Με την επικράτηση της κας Δούρου στην Αττική στο νήμα και την άνετη επικράτηση των Θεοδώρας Τζάκρη και Ολγας Γεροβασίλη στην Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο αντιστοίχως, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρείς αυτές περιπτώσεις στην δεύτερη θέση κατετάγησαν επίσης γυναίκες και πιο συγκεκριμένα οι κυρίες Έφη Αχτσιόγλου, Κατερίνα Νοτοπούλου και Μερόπη Τζούφη.

Ιδιαίτερα η τελευταία αποδείχθηκε σκληρό καρύδι δεδομένου ότι περιλαμβανόταν στις τάξεις της Ομπρέλας η οποία εκτός Αττικής δεν είχε σπουδαίες επιδόσεις. Θεωρείται πάντως ότι τοπικά εκφυλιστικά φαινόμενα λειτούργησαν υπέρ της, οδηγώντας σε σαφή αντισυσπείρωση. Για την κα Τζάκρη, που σημείωσε τη μεγαλύτερη έκπληξη σε ένα ακροατήριο μη πασοκογενές, θεωρείται ότι εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η στάση της κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η «Ομπρέλα» φαίνεται να εκλέγει εκτός Αττικής λιγότερο από 15% των μελών του οργάνου. Πιο συγκεκριμένα στελέχη της τάσης Ομπρέλα εκλέγονται μόλις σε 6 θέσεις από τις 34 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 από τις 16 στην Κρήτη 3 στις 12 στην Θεσσαλία, 3 στις 15 στην Πελοπόννησο, 1 στις 10 στην Ήπειρο, 2 στην Δυτική Μακεδονία, 1 στα Ιόνια. Αυτό συνέβη σε περιοχές όπου υπήρξε στο παρελθόν εξαιρετικά ισχυρή. Ας σημειωθεί ότι σε κάποιες μικρότερες περιφέρειες φαίνεται ότι δεν μπόρεσε καν να συγκροτήσει αξιόμαχο συσχετισμό.

Οπότε εκτός Αττικής το αποτέλεσμα υπήρξε ετεροβαρές υπέρ των διαφόρων φυλών των προεδρικών καθώς και των λιγοστών ανεξάρτητων στελεχών από αυτό τον χώρο που κατάφεραν κι εξελέγησαν με προσωπική επιρροή κι εκτός φραξιονιστικών γραμμών (5%). Οι Προεδρικοί συνολικά φαίνεται ότι φθάνουν το 50% εκτός Αττικής και μαζί με το 20% των ποσοστώσεων πιστεύουν ότι έχει ήδη κριθεί το ζήτημα της απόλυτης πλειοψηφίας του νέου οργάνου προτού καν να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση στην Αττική.

Μια ανισοκατανεμημένη επίδοση  (μικρότερη από 10%) φαίνεται ότι κατήγαγε η νεοπαγής ομάδα των «έξι συν έξι» (Τζανακόπουλος-Ηλιόπουλος) με ιδιαίτερη επιτυχία πχ στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ελέγχει και τον κομματικό μηχανισμό των Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά με πλήρη απουσία σε άλλες περιοχές.

Αυτό είναι εντυπωσιακό δεδομένου ότι είχε εξαιρετική πρόσβαση στον κεντρικό μηχανισμό  κι όμως δεν κατάφερε την πανελλήνια δικτύωση της. Είχε πάντως κι αυτή η ομάδα την δική της πρωτιά με τον κ Αλέξη Χαρίτση στην Πελοπόννησο ενώ σχετικά καλή υπήρξε η παρουσία της και σε άλλες μικρότερες περιφέρειες όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Αξιοσημείωτη υπήρξε ακόμη η επικράτηση του κ Άρη Αγραφιώτη στην Θεσσαλία, ενός αγροτικού στελέχους προερχόμενου από τους πασοκογενείς νεοεισερχόμενους μετά το 2019. Στην Θεσσαλία, που είχε επεισοδιακή προσυνεδριακή περίοδο, καθοριστική θεωρείται η συμβολή στο αποτέλεσμα του βουλευτή Μαγνησίας κ Μεϊκόπουλου που δεν ήταν υποψήφιος ο ίδιος.

Σοβαρά παράπονα διατυπώνονται στις τάξεις των προεδρικών σε διάφορες περιοχές όπως στην Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία για την διαχείριση που έκανε ο εκεί μηχανισμός, με κατηγορίες για αποκλεισμούς των εκλεγμένων βουλευτών/τριων.

Στην μάχη της Αττικής ενώ οι προβεβλημένοι των «έξι συν έξι» πήγαν αρκετά ψηλά δεν συνέβη το ίδιο με πολλούς άλλους που συνεργάστηκαν μαζί τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους συνδικαλιστές. Τα πράγματα όμως αποκλείεται να πήγαν τόσο καλά για τους Προεδρικούς όσο εκτός αλλά εκτιμάται ότι θα εκλέξουν τους μισούς από τις 150 θέσεις της Αττικής μαζί με τις ποσοστώσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας

Στην Κρήτη είχαμε την επικράτηση της γραμμής Πολάκη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Χανιώτη βουλευτή να εκφράζονται και στην ομάδα των εκλεγέντων Έτσι περιλαμβάνονται η διευθύντρια του γραφείου του, προσωπικοί του φίλοι, ένας ιερωμένος αλλά όχι κι ο μοναδικός εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σημειωθεί ότι επικράτησε ανέτως ακόμη κι εντός Ρεθύμνου.

Χαρακτηριστικά της Κρήτης υπήρξαν η ομαδική παραίτηση των τριών βουλευτών του Ηρακλείου μεσοδρομίς και η ανακοίνωση του νικητή στο facebook ότι είναι πρώτος κι ο δεύτερος είναι πεντακόσια πίσω, πράγμα που παραπέμπει μάλλον σε αθλητική αναμέτρηση παρά σε πολιτική δράση και δη αριστερή.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μετρήσει κάποιος πόσες συγγένειες πρώτου/δεύτερου βαθμού και πόσοι έμμισθοι υπάλληλοι των πρωτοκλασάτων περιλαμβάνονται στους εκλεγέντες  Κατά τόπους αυτά είναι πασίγνωστα κι απωθητικά…

tvxs.gr