Οι μισές πεταλούδες των λιβαδιών εξαφανίστηκαν μέσα σε 20 χρόνια στην Ευρώπη, ένα φαινόμενο που “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για την κατάσταση της βιοποικιλότητας και την ανάγκη της προστασίας των λεπιδοπτέρων, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Τα λεπιδόπτερα αυτά “είναι αντιπροσωπευτικοί δείκτες των τάσεων που παρατηρούνται για την πλειοψηφία των άλλων εντόμων” και συνεπώς της “βιοποικιλότητας και της γενικής υγείας των οικοσυστημάτων”, διευκρινίζει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική επιτροπή.
“Αυτή η πολύ σημαντική μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων στα λιβάδια μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς μπορεί να χάσουμε πολλά από τα είδη αυτά για πάντα”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Χανς Βρίνινξ σε ανακοίνωση.
H διατήρηση ενός φυτικού «μωσαϊκού» όμως θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβίωση των εντυπωσιακών φτερωτών όντων, καθώς διαφορετικά είδη πεταλούδων βασίζονται σε διαφορετικά είδη φυτών. Κάποιες πεταλούδες μάλιστα, βασίζονται ακόμα και σε είδη εντόμων. Όπως π.χ. η πεταλούδα Phengaris nausithous η οποία ως κάμπια, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της «σφηνωμένη» σε φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών.
Για τη διατήρηση των πληθυσμών των φτερωτών «νεραϊδών» οι ειδικοί τονίζουν ότι «τα χόρτα των λιβαδιών θα πρέπει να κόβονται κάθε τρία χρόνια περίπου, ώστε να υπάρχουν μικρά σημεία με ψηλότερα φυτά, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις φωλιές των μυρμηγκιών. Η υπερκαλλιέργεια και η υπερβόσκηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική εξόντωση των πληθυσμών των πεταλούδων».