Αξέχαστη έμεινε η προεκλογική υπόσχεση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου», με πράσινη ανάπτυξη και άνοιγμα της αγοράς στην πράσινη ενέργεια. Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Τώρα, ήρθε η ώρα να γίνουμε το Τέξας του ευρωπαϊκού Νότου αφού η νυν κυβέρνηση υπόσχεται άφθονο πετρέλαιο, αλλά σε …30 χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως προς το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων και εκτίμησε ότι σε βάθος 25ετίας τα φορολογικά έσοδα της χώρας, από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να φτάσουν τα 150 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό “παίκτη”.
Μιλώντας για τον γενικότερο σχεδιασμό της χώρας για την ενέργεια ο κ. Σαμαράς τόνισε:
«Επίσης και ευρύτερα, θέλω να πω ότι ξέρουμε πια ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια νέα, πολύ σημαντική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, γεγονός που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας. Αυτό, λοιπόν, απαιτεί να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους μια συνολική στρατηγική για την Ενέργεια. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε».
Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Σαμαρά για τα πετρέλαια
Εκτός πραγματικότητας είναι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα μελλοντικά έσοδα, ύψους 150 δις ευρώ από τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίων, επισημαίνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ο οποίος κάνει λόγο για εμπόριο ελπίδας, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η δημαγωγία.Πιο συγκεκριμένα με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, δηλώνει:
«Τα 150 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Σαμαρά μετά την επίσκεψη στο data room όπου φυλάσσονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών. Αυτά τα στοιχεία – λέει – προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες. Και όμως! Το ίδιο ποσόν, δηλαδή έσοδα της τάξεως των 150 δις ευρώ, είχε ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης και πριν τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών.
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύμπτωση; Μια απλή αλήθεια. Οι σεισμικές έρευνες δεν επιτρέπουν εκτίμηση κοιτασμάτων, πόσο μάλλον εσόδων. Πραγματοποιήθηκαν για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αέριου. Μόνο μετά από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, θα μπορεί να ειπωθεί αν όντως υπάρχει κοίτασμα, πόσο μεγάλο είναι, τι ποιότητας είναι το πετρέλαιο και τελικά αν είναι αξιοποιήσιμο.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω τις δηλώσεις της κ. Σοφίας Σταματάκη, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρου της επιτροπής που επόπτευσε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σταματάκη έχει πει ότι “Η Ελλάδα δεν κάθεται πάνω σε πετρέλαια. Αντί να δούμε τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, επαναπαυόμαστε και περιμένουμε τα πετρέλαια. Ακόμα και αν είχαμε πιστοποιήσει το κοίτασμα, θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να το εκμεταλλευθούμε.”
Καταγγέλλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Να σταματήσει αυτή η δημαγωγία εδώ και τώρα.
Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στους συμπολίτες μας.
Ότι ακόμη και αν βρούμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αυτά σε αντίθεση με το τι γίνεται στη Νορβηγία, θα αξιοποιηθούν από ξένες εταιρείες. Ότι τα οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν για το Δημόσιο από την εμπορία και πώληση φυσικού αερίου, δεν θα έρθουν παρά μετά από πολλά χρόνια.
Ότι είναι μύθος ότι θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η τιμή του πετρελαίου αποφασίζεται στα διεθνή Χρηματιστήρια και ανεβαίνει διαρκώς. Ανεβαίνει το ίδιο για τους πολίτες όλων των ανεπτυγμένων χωρών, είτε αυτές παράγουν πετρέλαιο είτε όχι.
Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία δεν είναι η εξάρτηση από το πετρέλαιο. Εθνική και ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που η τιμή τους αποφασίζεται μακριά από τη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει ήδη ένα “Ελντοράντο”. Αυτό ονομάζεται ελληνικός τουρισμός. Όλη η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται στο πως θα τον διατηρήσουμε και θα τον αναβαθμίσουμε με την προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πετρελαϊκό ατύχημα στις θάλασσές μας θα απειλήσει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δις ευρώ το χρόνο και πιθανά μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.»