Να πω την αλήθεια, περισσότερο στενοχωρήθηκα με το θέαμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η Υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τον εκλεκτό της, που θα αντικαταστήσει ως πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά.
Όνομα Κούκης, ιδιωτικός εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, με ένα μεταπτυχιακό στην τιποτολογία από ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, με προσόν τις μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό.
Ποιον ήλθε να αντικαταστήσει; Το μέγεθος που ονομάζεται Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Αμφιβάλλω όχι αν έχει διαβάσει, αλλά αν έχει ανοίξει κάποιο βιβλίο του. Δυστυχώς ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Ο θρίαμβος της αριστείας και της κομματικοποίησης με την πιο στενή έννοια.
Είδα το συμβάν μεταμεσονυκτίως και αναρωτιόμουν, αν είχα παραισθήσεις.
Καλά, η Συντηρητική παράταξη, η Κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη παράταξη, δεν έχει κάποια αξιοπρεπή ονόματα για μια παρόμοια θέση;
Κάποιος/α με βάρος που παρά τις διαφορές μπορείς να συζητήσεις και ακόμη να διαφωνήσεις; Τι σηματοδοτεί η έκλειψη κάθε κριτηρίου στην εκλογή αυτή;
Με την προεδρεία Τσουκαλά, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού είχε αναλάβει μια σειρά από εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια στο εξωτερικό, σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, το 2021.
Είχα αναλάβει, στα πλαίσια αυτά να οργανώσω εκδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις. Ρώμη- Museo del Risorgimento (σε συνεργασία με την Società Nazionale per la storia del Risorgimento και το δικό μας ΕΙΕ), Βενετία (Ateneo Veneto και το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari), Μπουένος Αιρες, με το Πανεπιστήμιο Tres de Febrero, (UNTREF), και στη Βραζιλία, συνδιοργάνωση με την Εθνική Ένωση των Ιστορικών της Βραζιλίας (Associação Nacional de História) στο ετήσιο συνέδριο της το 2021. Πάνω από ένα χρόνο τις ετοιμάζουμε αυτές τις εκδηλώσεις.
Δεν ξέρω τι θα γίνουν κι αυτές και όλες οι υπόλοιπες. Αλλά φαντάζεται κανείς να ακουστούν, όσα ακούστηκαν στην χτεσινή συζήτηση της Βουλής με τον καινούργιο πρόεδρο, όπου δεν θα ξέρεις πού θα κρυφτείς;
Κορωνίς “η Ελλάδα είναι Super Power στον πολιτισμό!” Copy right Λίνας Μενδώνη».