ΒΙΟΥΣ παράλληλους διανύουν οι κυβερνήσεις που ηγούνται της…Δεξιάς του Νότου. Μπλεγμένοι σε ένα «γαϊτανάκι» οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων, στη σκιά του «φαύλου κύκλου» της ύφεσης, του χρέους και της λιτότητας, έρχονται αντιμέτωποι και με τα σκάνδαλα.
Φανταστείτε να κρυβόταν στην Ισπανία κάτω από το χαλί το καραμπινάτο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες του Ραχόι και υψηλόβαθμων μελών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος – αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Φανταστείτε τους εμπλεκόμενους στην πιο βρόμικη ιστορία διαφθοράς από τη δικτατορία του Φράνκο, να ταξιδεύουν ανά ομάδες στο Κατάρ κι άλλους… «εξωτικούς» τόπους για την εξασφάλιση επενδύσεων, σαν να μην έχει συμβεί κάτι.
Να σουλατσάρουν ανενόχλητοι στη σύνοδο κορυφής του Eurogroup, παζαρεύοντας μέτρα λιτότητας στο όνομα της «εθνικής σωτηρίας», αντί να σημάνουν «ισπανική υποχώρηση» από την κυβέρνηση.
Και την ίδια στιγμή, να διυλίζουν τον κώνωπα για κάποιον συνταξιούχο, αλλά να «χωνεύουν» μια χαρά στα στομάχια τους μία κάμηλο… μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Τα χρήματα εμφανίστηκαν σε λογαριασμό διαχειριστή-συμβούλου hedge fund, ο οποίος τυγχάνει να είναι και σύμβουλος του ίδιου του πρωθυπουργού – και το όνομά του να βρίσκεται, ξάφνου, σε μια… «ισπανική λίστα Λαγκάρντ».
«Δεν είναι δικά μου»
Και μάλιστα να δικαιολογεί την παρουσία του λέγοντας: Τα λεφτά στην Ελβετία «δεν είναι δικά μου». Απλώς «τα διαχειρίζομαι ως δικηγόρος πελάτη μου»… που τυγχάνει να είναι μεγάλο hedge fund.
Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε σύμβουλο του Ραχόι, αλλά στον Σταύρο Παπασταύρου, που είχε τοποθετηθεί παρά τω πρωθυπουργώ, και μάλιστα σε άκρως σημαντικές αποστολές, ενώ παράλληλα παραδέχεται πως είναι νομικός σύμβουλος του κερδοσκοπικού κεφαλαίου Capital Mana-gement Advisors (CMA), στο οποίο ισχυρίζεται ότι ανήκουν τα λεφτά στην Ελβετία.
Μια δήλωση που έστειλε από τις Βρυξέλλες, όπου συνόδευε τον Α. Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής, ως απάντηση στα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι βαθύτερο και μπορεί να κάνει το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ να μοιάζει με παρωνυχίδα:
Ο Στ. Παπασταύρου, ως σύμβουλος του CMA fund, έπαιξε και ρόλο συμβούλου-διαμεσολαβητή (παρά τω πρωθυπουργώ), στις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών του οικονομικού επιτελείου -και προσωπικά του Α. Σαμαρά- με επικεφαλής διαχειριστές hedge funds πριν από μερικούς μήνες.
Είχε ρόλο στο «μεγάλο παζάρι» για την «επαναγορά» ελληνικών κρατικών ομολόγων σε τιμή ελκυστική για τα hedge funds, όπως αποκάλυψε άρθρο στην εφημερίδα «Financial Times» (21/12/2012) με τίτλο «The great Greek gamble»;
«Συνολικά τα hedge funds από αυτή τη διαδικασία έβγαλαν περί τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους “FT”, χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση για μέση τιμή κοντά στο 34% της ονομαστικής (34 σεντς του ευρώ)», όπως γράφαμε («Κ.Ε.» 13/1/2013). «Η προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού με επικεφαλής 15 hedge funds (στα παρασκήνια ενός επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις αρχές Δεκεμβρίου) ήταν το καθοριστικό ραντεβού για το παζάρι στην τιμή επαναγοράς, που έκλεισε κοντά στα 34 σεντς ώστε να είναι ελκυστική», σημείωναν οι «FT».
«Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν να δώσει, για πρώτη φορά, πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλού επιπέδου σε επενδυτές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds…» γράφουν οι «FT», ενώ σημαντικό ρόλο «στις συναντήσεις είχαν επίσης οι Χατζηδάκης και Σταϊκούρας».
Κερδοσκοπικά funds έβγαλαν τρελά κέρδη εις βάρος του Δημοσίου. Εφτασαν ακόμα και σε υπερ-διπλασιασμό αποδόσεων, καθώς είχαν αγοράσει στα χαμηλά (12-17 σεντς).
Το Third Point του 51χρονου Νταν Λομπ, που εποφθαλμιά το 33% του ΟΠΑΠ, διπλασίασε τα χρήματά του σε «στοίχημα» 500 εκατ. δολ., ενώ παρόμοια κέρδη μάζεψαν και τα Dromeus Capital, Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital, Adelante Asset Management, Moore Capital, Greylock Capital και του GSO Capital Partners (βραχίονας του Blackstone).