Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Γνώμη

Είναι και στο χέρι των Α.με.Α.

Δημήτρης Αργυρός

Στις 3 Δεκέμβρη θα ξαναθυμηθούν τους Α.με.Α., τα άτομα με αναπηρία και όχι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (αλήθεια ποιος άνθρωπος δεν έχει ειδικές ανάγκες;)  ούτε τα άτομα με ειδικές δεξιότητες ( εδώ και αν είναι το προφανές, ποιος άνθρωπος δεν έχει ειδικές δεξιότητες;).

«Κυρ’ Παντελήδες»

 Τα Α.με.Α.  έχουν προβλήματα. Έχουν προβλήματα όχι από την σωματική ή και ψυχική ιδιαιτερότητά τους.

Έχουν προβλήματα από την αντιμετώπιση της κοινωνίας, αυτής της κοινωνίας των «κυρ’ Παντελήδων».

Αυτής της κοινωνίας που είναι συνηθισμένη να σκύβει το κεφάλι στο κάθε εξουσιαστή.

Συνηθισμένη να δέχεται τον κάθε  Μητσοτάκη και κάθε φασίστα Πλεύρη, τους δέχεται και τους αφήνει να διαλύουν τα πάντα.

Ως αντιστάθμισμα βγάζει το άχτι της  σε κάθε αδύναμο, διαφορετικό και μη- κανονικό.

Οι Α.με.Α. δεν είναι απαραίτητα αδύναμοι,  συνήθως σε μια ψυχολογική βάση είναι και πολύ δυνατοί.

Οι Α.με.Α. όμως είναι διαφορετικοί, μη “κανονικοί” και αυτό δεν κολλάει στις νόρμες των «κυρ’ Παντελήδων», δεν κολλάει στο μικροφασισμό, τον φιλανθρωπισμό, την ψευτιά,  την υποκρισία και τον οίκτο.

Ας σημειωθεί πως τόσο η ψευτιά, όσο και η υποκρισία αλλά και ο οίκτος δύναται να είναι ή να γίνουν εκδοχές μικροφασισμού.

Δήμος Ιωαννιτών

 Τα Α.με.Α. έχουν επίσης προβλήματα από τις μορφές της  οργανωμένης πολιτείας. Έχουν προβλήματα από το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος έχει αφήσει τα πεζοδρόμια, τις γειτονιές και τις πλατείες σε αυτή την άθλια κατάσταση. Με αποτέλεσμα να είναι απαγόρευση η πρόσβαση στους κινητικά αναπήρους. Για να μην μιλήσουμε για τα κτήρια του δήμου, για το ίδιο το Δημαρχείο, μία χωροταξική φυλακή για τα Α.με.Α.

Αδιάφορο και φασίζον κράτος ;

 Έχουν προβλήματα τα Α.με.Α. από την πολιτεία που τους αποκλείει από την εργασία, την υγεία,  τις αξιοπρεπείς σπουδές, την πρόσβαση στην γνώση, στην  ψυχαγωγία, στην διασκέδαση, στα ταξίδι, στο τουρισμό.

Έχουν προβλήματα, γιατί δεν τους εξασφαλίζει ισότιμες συνθήκες ζωής και ευζωίας, δεν τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Μπορεί να  πράττει το ίδιο για όλους τους πολίτες, στα Α.με.Α. όμως αυτό βαραίνει περισσότερο.

Αν έχουν τα Α.με.Α. χρήματα, καλώς, αν ανήκουν στις ελίτ ακόμη καλύτερα,  αν είναι όμως τα Α.με.Α φτωχοί, πρόσφυγες και μετανάστες, τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε.

Ξεπουλημένες ηγεσίες

Έχουν προβλήματα τα Α.με.Α. από τις ίδιες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, καθώς και από τις συλλογικότητές τους. Πρόκειται για ξεπουλημένες ηγεσίες οι οποίες παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους και τους έχουν  μετατρέψει σε ένα πολιτικό και οικονομικό εμπόρευμα.

Πρώτη και καλύτερα η Ε.Σ.Α.με.Α., η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ των αναπήρων,  ίδια και χειρότερη και από την ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ακόμη και μέσα σε αυτό το χαμό δεν οργανώνει καν ούτε αυτή την μεγάλη πορεία της 3ης Δεκεμβρίου, όπως έκανε πριν από λίγα χρόνια, τόσο χορτασμένη είναι από τις κρατικές επιδοτήσεις  και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τόσο βαθιά φιλοΚυβερνητική,  μία σκέτη ντροπή.

Μήπως είναι και τα Α.με.Α. «κυρ Παντελήδες»;

Τέλος τα Α.με.Α. έχουν προβλήματα από τον εαυτό τους και δεν μπορούμε παρά να το παραδεχτούμε.

Τα Α.με.Α. δεν είναι έξω από την κοινωνία, δεν είναι έξω από την αγορά, δεν είναι έξω από αυτόν τον οργανωμένο μικροφασισμό.

Σε μεγάλο βαθμό τα Α.με.Α. είναι και αυτά «κυρ Παντελήδες», κοιτάνε την “πάρτη” τους,  το πρόβλημά τους, την αναπηρία τους και χάνουν το συνολικό, χάνουν  την μεγάλη εικόνα. Χάνουν το δάσος και κρύβονται πίσω από το φύλο που το χρησιμοποιούν ως «φύλο συκής», για την κρύψουν την πολιτική και κοινωνική γύμνια τους.

Τάση χειραφέτησης και τάση χειραγώγησης

 Όχι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ταράζει: Όπως όλοι μας, έτσι και τα Α.με.Α. είναι μια αντίθεση μεταξύ της τάσης της χειραφέτησης και της τάσης της υποταγής/ χειραγώγησης. Όπως και όλος κόσμος, έτσι και τα Α.με.Α. είναι ικανοί για το καλύτερο και ικανοί για το χειρότερο. Ακόμη θυμάμαι αυτόν τον άθλιο παραολυμπιονίκη ο οποίος είχε στηρίξει ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

 Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλαιά

Άραγε, υπάρχει ελπίδα; Φυσικά και υπάρχει. Κάποτε τα Α.με.Α. δεν υπήρχαν στην συζήτηση,  δεν είχαν κανένα δικαίωμα, δεν ήταν υποκείμενα δράσης, υποκείμενα επιστημονικής και κοινωνικής έρευνας, τα έκλειναν σε άσυλα, μέσα στο σπίτι, τα έπνιγαν μόλις γεννιούνταν.

Ε, δεν είμαστε σε αυτή την βαρβαρότητα και αυτό άλλαξε με αγώνες, οχι μόνο των Α.με.Α. αλλά του συνόλου της κοινωνίας. Και αυτό άλλαξε, όταν ονειρεύτηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για ένα υψηλότερο ιδανικό από την μίζερη ζωή τους. Για ένα ιδανικό το οποίο έβλεπε μια ελεύθερη πατρίδα σε ένα ελεύθερο ισότιμο και δίκαιο κόσμο.

Σε αυτό τον αγώνα και τα Α.με.Α είχαν τις δικές τους θυσίες. Όπως λόγου χάρη έγινε στις 30  Νοεμβρίου του 1943, όταν ένοπλοι δοσίλογοι, Έλληνες φασίστες συνεργάτες των ΝΑΖΙ μετέφεραν στο Γερμανικό στρατόπεδο Χαϊδαρίου εκατοντάδες ανάπηρους πολέμου και την επόμενη μέρα εκτέλεσαν 283 από αυτούς.

Το «έγκλημα» των αναπήρων πολεμου;

Το γεγονός πως εντάχθηκαν και αγωνίστηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ και συμμετείχαν στο αγώνα για λευτεριά και προκοπή.

Στις σημερινές συνθήκες οι πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΝΔ, επιδιώκουν  να ξεπουλήσουν,  να εμπορευματοποιήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα , ακόμη και “την πουτάνα την μάνα τους”, όπως έλεγε ο συγγραφέας.

Εάν αυτό συμβεί, τότε θα ζήσουμε μια μεγαλύτερη βαρβαρότητα από τα παλαιά. Μόνο, που ελπίζω, ότι η κοινωνία δεν επιθυμεί να αυτοκτονήσει, το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμη.

Όπως έγινε και στην περίπτωση των αναπήρων της κατοχής, έτσι και τα σημερινά Α.με.Α. είναι αναγκαίο, να σηκώσουν και αυτά το τσεκούρι του πολέμου, για να μπορούν αργότερα να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης.

Αν μας κήρυξαν τον πόλεμο, προτού γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο, ως καλοί χριστιανοί, ας τους βγάλουμε την μάχαιρα και ας την τοποθετήσουμε στο λάρυγγά τους.

Περισσότερα κερδισμένοι θα βγούμε…..

* Ο Δημήτρης Αργυρός είναι πρώην Γ.Γ του Συλλόγου ΑμεΑ Ιωαννίνων

σχετικές αναρτήσεις

1 από 17

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *