Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Κοινωνία

Αποκαθιστώντας την τιμή των κατσικιών

Στέφανος Καραμούτσιος
Ένα από τα δημοφιλέστερα hashtags στα social media στην Ελλάδα είναι τα #γίδια_ψηφοφόροι ( της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ) με τα οποία οι οπαδοί των πολιτικών κομμάτων θέλουν να μειώσουν τους αντιπάλους, υπονοώντας  ότι εκείνοι στερούνται ευφυίας και ανάλογης κουλτούρας, ενώ αυτοί είναι προφανώς ξεφτέρια.
Πόσοι όμως από αυτούς τους δήθεν ευφυείς συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι τα γίδια είναι από τα εξυπνότερα και πιο κοινωνικά ζώα με μεγάλο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ακόμη και θεραπευτική γιόγκα (βλέπε φωτογραφία);
Μάλιστα επιστήμονες σαν τον Alan McElligott, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι είναι τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο και ότι οι δυνατότητες επικοινωνίας τους με τον άνθρωπο συναγωνίζονται αυτές των σκύλων και των αλόγων συντροφιάς.

Μάλιστα η έρευνα του McElligott στο ζήτημα της νοημοσύνης αποκαλύπτει ότι οι κατσίκες ξέρουν πώς να μας ζητήσουν βοήθεια, όταν δεν μπορούν να ανοίξουν ένα σφραγισμένο κουτί γεμάτο φαγητό.

-“Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ο σκύλος σας φαίνεται να επικοινωνεί κοιτώντας σας όταν θέλει κάτι;” σημειώνει ο κ. McElligott.

– “Οι κατσίκες κάνουν το ίδιο πράγμα – η μελέτη δείχνει ότι διατηρούν οπτική επαφή με τους ανθρώπους για να ζητούν μη λεκτικά βοήθεια” είναι η διαπίστωση του επιστήμονα.

Και μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών ανθρώπινων εκφράσεων του προσώπου και μάλιστα το προτιμούν, όταν χαμογελάμε .

Σε μια μελέτη του 2018, σε 20 κατσίκες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με χαρούμενη έκφραση και έκφραση θυμού.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι κατσίκες πλησίασαν πρώτα τα χαρούμενα πρόσωπα και περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τις χαρούμενες φωτογραφίες.

Ανάλογη συμπεριφορά μπροστά σε αντίστοιχες φωτογραφίες είχαν δείξει μόνο οι σκύλοι και τα άλογα, τα οποία (σε αντίθεση με τις κατσίκες) εξημερώθηκαν ειδικά για συντροφιά.

 Δεν είναι, λοιπόν οι κατσίκες τα χαζά ζώα που μασάνε απλά την τροφή τους και από τα οποία παίρνουμε το πολύτιμο γάλα τους, το κρέας και το μαλλί τους.

Είναι ζώα με ευφυία που μπορούν να διαβάζουν ανθρώπινες συμπεριφορές, αποδεικνύοντας την συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Ο υποφαινόμενος που σαν παιδί είχε την τύχη οι πρώτοι μου φίλοι να είναι τα κατσικάκια δεν χρειάζεται τέτοιες μελέτες για να πειστεί για τις διανοητικές και συναισθηματικές ικανότητές τους, αφού από μόνος του διαπίστωσε κατά τις πολλές ώρες συναναστροφής με τα πανέφορφα αυτά ζώα, ότι αυτά έχουν πολλές άλλες ικανότητες και απίθανα χαρίσματα.
 Θεωρεί δε  ότι δεν υπάρχει πιο άστοχη παρομοίωση από αυτή που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι Έλληνες στις πολιτικές τους αντιδικίες, όταν θεωρούν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι έχουν συμπεριφορά και μυαλό γιδιού…

σχετικές αναρτήσεις

1 από 18

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *