Η σημασία του ύπνου για την μνήμη και την μάθηση, καθώς επίσης για τη σωματική και ψυχική υγεία, αποτέλεσε το αντικείμενο επιστημονικής ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Την πρωτοβουλία είχαν τέσσερεις συνεργαζόμενοι φορείς, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου, σε συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό «Dana Alliance for Brain», στο πλαίσιο της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στις 21 Μαρτίου.
Ο παιδίατρος Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε η επιστήμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι διαταραχές του ύπνου οφείλονται σε διαταραχές του μεταβολισμού, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και στο στρες. Καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις, οι φλεγμονώδεις παθήσεις και η παχυσαρκία, συχνά συνδέονται με την υπερβολική ημερήσια υπνηλία και κόπωση, ενώ καταστάσεις στρες, όπως η ανησυχία, οι αγχώδεις διαταραχές και η μελαγχολική κατάθλιψη, συσχετίζονται συχνά με τις διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, ξύπνημα νωρίς το πρωί, συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα κλπ.).
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μόνο μετά την ηλικία των 30-35 ετών αρχίζουν οι αϋπνίες, ενώ η σύγχρονη νέα γενιά κοιμάται κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες λιγότερες από ό,τι οι προηγούμενες γενιές πριν μερικές δεκαετίες. Μεταξύ των 60 έως 75 ετών οι άνθρωποι νιώθουν τη λιγότερη υπνηλία, ενώ μετά τα 75 η υπνηλία αυξάνεται απότομα και γίνεται έντονη, όπως συμβαίνει και κατά την εφηβεία. Είπε ακόμα ότι ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει, χωρίς όμως να αναπληρώνει πλήρως την απώλεια του βραδινού ύπνου.
Ο ψυχίατρος Δημήτρης Δικαίος, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α΄ Ψυχιατρική Κλινική) και υπεύθυνος της Μονάδας Μελέτης του Ύπνου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, τόνισε ότι η διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου ελαττώνεται σταδιακά μέχρι το τέλος της εφηβείας, οπότε οι ανάγκες για ύπνο εξισώνονται με αυτές των ενηλίκων, οι οποίες είναι περίπου 7,5 έως οκτώ ώρες μέσα στο 24ωρο. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει η ίδια «φυσιολογική» διάρκεια ύπνου για όλους τους ενήλικους, καθώς μερικοί είναι εντάξει με πέντε ώρες, ενώ άλλοι χρειάζονται εννέα έως δέκα ύπνου