Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Κάποτε έλεγαν ότι «ψηφίζουν και τα δέντρα», τώρα θα λένε ότι «ψηφίζουν και τα πληκτρολόγια»

 Για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών

Θανάσης Μαχτσίρας*

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση μετά το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, που είναι συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου και του ιδιώνυμου για τους πλειστηριασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το ραβασάκι με τις αξιώσεις των βιομηχάνων. Ήδη προετοιμάζει την νέα επίθεση στη ζωή, την λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων. Η εργοδοσία παρά τα πολλαπλά όπλα που της έχουν διαθέσει οι κυβερνήσεις, για να θωρακίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία της απαιτεί να μπουν τα συνδικάτα στο γύψο, και φίμωτρο στην πάλη και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η λεγόμενη ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι μία απ τις αντιδραστικές αλλαγές που θέλουν να επιβάλλουν στο τερατούργημα που ετοιμάζουν. «Πρόβα τζενεράλε» είναι η ανακοίνωση των εκλογών απ την υπουργό Παιδείας για την ανάδειξη εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η κίνηση αυτή αφορά έναν σημαντικό κλάδο, με πάνω από 170.000 εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το υπουργείο Παιδείας, επιχειρεί, με αφορμή τις εκλογές για τα ΥΣ των εκπαιδευτικών, μια γενικευμένη αντιδραστική παρέμβαση στη δομή, στη λειτουργία και στη φυσιογνωμία συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία για να «δοκιμάσουν» το θεσμό των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και από την «επιτυχία» του να τον καθιερώσουν έπειτα σε όλες τις διαδικασίες των σωματείων (εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, κήρυξη απεργιών κ.λπ.). Αν και είναι βέβαιο ότι θα φάνε τα μούτρα τους.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή. Αποκρύπτουν ότι στις συγκεκριμένες εκλογές συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (πάνω από 85%).

Στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι εργαζόμενοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Είναι συνδικαλιστικές εκλογές, συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, γίνεται ζωντανή συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, υπάρχει αντιπαράθεση, κριτική και έλεγχος των αιρετών. Οι αιρετοί οφείλουν να δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις και να απολογούνται στους εργαζόμενους. Είναι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τον πρώτο λόγο για τη διαδικασία τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο, δηλαδή ο εργοδότης, δεν έχει καμία δουλειά στις διαδικασίες των εργαζομένων. Οι εκλογές είναι η κατάληξη μίας διαδικασίας, που διεξάγεται με διάρκεια, ζωντανή επαφή και συζήτηση, ενεργή δυναμική παρουσία και συμμετοχή.

Οι συνθήκες της πανδημίας, δυσκολεύουν όλη αυτή την δραστηριότητα. Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες. Έγκαιρα επιμείναμε να εξασφαλιστούν οι υγειονομικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών, όπως σε πολλούς κλάδους του Δημοσίου πραγματοποιούνται αυτή τη περίοδο(νοσοκομεία, περιφέρειες) δια ζώσης και καθημερινή, προτείναμε να δοθεί μικρή παράταση της θητείας των αιρετών, όπως έγινε με απόφαση της κυβέρνησης για όλα τα σωματεία των εργαζομένων. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλού στοχεύει η κυβέρνηση, να αποδυναμώσει τη ζωντανή συμμετοχή και τη συλλογική δράση των σωματείων. Καμία δημοκρατική διαδικασία δεν διασφαλίζεται με like και dislike από τον καναπέ του σπιτιού.

Είναι ασφαλείς και αδιάβλητες οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες;

Η ψήφος δεν είναι μυστική. Ο οποιοσδήποτε υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί και ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ένας τρίτος ακόμα και τι πληκτρολογεί ένας χρήστης. Δεν διασφαλίζεται αν αυτός που ψηφίζει πίσω από έναν υπολογιστή ενεργεί αυτοβούλως, αυτοπροσώπως, χωρίς πιέσεις και άλλες παρεμβάσεις. Δηλαδή σαν να μπαίνεις στο παραβάν μαζί με τον διευθυντή, τον προϊστάμενο, τον εργοδότη κ.λπ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να παραποιηθούν. Καμία εγγύηση δεν δίνεται για την αποφυγή αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για το ότι οι ψήφοι των εργαζομένων δεν έχουν παραποιηθεί και μάλιστα μαζικά. Υπάρχουν κακόβουλα προγράμματα ή ιοί που μπορούν να παρακολουθούν αλλά και να παραποιούν τις επιλογές των χρηστών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, και μάλιστα σε μαζική κλίμακα. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται με έναν απλό σύνδεσμο (link) που θα μπορούσε να διαρρεύσει και να ψηφίσει ξανά και ξανά ο οποιοσδήποτε, αρκεί να γνωρίζει τα στοιχεία ταυτοποίησης του ψηφοφόρου.

Οι εφορευτικές επιτροπές είναι διακοσμητικές, δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν τη διαδικασία, ούτε να παρέμβουν ουσιαστικά σε αυτήν. Δεν γνωρίζουν τις πληροφορίες που διακινούνται ή τις πιθανές παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει κατά την εκλογική διαδικασία.

Δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων, οι ψηφοφόροι είναι πιο ευάλωτοι στον εξαναγκασμό, ή ακόμα και στην εξαγορά της ψήφου τους, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ψηφοφόρος την ώρα που ψηφίζει μπροστά από τον υπολογιστή του. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποιος για λογαριασμό άλλου. Είναι σαν να δίνεις ή να σου παίρνουν την ταυτότητά σου στις βουλευτικές και να ψηφίζουν αντί για σένα.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τεχνοφοβικοί, το απέδειξαν. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να «δείξουν το δρόμο μπροστά για όλο τον δημόσιο τομέα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να έχουμε φόβο προς τις νέες τεχνολογίες. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν φοβάται την τεχνολογία, μείναμε δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα την περίοδο της καραντίνας, χρησιμοποιήσαμε κάθε πρόσφορο τεχνολογικό μέσο για να τους στηρίξουμε, όταν με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας δεν λειτουργούσε τίποτα.

Η συζήτηση για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι καινούργια, είναι παλιά και έχει πάντα τον ίδιο στόχο. Με το καμουφλάρισμα της « δήθεν περισσότερης δημοκρατίας» (sic) και τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η αστική τάξη θέλει να βρει νέες μορφές χειραγώγησης των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα φοβούνται την οργανωμένη δράση και την πάλη των εργαζομένων, θέλουν Σωματεία και Ομοσπονδίες – σφραγίδες, χωρίς ζωντανές μαζικές διαδικασίες. Θέλουν τους εργαζόμενους απομονωμένους, κλεισμένους στο καβούκι τους, μακριά από την ενεργή δράση του σωματείου.

Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια με όπλο μας τη συλλογικότητα, οργανώνουμε τη πάλη μας απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια του κράτους των εργοδοτών.

Οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή το βάρος της αναμέτρησης με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η θέση μας για απόσυρση όλων των συνδυασμών από τη διαδικασία των εκλογών – παρωδία, για μαζική αποχή και ακύρωσή τους στην πράξη, αποτελεί σήμερα απόφαση των Ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σωματείων (ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ). Είναι κρίσιμο να πάμε μέχρι τέλους και στις 7 του Νοέμβρη η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας να είναι εντελώς μόνη.

*Ο Θανάσης  Μαχτσίρας είναι μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ εκλεγμένου από  την ΟΛΜΕ, με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών 

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.162

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *