Με τον κίνδυνο να εξοργίσει την Τουρκία ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αναγνωρίσει ότι η εξόντωση 1,5 εκατ. Αρμενίων από Τούρκους, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα ήταν το πιο φρικαλέο έγκλημα όλων: γενοκτονία.
Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι NYT και εξηγούν πώς φτάσαμε στην αναγνώριση και ποια η σημασία της. Ο Μπάιντεν ουσιαστικά σπάει τη γραμμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των προκατόχων του, που δεν ήθελαν αν τραβήξουν το σχοινί στις σχέσεις με την Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μία χώρα στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σχολιάζουν οι NYT και προσθέτουν: «Φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, εξισώνοντας τη βία κατά των Αρμενίων με τα εγκλήματα των Ναζί». Σημειώνουν δε ότι πρόκειται για «ένα ηθικό ράπισμα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο η άρνηση της γενοκτονίας είναι «βαθιά ριζωμένη» τουρκική κοινωνία. Συγγραφείς που έχουν τολμήσει να χρησιμοποιήσουν τον όρο έχουν εκδιωχθεί στη βάση του Άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που απαγορεύει την «υποτίμηση της τουρκικότητας». Η άρνηση μαθαίνεται σε νεαρή ηλικία, με τα σχολικά βιβλία να αποκαλούν τα περί γενοκτονίας ψεύδη και να περιγράφουν τους Αρμενίους ως προδότες και τις πράξεις των Οθωμανών εναντίον τους ως αναγκαίες.
Όμως άρνηση χαρακτήριζε έως τώρα και τους Αμερικανούς προέδρους τουλάχιστον στις επίσημες διακηρύξεις τους. Κάποιοι έφτασαν κοντά. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 είχε χρησιμοποιήσει τον όρο σε μία ομιλία, αλλά είχε μείνει εκεί. Στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ υπήρχαν σκέψεις, αλλά δεν προχώρησαν. Τι άλλαξε; Η δυσφορία στις ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας έχει αυξηθεί και είναι διακομματική, σημειώνουν οι NYT.
Οι προκλήσεις απέναντι σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως η αγορά των ρωσικών S400 και η προσέγγιση με τον Πούτιν έχουν οδηγήσει σε βαρομετρικό χαμηλό τις σχέσεις των δύο χωρών.