Λύση στην μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να δώσει η αγροδασοπονία, ο συνδυασμός δηλαδή δένδρων και γεωργικών καλλιεργειών ή και βόσκησης στην ίδια επιφάνεια. Άλλωστε, τα δέντρα, χρησιμοποιήθηκαν σε συστήματα συγκαλλιεργειών από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της γεωργίας σε ολόκληρο τον πλανήτη με παράδειγμα τους εικονογραφημένους παπύρους και περιγραφές όπου τεκμηριώνεται η ύπαρξη πολύπλοκων περιβολιών-κήπων στην Εγγύς Ανατολή, όπως και στις τροπικές περιοχές, που έλκουν την καταγωγή τους από το 7.000 π.Χ.
Για την παραδοσιακή αυτή φιλοσοφία καλλιέργειας της γης μίλησαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα «Αγροδασοπονία: Μια νέα χρήση γης στα πλαίσια της ΚΑΠ 2014- 2020» που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Α. Σαρόπουλος, «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050 και για να διατηρηθεί η σημερινή διατροφική επάρκεια θα πρέπει να παράγονται 70% περισσότερα τρόφιμα, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο». Αιτίες, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι η κλιματική αλλαγή που ήδη μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, η κάμψη του ρυθμού αύξησης των αποδόσεων της γεωργικής παραγωγής που παρατηρείται μετά το 1990, η έλλειψη νέας γεωργικής γης, η χρόνια λειψυδρία και η ήδη υπερβολική χρήση αγροχημικών.
«Η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων που αποτελούν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν στη διάβρωση των εδαφών, με την απόσπαση επιφανειακού εδαφικού υλικού από μία θέση, τη μεταφορά του υλικού αυτού από φυσικούς παράγοντες (νερό ή άνεμο) και την απόθεση του σε νέες θέσεις ως ίζημα με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.
“Όμως τα φυτά με τις ρίζες τους δημιουργούν ένα είδος πλέγματος που συγκρατεί το έδαφος. Όσο πιο εκτεταμένο το ριζικό σύστημα, τόσο περισσότερο χώμα συγκρατεί γύρω του» διευκρίνισε ο κ.Σαρόπουλος.
Επιπλέον, τα δένδρα καλύπτουν μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους και σε μονιμότερη βάση, μειώνοντας την ταχύτητα πρόσπτωσης της βροχής στο έδαφος και δημιουργούν μεγαλύτερη διήθηση που οφείλεται στις διακλαδώσεις των ριζών και στις στοές των σκουληκιών, εντόμων, ποντικών και άλλων ζώων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πώς θα βελτιώσετε την απόδοση του χωραφιού σας
σχετικές αναρτήσεις
Σόλων! Σόλων!
Ο ποιητής Τυρταίος, κωλομπαράς σπουδαίος επήγεν εις τον Σόλων με όρθιον…
Τα Τρίκαλα πέραν του Πατέρα έδωσαν στην Υγεία και την κα Όλγα Μπαλαούρα
Αγαπητέ Απόκαυκε,Πώς σου φαίνεται η σκηνή όπου ένας απόστρατος αστυνομικός…
Αν υπήρχε MEGA το ’73…
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973 , ώρα 20:15 -Όλγα , είναι φανερό ότι οι καταληψίες…
Ο Απόκαυκος ψέλνει πασχαλινούς ύμνους
Στις 11-12 στο Studio E 103fm ο Απόκαυκος τα ψέλνει…
Τα Παραπολιτικά, ο Πατούλης, ο Καχριμάνης και το πρόγραμμα με τα συσσίτια απόρων
Στη ΝΔ, αντί να τσουγκρίζουν αυγά επιδίδονται σε πισώπλατα μαχαιρώματα! Μεγάλο…
Η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο ( Τετάρτη, 15 Απριλίου)
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της…
Την κοπάνησε και ο ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ
Μετά τον Μιχάλη Παντούλα που την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, την κοπάνησε και ο…
Και ο μήνας έχει εννιά!
Συνεχίζει τις ατέλειωτες διακοπές του ο ΓΑΠ στα νησιά της χώρας. Σύμφωνα με τις…
Πώς και γιατί; Μια οφειλόμενη απάντηση
Αστερινός ΜάνθοςΣτέφανος Καραμούτσιος Υπάρχουν φίλοι που με πρόθεση αγαθή…
ΔΗΜΑΡ: Προσχωρήσεις αλλά και αποχωρήσεις;
Πληροφορούμεθα ότι μετά την προσχώρηση του Θανάση Οικονόμου στη ΔΗΜΑΡ,…