Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Πρωταπριλιάτικη κυβέρνηση και δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία

Σχολιάζει ο Παναγιώτης Τζανετής

Το μέλλον δε θα ‘ρθεί
από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο,
αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς.
Από τα βράγχια κομσομόλε άρπαξέ το
απ’ την ουρά του πιονιέροι κι εσείς

(Γιάννης Ρίτσος, σε ποίηση Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)

Τα χίλια και πλέον έτη σπουδών της Επιστημονικής Επιτροπής, συνεδρίασαν χθες υπό το αυστηρό βλέμμα του κ Γεραπετρίτη. Μετά τον αυτοδιοικητικό κ Χαρδαλιά, μετά τον κ Σκέρτσο της επικοινωνίας, η σκυτάλη της ειδημοσύνης πέρασε ευλόγως σε νομικό, γιατί σφίγγουν πια τα πράγματα. Στην τελική φάση θα συνεδριάζει μάλλον υπό τον κ.Χρυσοχοίδη, για τους απείθαρχους.

Αναμένουμε την προαναγγελθείσα από τον «μικροβιολόγο» κ, Σκέρτζο, διάθεση δοκιμασιών οικιακής χρήσης. Η “ανακάλυψη” της επικουρικής αυτής μεθόδου, συνοδεύτηκε με το γνωστό στερεότυπο περί εθνικής πρωτιάς. Η μόνη πρωτιά στην υπόθεση, είναι η κοτσάνα ότι μπορούν τάχα να υποκαταστήσουν την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι με την ανακάλυψη του τεστ κυήσεως στα ούρα, μπορούμε πλέον άφοβα να καταργήσουμε τους γυναικολόγους.

Η προσδοκία ότι ο αριθμός των νεκρών θα παραμείνει χαμηλά και ο καθησυχασμός ότι ο λόγος κρούσματα/ θάνατοι θα είναι τελείως διαφορετικός από ότι στο δεύτερο κύμα, ακούστηκε επανειλημμένως και από τα πιο επίσημα χείλη. Πράγματι, σήμερα στις μονάδες μάχονται πολλοί ασθενείς 65 – 75 όπως δείχνει και ο ταχέως κατερχόμενος μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων.

Δεδομένων όμως των αποτελεσμάτων, τίποτε το ελπιδοφόρο δεν διαφαίνεται, μιας και υπάρχουν αθρόες απώλειες αυτών των νεότερων και βιώσιμων ασθενών που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Ο λόγος είναι απλός. Για να αξιοποιήσει ο ασθενής το συγκριτικό του πλεονέκτημα (πχ νεότερος, υγιέστερος) πρέπει το σύστημα περίθαλψης να μπορεί να του προσφέρει τα στοιχειώδη. Η περίπτωση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι χαρακτηριστική Είτε 85 ετών είναι, είτε 65 είτε 15, η πρόγνωση ενός τέτοιου ασθενούς παραμένει χείριστη.

Το «τεθωρακισμένο» ΕΣΥ θα συνεχίσει να διασύρεται στην υπόθεση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ καθώς και όλων των συναφών κατηγοριών. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι κατηγορίες θα εκτιναχθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες. Η προσθήκη 51 κλινών ΜΕΘ, από την μετατροπή χειρουργείων που κανονικά χρειάζονται γιατί υπάρχουν και άλλες ασθένειες, πλην του covid, θα ήταν ελπιδοφόρα, αν μαζί παρουσιαζόταν και οι 51 επιπλέον εντατικολόγοι και οι 204 εξειδικευμένοι νοσηλευτές, που προβλέπονται για την ασφαλή λειτουργία τους .
Το άλλο επιχείρημα, ότι οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα έχουν εν πολλοίς ήδη καλυφθεί, δείχνει να αγνοεί ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει απερίσπαστος τις συνήθεις δραστηριότητες του και χρησιμοποιεί τις ΜΕΘ του για τους δικούς του σκοπούς. Επιπλέον οι αδρά ενοικιαζόμενες, αφορούν στην πλειονότητα τους κλίνες επικουρικής δυνατότητας.

Ακόμη και στο επίπεδο των απλών κλινών η προσωρινή ανακούφιση από την μετατροπή του Σισμανόγλειου, του Ερυθρού, του Θριάσειου δεν θα επαρκέσει. Η δε επιστράτευση λίγων ιδιωτών ιατρών, όποιων και όπως έγινε, ήταν ακόμη ένα βήμα στο ίδιο μοτίβο (too little, too late)

Γενικώς, διάφορα ορθά μέτρα λαμβάνονται από την Αριστοτέλους, όμως με δισταγμό ή και την ανοιχτή εχθρότητα της υπόλοιπης κυβέρνησης (αρχής γενομένης από το λοκντάουν και καταλήγοντας στον εσωκομματικό εμφύλιο για την επίταξη των ιδιωτών). Πολλά δε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι προσλήψεις, οι δαπάνες για μαζικό testing, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η πλήρης συμμετοχή των στρατιωτικών εμφανώς την υπερβαίνουν.

Οπότε, τι απομένει από το σχέδιο που εκπονήθηκε, της ανατρεπτικής αντεπίθεσης, ala Μητσοτάκη; Η βελτίωση του καιρού από Μάιο. Πόση ακόμη βελτίωση και κυρίως με πόση δυναμική της πανδημίας; Αν μπούμε στον Μάη με τις επιδόσεις που μπαίνουμε στον Απρίλη, τι να σου κάνει κι ο ελληνικός ήλιος, ο ηλιάτορας; Και σε κάθε περίπτωση μπορεί άραγε να θεωρηθεί πολιτική στρατηγική η μετεωρολογία και το «μια βροχή μας σώζει;»

Ίσως η αυριανή κοινοβουλευτική για την πανδημία είναι η ευκαιρία να δούμε το αντίθετο. Να δούμε και καμιά σοβαρή κυβέρνηση στην Βουλή (έστω και κυβέρνηση εν αναμονή)

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.162

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *