Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στο Ρ/Σ Real fm και στους δημοσιογράφους Γ. Χουδαλάκη – Στ. Κασίμη η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί να περικόπτεις τους μισθούς με 50% των εργαζομένων και να
αυξάνεις τα νοσήλια στις ιδιωτικές εντατικές από 800 σε 1600 ευρώ
ημερησίως αντί να επιτάξεις τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όσα χρειάζονται για
να ενισχυθεί το σύστημα. Και βεβαίως, δεν πρέπει να αφήσει η κυβέρνηση
άνθρωποι με άλλα νοσήματα πέραν του κορωνοϊού, να μην έχουν πρόσβαση στο
δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν μπορεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε
υγειονομικές βόμβες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και των
εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και όλων όσων χρειαστούν τη δημόσια
περίθαλψη.
Τα κύρια σημεία συνέντευξης της συνέντευξης:
Εργασιακά: Όσοι ορέγονται αυτή την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να το ξεχάσουν.
Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων για τα εργασιακά από την κυβέρνηση, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Δεν είναι η στιγμή για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε και δεν θα επιμένουμε για αυτά που θεωρούμε αναγκαία και καθοριστικά. Ένα πεδίο είναι τα εργασιακά δικαιώματα που υπερασπιζόμασταν, υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε. Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση εξ ού και η αναστολή και πολλών άρθρων του Συντάγματος ακριβώς γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες το θέμα της πανδημίας”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για ένα συνολικό πρόγραμμα : Για υγειονομική κρίση & στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα συνολικό ισορροπημένο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που αφ’ ενός θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να μην κλείσουν αλλά και τους εργαζόμενους και αφ’ ετέρου που θα αφορά και την υγειονομική κρίση.
Ανεπαρκής η έως τώρα στήριξη των επιχειρήσεων: Σας θυμίζω ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και ένεση ρευστότητας. Και βεβαίως υποχρέωση των επιχειρήσεων αφού στηρίζονται από το κράτος να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.
Προκλητική η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των μισθών: Αυτό που βλέπουμε, όμως, σήμερα είναι η κυβέρνηση να έχει επιτρέψει την εκ περιτροπής εργασία με κατευθείαν μείωση της αμοιβής στο 50% των εργαζομένων, ευέλικτες μορφές εργασίας, το είδαμε να γίνεται μαζικά, χθες είχαμε το παράδειγμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου διεκόπησαν οι συμβάσεις και όσοι παραμένουν δουλεύουν εκ περιτροπής, έγινε μετατροπή των συμβάσεων σε εκ περιτροπής με άγνωστο το μέλλον. Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να γίνει καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα.
Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να δημιουργηθεί καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα.
Όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή του κράτους, αυτές πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν στη συνέχεια. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να στηριχθούν με ρευστότητα από την πλευρά του κράτους.
Η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών και το απόθεμα των 35 δισ. επιβάλλουν μία εμπροσθοβαρή και επιθετική οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση
Σε μια εποχή που έχουν αλλάξει όλα τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν στη χώρα μας όσον αφορά το τι ξοδεύει, με ένα απόθεμα 35 δισ. «μαξιλάρι» το οποίο έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών περιορισμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βάλει χρήματα σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ όπως έκαναν και άλλες χώρες, και όχι να πηγαίνει 1% του ΑΕΠ κάθε βδομάδα βλέποντας και κάνοντας αλλά για να μπορέσει και να στηριχθεί αυτή την περίοδο η οικονομία και η χώρα, αλλά και για να αναρρώσουμε γρηγορότερα εκ των υστέρων, θα πρέπει να είναι επιθετική η οικονομική πολιτική σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας είναι ουσιαστική και είναι όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το σήμερα, αλλά για να μπορέσει αργότερα να ανακάμψει γρήγορα και η οικονομία.
Η Ευρώπη διστάζει – Η Ελλάδα οφείλει να πιέσει και να διεκδικήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση ορθώς στήριξε την έκδοση ομολόγου με την κοινή επιστολή και εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς ημίμετρα. Ο κίνδυνος είναι στη συνέχεια, αν δεν υιοθετηθεί η λύση του ευρω-ομολόγου.
Αντιλαμβάνεστε, μετά την 10ετή κρίση που πέρασε η χώρα μας, τί μπορεί να σημαίνει αυτό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και να επιμείνει, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα μας σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρέθηκε το 2010.
Τα περιοριστικά μέτρα χωρίς στρατηγική θωράκιση του ΕΣΥ είναι επικίνδυνη ολιγωρία: Ενισχύονται οι ΜΕΘ; Προσλαμβάνουν ανθρώπινο δυναμικό; Το προστατεύουν; Ακουνε το καμπανάκι του ΠΟΥ για μαζικά τεστ;
Ένα κομμάτι είναι τα περιοριστικά μέτρα. Τα οποία στη χώρα μας φαίνεται ότι ελήφθησαν εγκαίρως. Οι πολίτες ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε. H άλλη απολύτως καθοριστική πτυχή είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτό βλέπουμε να μην έχουν γίνει βήματα όσον αφορά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση των κρεβατιών των ΜΕΘ. Όσον αφορά τα μαζικά τεστ, σας θυμίζω τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προς την ελληνική κυβέρνηση. διότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι να μην εξετάζονται ούτε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είχαμε και μια μακάβρια προειδοποίηση χθες με τους δύο θανάτους χωρίς να έχει γίνει το τεστ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ολιγωρία η οποία είναι επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση πρέπει να μην κάνει μόνο όσα μπορεί. Πρεπει να κάνει περισσότερα. Όσα χρειάζονται. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης η οποία προς το παρόν πηγαίνει βήμα- βήμα με το τι αισθάνεται ότι μπορεί καθημερινά.
– 50% στους μισθούς + 100% στις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ. Τα μαθηματικά του νεοφιλελευθερισμού σε περίοδο πανδημίας
Δεν μπορεί να περικόπτεις τους μισθούς με 50% των εργαζομένων και να αυξάνεις τα νοσήλια στις ιδιωτικές εντατικές από 800 σε 1600 ευρώ ημερησίως αντί να επιτάξεις τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όσα χρειάζονται για να ενισχυθεί το σύστημα. Και βεβαίως, δεν πρέπει να αφήσει η κυβέρνηση άνθρωποι με άλλα νοσήματα πέραν του κορωνοϊού, να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν μπορεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και όλων όσων χρειαστούν τη δημόσια περίθαλψη.