πτυχίων τους (παλαιότεροι απόφοιτοι).
Κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: αδιαφορούν για τα αιτήματα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, ενώ σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των ιδιωτικών κολεγίων. Παράλληλα, αρνούνται να δεχτούν τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχουν διατυπωθεί σε δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη ριζικότερη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 υλοποίησε μια σειρά από ώριμα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά αιτήματα. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτούσε τις επόμενες ενέργειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση τη ΝΔ τις υπονόμευσε εντέχνως και συνειδητά.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να φέρει ρύθμιση για το πρόβλημα. Ας ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Έρευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς.”
Επίσης η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια του Τομέα Παιδείας του κόμματος σε δήλωσή της αναφέρει:
“Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο: οι σπουδές να έχουν αξία, τα πτυχία αντίκρισμα και οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα.«Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση των ιδιωτικών κολεγίων και για έναν πρωθυπουργό που «γνωρίζει πως υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους».
Η παραίτηση των καθηγητών είναι μια κραυγή αγωνίας, μια ύστατη πράξη για να σταματήσει η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και η αδικία σε βάρος των φοιτητών τους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας υπονομεύουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ΑΕΙ και το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από εξαντλητικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Με το νόμο 4559/2018 θεσμοθετήθηκε η συνέργεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, συγκροτώντας ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Παράλληλα, προβλέφθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του πρώην ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα νόμο και μια μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε σφοδρά από την τότε αντιπολιτευόμενη ΝΔ. Από το 2019 και έπειτα, ως κυβέρνηση επέλεξε να μην κινήσει ούτε μια σχετική διαδικασία. Αντίθετα προτίμησε να εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές, να υπονομεύσει δεκάδες Τμήματα και να αδιαφορεί για τα πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και αναγνώριση.
Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει.”