Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Η Παμβώτιδα θα θωρακιστεί μόνο μ’ ένα περιμετρικό αποχετευτικό


Τι αναφέρουν Δήμος Ιωαννιτών και Σύλλογος Περιβάλλοντος για το υπό διαβούλευση Π.Δ. Λίμνης

• Την ώρα που έχει ξεκινήσει στα Γιάννινα ένας ακόμη διάλογος με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας και την στιγμή που χρόνια τώρα γίνονται συνεχώς συσκέψεις, ημερίδες κ.α. εκδηλώσεις, οι πολίτες νιώθουν, ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα για την προστασία της, αν και αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των Γιαννιωτών, αλλά και πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σήμερα, με την Λίμνη ήδη αρκετά επιβαρυμένη από ανθρώπινες δραστηριότητες, μόνη λύση που θα μπορούσε να θωρακίσει ολόκληρη την Παμβώτιδα, αλλά και το ευαίσθητο οικοσύστημά της, είναι η δημιουργία περιμετρικού αποχετευτικού δικτύου. Πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένα είδους κλειστής μονωμένης τάφρου, που θα συνδεθεί με τον βιολογικό, υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι ο τελευταίος θα ολοκληρωθεί και θα καλύπτει όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
«Στην τάφρο αυτή θα πέφτουν όλα τα λύματα, αστικά, αγροτικά, βιομηχανικά και θα καταλήγουν στον Βιολογικό. Έτσι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα μόλυνση της Λίμνης και βέβαια οι αρμόδιες Αρχές θα μπορέσουν να επέμβουν τότε και να την καθαρίσουν στην επιφάνεια, αλλά και στον βυθό» αναφέρουν συμπολίτες, που εδώ και χρόνια προβληματίζονται για την κατάστασή της. Βέβαια, να σημειωθεί ότι άκρως απαραίτητο για την δημιουργία αυτού του περιμετρικού αποχετευτικού είναι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της Λίμνης.

Οι προτάσεις…
Πάντως, με δεδομένο ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης έχει τεθεί σε διαβούλευση, χθες ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε, ότι αυτό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (www.ioannina.gr) και μαζί υπάρχει και ειδική φόρμα για την υποβολή σχολίων και προτάσεων από πολίτες και φορείς.
«Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται καθώς ο Δήμος εκτιμά, ότι ο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μείζον θέμα για το Λεκανοπέδιο. Εξάλλου, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα αφορούν και το αύριο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Δήμου.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος
Χθες, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κατέθεσε τις απόψεις του πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα, καλώντας όλους τους πολίτες σε επιφυλακή, τονίζοντας παράλληλα, ότι «οι αλλαγές που έγιναν, μεθοδεύτηκαν παρασκηνιακά καταστρατηγώντας την έννοια της «δημόσιας διαβούλευσης». Ως αποτέλεσμα προέκυψε ένα κατασκεύασμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τα οριζόμενα στο Διαχειριστικό Σχέδιο Παμβώτιδας για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος αλλά και με τον ίδιο τον σκοπό σύστασης του Π.Δ. Με ποια έννοια “προστασίας” άραγε, παραδίδονται φυσικές εκτάσεις βορά στους υποστηρικτές της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης;».
Παράλληλα, ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, που υπογράφει ο Πρόεδρος Κ. Σακκάς, αφού διατυπώνει τις απόψεις του για επιμέρους θέματα του Π.Δ., αναφέρει, ότι οι αλλαγές προέκυψαν «χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς κάποιος φορέας να έχει καταθέσει αντίστοιχη πρόταση. Η πολυδιαφημιζόμενη «Επιτροπή» Περιφέρειας και Δήμου ουδέποτε συνεστήθη και καμία εισήγηση δεν έχει υποβληθεί στο ΥΠ.Ε.Κ.Α. από την Περιφέρεια ή το Δήμο».

Για τον ΧΥΤΑ…
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι τα  δύσοσμα νερά που εντοπίστηκαν κοντά στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, στο Ελληνικό, ήταν προς τη μεριά που βρίσκεται η Λίμνη. Βέβαια, ακόμη δεν έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες για την αιτία του προβλήματος, κανείς όμως δεν πρέπει να αδιαφορήσει για το θέμα.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, από την έως τώρα ανάλυση των δειγμάτων, δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. «Διαπιστώνεται ρύπανση της πηγής. Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κύτταρο του ΧΥΤΑ. Είμαστε σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας του, καθημερινά μειώνεται η ρύπανση, ψάχνουμε την προέλευση της, συνεχίζονται οι  δειγματοληψίες και όταν έχουμε τελικά αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε» είπε, μεταξύ άλλων.
Πάντως, όπως σημειώνει σε χθεσινή επιστολή του προς τον «Π.Λ.», ο κάτοικος της περιοχής του Ελληνικού κ. Γιάννης Χουλιάρας –που συχνά μάχεται για το περιβάλλον- μετά από επίσκεψη κατοίκων στο σημείο που εντοπίστηκαν τα δύσοσμα νερά, διαπιστώθηκε, ότι αυτό είναι σε ύψος 80 μέτρων περίπου χαμηλότερα του κυττάρου του ΧΥΤΑ και σε απόσταση 500 μέτρων νοτιοδυτικά αυτού.
«Λίγο πιο ψηλά από την εκχείλιση της μόλυνσης, δεξιά και αριστερά της, υπάρχουν δυο λιθόκτιστες πηγές, τις οποίες χωρίζει το ρέμα, που καταλήγει στη Λίμνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χουλιάρας!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.154

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *