Φάτε σταφύλια, φάτε πεπόνια
στα εξής: Πέραν της ρεσβερατρόλης, υπεύθυνα είναι ένα ή περισσότερα φυτοχημικά
στοιχεία που περιέχονται ιδιαίτερα στο κόκκινο σταφύλι:
μόνο στην καρδιαγγειοπροστατευτική δράση του σταφυλιού, αλλά και στη θεραπεία
διάφορων λοιμώξεων.
ποσότητα κουερσιτίνης – φλαβονοειδές που φαίνεται ότι προστατεύει τον οργανισμό
από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από καρκίνο.
αυξάνει την H.D.L., καταπολεμά τους θρόμβους, συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και
πειραματικά εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα. (Eπιπλέον
υπάρχει στα πράσινα φασόλια, στην πάπρικα, κρεμμύδι, μαρούλι). H φύση μερίμνησε
για το σταφύλι να αποτελεί έναν συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας.
του στη διατήρηση της ανθρώπινη υγείας το… αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση
αποτελεί μια διατροφή-πρόκληση, που αξίζει τον «κόπο» να εντάξουμε σε περίοπτη
θέση στη διατροφή μας…
Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει
την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών,
την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της
αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη. Tέλος, απομακρύνει τον
σχηματισμό χολόλιθων και επιπλέον στον σακχαρώδη διαβήτη σε μέτρια ποσότητα φαίνεται
ότι ασκεί ευνοϊκή επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου.
περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του
οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και
άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης(Phytother
Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι
σημαντική για καλύτερηόραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς
ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C,
περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό
σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας
παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που
επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η
οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς
συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.