Για πρόστιμο που αποτελεί εμπαιγμό στους Έλληνες κτηνοτρόφους κάνει λόγο η πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το ΠΡΑΤΤΩ αναφέρεται στο πρόστιμο για το θεαθήναι των 260 χιλιάδων ευρώ που υπέβαλε το ΥπΑΑΤ στην εταιρεία με τη νοθευμένη φέτα ΠΟΠ στην αγορά της Γερμανίας, κατά παράβαση του νόμου 4691/2020 και της ΚΥΑ: 838/51008/2019 που προβλέπει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με τη ΚΥΑ: 838/51008/2019 και το νόμο 4691/2020, η
νοθεία σε τρόφιμα προς εξαγωγή συνιστά ποινικό αδίκημα, επισύροντας
ποινή φυλάκισης 2 ετών και αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, ελάχιστου ποσού
300 χιλ. ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται όταν ο κύκλος εργασιών της
επιχείρησης που παρανόμησε είναι πάνω από 10 εκ. ευρώ.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) η οποία με ανακοίνωση της ζητά επιπλέον διευκρινήσεις για το πρόστιμο, υπενθυμίζοντας στον υπουργό την αδικαιολόγητη, πολύμηνη, καθυστέρηση σε ότι αφορά την αναγνώριση και νομική κατοχύρωση της.
“Η απόφαση για το «πρόστιμο- χάδι», πέρα από τα ερωτηματικά που προκαλεί στους κτηνοτρόφους, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο με το κόστος παραγωγής στα ύψη και καθηλωμένες τις τιμές γάλακτος, εκθέτει την κυβέρνηση και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα με τις παράνομες πράξεις του υπουργού της” τονίζει το ΠΡΑΤΤΩ.
“Αποδεικνύεται στην πράξη ότι το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του για τον πρωτογενή τομέα είναι προσχηματικό, αγγίζοντας τα όρια του γκροτέσκο τη στιγμή που υπουργός του τορπιλίζει νόμο της ΝΔ: 4691/2020, γνωστότερο ως νόμο Βορίδη” επισημαίνει η ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, που διερωτάται πώς μετά από όλα αυτά μπορεί ο κύριος Λιβανός να παραμένει στη θέση του.
“Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και επιτέλους, να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων, να προχωρήσει άμεσα στη νομική κατοχύρωση της ΔΟΦ, να προστατέψει τα εθνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και να προχωρήσει στην αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι καιροί ου μενετοί!” καταλήγει η ανακοίνωση.