Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου του 1946 πεθαίνει από έμφραγμα σε ηλικία 62 ετών ο Τζον Μέιναρντ Κέυνς.
Μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος, ο Κέυνς δημιούργησε τη δική του “σχολή” στην οικονομική θεωρία και αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους του 20ου αιώνα.
Για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που πυροδότησε η πανδημία, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν ουσιαστικά “επιστρέψει” σε πολλές από τις ιδέες του.
Κόντρα στην οικονομική ορθοδοξία της εποχής του που έδινε έμφαση στην προσφορά, ο Κέυνς τόνιζε το ρόλο της ζήτησης. Πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης που – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μακριά από μια θέση ισορροπίας πλήρους απασχόλησης.
Τα δύο πιο σημαντικά βιβλία που συνέγραψε ήταν: Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης (1919) και Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος (1936). Το δεύτερο ψηφίστηκε από το κοινό το 2017 ως «το βιβλίο με τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της βρετανικής κοινωνίας τον 20ό αιώνα».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ενώ υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων των συμφωνιών του Bretton Woods και θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Ο Κέυνς ήταν κοσμοπολίτης, μανιώδης καπνιστής, λάτρης των βιβλίων και της Τέχνης. Είχε παντρευτεί την πρίμα μπαλαρίνα των μπαλέτων Ντιαγκίλεφ, Λυδία Λομπόκοβα.