Παναγιώτης Τζανετής
Οι «Δέκα μικροί Μήτσοι» ξεκίνησαν την εποχή ενός άλλου Μητσοτάκη και διακωμώδησαν, πέραν των πολιτικών, και πολλές άλλες υπαρκτές πλευρές της καθημερινής ζωής. Μια από αυτές, ίσως η πιο μυστηριώδης, ήταν η επαναλαμβανόμενη ατάκα ενός νεαρού bonne viveur : «Πάμ’ περίπτερο;»
Οι περιοχές Π. Ψυχικού- Φιλοθέης, διέθεταν και τότε ελάχιστα σημεία στα οποία επιτρεπόταν εμπορική δραστηριότητα. Οι κοπανατζήδες μαθητές δεν μπορούσαν να καταφύγουν στα ελάχιστα αυτά «επισημασμένα» μέρη και έτσι πήγαιναν σε απίθανα σημεία όπως ήταν το τέρμα λεωφορείων, όπου κάποιος πουλούσε σάντουιτς για οδηγούς και εισπράκτορες ή στο θρυλικό «περίπτερο», το οποίο έτεινε να εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο στέκι.
Λέγανε ότι απόφοιτος μεγάλου ιδιωτικού της περιοχής, συνεργάτης του κ. Λαζόπουλου, τον είχε καταστήσει κοινωνό της αστείας αυτής κατάστασης. Πιθανώς άλλος απόφοιτος, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, να του εξήγησε τον ύπουλο ρόλο των περιπτέρων στην κοινωνική ζωή της νεολαίας. Ο ίδιος μαθήτευσε επίσης στην περιοχή αλλά το αποκλείω να έκανε κοπάνες.
Είναι λοιπόν, το «κλείσιμο των περιπτέρων, μετά τα μεσάνυκτα» κάποιο αποφασιστικό κτύπημα που το εισηγήθηκαν επιδημιολόγοι στον κυβερνήτη, μπροστά σε μια κατάσταση συναγερμού; Όσο κακή άποψη κι αν έχει κανείς για την επιστημονική κοινότητα εν Ελλάδι, το αποκλείει. Τότε γιατί δεν βγαίνει κάποιος εμπειρογνώμονας να πει όχι εμείς δεν είπαμε αυτά, είπαμε εκείνα αλλά δεν εισακουσθήκαμε;
Από πλευράς κυβέρνησης, η επίμονη άρνηση των διαφανών και διακομματικών διαδικασιών σχετίζεται με αυτή την βολική χρήση – εργαλειοποίηση των «επιστημόνων», που δεν αποκρύπτουν μεν την αλήθεια, επιτρέπουν όμως την παραπειστική της χρήση, μέχρι βαθμού παρεξήγησης. Η πολιτική ηγεσία δικαιολογεί μια τέτοια στάση παραλλάσσοντας το δόγμα: «πρώτο θύμα του πολέμου (με τον ιό) είναι η αλήθεια».
Το τεχνοκρατικό πνεύμα δεν προσέφερε ποτέ κανένα ηθικό εχέγγυο ενώ είναι πλήρως ανεπαρκής και ο σχετικός έλεγχος από πολιτικούς θεσμούς και ΜΜΕ. Από την πλευρά δε της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας δεν προτάσσονται δικλείδες υπεράσπισης του κύρους και της ακεραιότητας της.
Δεν είναι μόνο η πρόσφατη λήψη εξαιρετικά ανεπαρκών μέτρων ενόψει δευτέρου κύματος, αφού με μια πρόχειρη ματιά, υπάρχουν πολλά ακόμη κραυγαλέα τέτοια παραδείγματα από το παρελθόν, όπως:
-Η συνειδητή σύγχυση που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στον τεχνικό εξοπλισμό μιας κλίνης ΜΕΘ και της αναγκαίας στελέχωσης της, που είναι πολύ πιο ακριβή. Η σύγχυση κατέστη δυνατή γιατί η επιστημονική ιεραρχία του ΕΣΥ το επέτρεψε δια της σιωπής της.
-Οι παλινωδίες σχετικά με τις θρησκευτικές τελετές που αν και σπανίως είχαν την ενεργό υποστήριξη επιστημόνων, είχαν όμως συχνά ως αρωγό την αιδήμονα σιωπή τους.
-Η πολιτική προεξόφληση των εξελίξεων για το εμβόλιο ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά τα σημαντικά εμπόδια μιας υπόθεσης που, έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα δια μιας.
-Οι επιπτώσεις της ανεμπόδιστης εισόδου μυριάδας ασυμπτωματικών τουριστών ήταν προφανείς για την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων αλλά σιώπησαν με μόνη εξαίρεση τον υπαινιγμό της απόσυρσης Τσιόδρα, ακριβώς κατά την βέλτιστη στιγμή από πλευράς δεικτών.
-Η τοποθέτηση Μαγιορκίνη ως συνηγόρου της κας Κεραμέως για τα πολυπληθή σχολικά τμήματα θα πρέπει να διδάσκεται στο μέλλον στις Ιατρικές Σχολές ως λαμπρό παράδειγμα προς αποφυγή.
-Η κυοφορούμενη επανάληψη του λάθους της πρώτης φοράς με την απομύζηση όλων των απολύτως απαραίτητων πόρων του ΕΣΥ (πχ για περιστατικά καρδιολογικά, χειρουργικά, παρεμβατικές ακτινολογικές μεθόδους κά) Το ότι οι απώλειες από όλα αυτά δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται, δεν μπορεί να είναι κριτήριο προτεραιοτήτων και συρρίκνωσης.
-Η έρπουσα φήμη ότι αλλοδαποί έχουν καταλάβει τις ΜΕΘ ενώ στην πραγματικότητα υποεκπροσωπούνται σημαντικά (λόγω ηλικίας) Η αλήθεια είναι ότι για κοινωνικούς λόγους αρκετοί θετικοί αλλοδαποί νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, δεδομένου ότι η συμβουλή «μείνε σε καραντίνα, στην Πλατεία Βικτωρίας» είναι λίγο σουρεαλιστική. Αντιθέτως, παραμένει ασχολίαστο ότι οιοσδήποτε από τον ιδιωτικό τομέα χρειαστεί νοσηλεία για οτιδήποτε και είναι θετικός, θα επιβαρύνει και πάλι τον δημόσιο τομέα.
Θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς και σε πολλές άλλες παραδοξότητες που πέρασαν ασχολίαστες από τους ειδικούς, πλην γνωστών εξαιρέσεων, όπως ήταν η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ με ανειδίκευτους ενός call center, τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τη συμβουλή προς τους εργαζόμενους να πηγαίνουν.. με τα πόδια, το εκκρεμές με τις μάσκες (από την απαξίωση στην φετιχοποίηση).
Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει καθόλου σαφές το ποια ήταν η εισήγηση και ποια ήταν η απόφαση. Με δεδομένη την επικοινωνιακή επικράτηση του στερεοτύπου «ακούμε τους ειδικούς», το κοινό ευλόγως ταυτίζει την απόφαση με την αντίστοιχη εισήγηση, που υποτίθεται πως έγινε.
Άφησα τελευταίο, το πιο πρόσφατο θέμα, του rapid test ανίχνευσης του ιού, που χρησιμοποιεί μια άλλη μέθοδο, μικρότερης αξιοπιστίας αλλά πολύ φθηνότερη. Ο κ Μητσοτάκης το άθροισε στο πρόσφατο διάγγελμα στα επιτεύγματα του, σαν να το ανακάλυψε αυτοπροσώπως, παρότι είναι από καιρό γνωστό για τις περιορισμένες δυνατότητες και ενδείξεις του κι ενώ ο ίδιος δεν διαθέτει ειδημοσύνη μικροβιολόγου.
Κάτι θα πρέπει να γίνει, όσο ακόμη είναι καιρός, εκτός εάν η επιστημονική κοινότητα εζήλωσε την δόξα των ΜΜΕ που έχουν προφανώς αποφασίσει να προηγηθούν τής κυβέρνησης, στον εκμηδενισμό της αξιοπιστίας τους.