Η πανδημία του κοροναϊού απασχολεί όλον τον πλανήτη και φυσικά τα συστήματα υγείας παγκοσμίως τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δεν είχε προβλεφθεί. Σημαντικό λοιπόν είναι να ενημερωθούν και οι Έλληνες τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.
1. Μένουμε σπίτι για να μειώσουμε την κλίση της καμπύλης, όπως δείχνει η παρακάτω γραφική παράσταση.
2. Μειώνουμε την κλίση της καμπύλης με μέτρα καραντίνας για να μην αυξηθούν τα κρούσματα ταυτόχρονα και ξεπεράσουν τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας. Ναι, λοιπόν, μέτρα καραντίνας, είναι αυτονόητο. (Ας μη χειροκροτάμε για τα αυτονόητα).
3. Η γενικευμένη καραντίνα όμως εκ των πραγμάτων δεν είναι ποτέ πλήρης. Υγειονομικοί, υπάλληλοι τροφοδοσίας, αγρότες, εργάτες ηλεκτροπαραγωγής, τηλεπικοινωνιών κλπ που η εργασία τους δεν μπορεί να σταματήσει και που δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, σε ένα βαθμό εκτίθενται στον ιο. Οι εργάτες των εργοστασίων και οι υπάλληλοι εταιρειών που δεν έπαψαν ούτε στιγμή τη λειτουργία τους το ίδιο. Ακόμα χειρότερα, η καραντίνα είναι σχεδόν αδύνατη και για κάποιους ανθρώπους που η πρόβλεψη από το ελληνικό κράτος για την επιβίωσή τους είναι περίπου ανύπαρκτη (απουσία κοινωνικής πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας): Άστεγοι, πρόσφυγες, εργαζόμενοι περιστασιακά χωρίς ένσημα, ανθρώποι με κόκκινα δάνεια που πρόκειται να πεταχτούν από τα σπίτια τους με τον Ηρακλή. Πως θα μείνουν σπίτι αυτοί που δεν έχουν σπίτι; Η πιθανότητα έκθεσής τους στον ιο είναι πολύ μεγάλη.
Επίσης αυτή η γενικευμένη καραντίνα, που τελικά δεν είναι πλήρης, δεν μπορεί να κρατήσει επ’άπειρον χωρίς να δημιουργήσει και άλλα υγειονομικά προβλήματα. Μια τόσο στρεσογόνα κατάσταση επιβαρύνει σε ένα βαθμό και την υγεία ομάδων όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ψυχικά νοσούντες κλπ αυξάνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας τους για άλλες παθήσεις πλην κοροναϊού. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα παρουσιάσουν άγχος και πιθανόν κατάθλιψη.
Η καραντίνα πρέπει να γίνει ενεργητική και στοχευμένη. Για αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τεστ ανίχνευσης του ιού: όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ. Για να ξέρουν οι υγειονομικές αρχές ποιοι είναι οι φορείς του ιού και σε που μένουν ώστε να κάνουν στοχευμένη καραντίνα σε μικρότερες περιοχές και για μικρότερο διάστημα. Η Κορέα και η Ταϊβάν το εφάρμοσαν και βοήθησε πολύ στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού (χαμήλωμα της καμπύλης).
Τόσο τα τεστ ανίχνευσης του ιού όσο και η απομόνωση, άργησαν στην Ελλάδα. Τα μέτρα καραντίνας, όχι τόσο όσο στην Ιταλία, πάρθηκαν αργά. Μεγάλο πρόβλημα όμως έχουμε στα τεστ όπου είμαστε πραγματικά πολύ πίσω. Γίνονται πολύ λιγότερα από όσα πρέπει. Έστω και τώρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας μπορούν και πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε όσους εκτίθενται ακόμα.
Λόγω της καθυστέρησης των μέτρων απομόνωσης και του μικρού αριθμού των τεστ αναμενόμενο είναι να υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς που δεν έχουν ανιχνευθεί. Συνεπώς η κλίση της καμπύλης δεν θα υποχωρήσει όσο θα θέλαμε και η διασπορά θα γίνει σε μικρότερο διάστημα από το επιθυμητό. Θα υπάρξουν λοιπόν πολλά νέα κρούσματα τα οποία θα βάλουν σε δοκιμασία της αντοχές του συστήματος υγείας.
4. Στην παραπάνω κατάσταση καθοριστικός θα είναι ο αριθμός των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η Γερμανία για πληθυσμό 80 εκατομμυρίων έχει 28000 και σκοπεύει λόγω κορονοϊού να τις διπλασιάσει. Η Ελλάδα έχει 600 για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Έπρεπε με βάση τα διεθνή πρότυπα (που στη Γερμανία τηρούνται) να είχε 3500 κλίνες ΜΕΘ τουλάχιστον (και αν ακολουθούσε το παράδειγμα της Γερμανίας, λόγω κορονοϊού να πήγαινε για διπλασιασμό, άρα για 7000 κλίνες ΜΕΘ). Για να στελεχωθούν όλες αυτές οι κλίνες χρειάζονται πολλοί γιατροί και νοσηλευτές που έτσι κι αλλιώς έλειπαν από το σύστημα. Η άμεση πρόσληψη χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Όμως οι συμβάσεις που προσφέρει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας σε αυτούς τους ελάχιστους (κάτω από 100) που έχει προσλάβει μέχρι στιγμής, είναι εξευτελιστικές: τετράμηνες ή διετείς παρατάσεις για τους επικουρικούς που είναι ήδη στο σύστημα με χαμηλούς μισθούς. Οι γιατροί μας έτσι κι αλλιώς έχουν φύγει και φεύγουν μαζικά για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κίνδυνος να φύγουν και άλλοι είναι υπαρκτός. Το Υπουργείο όχι απλά πρέπει να ανακοινώσει όσο το δυνατόν περισσότερες μόνιμες προσλήψεις αλλά και με αξιοπρεπείς όρους εργασίας.
Εμείς λοιπόν σαν πολίτες κάνουμε το καθήκον μας και μένουμε σπίτι γιατί καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Έτσι χαμηλώνουμε/επιβραδύνουμε την καμπύλη εξάπλωσης όσο μπορούμε. Το κράτος πρέπει να τη χαμηλώσει κι άλλο με πολλά τεστ. Κυρίως όμως, το κράτος πρέπει να σηκώσει και την ευθεία της δυναμικότητας του συστήματος υγείας (κλίνες ΜΕΘ).
Άμεσα να ξοδέψει όσα χρήματα χρειαστεί για δωρεάν τεστ, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, κλίνες ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.