Η μεσαία τάξη – για την ακρίβεια, τα μεσαία στρώματα – είναι ο απόλυτος πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα και δεν το κρύβει. Η χθεσινή του κάθοδος σε μια μεσοαστική γειτονιά της Αθήνας, το Χαλάνδρι, αποτελεί την αφετηρία της, προσωπικής πια, επιχείρησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την επαφή ακριβώς με αυτή την κοινωνική τάξη, με διπλή τακτική: Την ανάδειξη του σκληρού οικονομικού τραύματος που αφήνει στα λαϊκά και μεσαία στρώματα η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την ώρα που μια αλώβητη κυβερνητική ελίτ νέμεται τα οφέλη της διανομής του δημόσιου χρήματος.

Εν ολίγοις, στην μακρά προεκλογική περίοδο που τώρα ξεκινά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να βγάλει στην πρώτη γραμμή παράλληλα τα θέματα της ακρίβειας και της διαφθοράς, θέτοντας ως προτεραιότητα να δείξει στην μεσαία τάξη ότι υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη – να αναδείξει την αντιδιαστολή ανάμεσα στην λαϊκή φτωχοποίηση και τον πλουτισμό των «ημετέρων», ως προϊόν κυβερνητικής επιλογής και σχεδίου.

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι. Την ίδια στιγμή η λαίλαπα των γαλάζιων ακρίδων εφορμά στον δημόσιο πλούτο» ήταν η δήλωση, από το Χαλάνδρι, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε αυτό το μήνυμα και ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου προβλέπει συνεχείς ανάλογες επισκέψεις του προέδρου του κόμματος το επόμενο διάστημα σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια.

Την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ βοηθούν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και καταγγελίες για απ’ ευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε γαλάζια στελέχη, με το σκάνδαλο Πάτση να αποτελεί όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Είχε προηγηθεί ήδη η περίπτωση Μαραβιέγια, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τις απ’ ευθείας αναθέσεις στην σύμβουλο του πρωθυπουργού Ρεβέκκα Πιτσίκα, ενώ οι «ακρίδες πολλαπλασιάζονται με ραγδαία ταχύτητα» όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο χτύπημα, που εκθέτει ξανά την κυβέρνηση, ήρθε σήμερα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» που αποκάλυψε ότι ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη Τάσος Χατζηβασιλείου, συμμετείχε στο ΔΣ μια ΜΚΟ που είχε ιδρύσει το 2017 ο Ανδρέας Πάτσης, της “lyseis.org”.

Ο ίδιος ο Τάσος Χατζηβασιλείου φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα πως έμεινε στην ΜΚΟ μόνον μερικούς μήνες και αποχώρησε, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως διατηρούν επιφυλάξεις. Και λένε επίσης πως και μόνον η συμμετοχή Χατζηβασιλείου σε μία από τις ουκ ολίγες ΜΚΟ και εταιρίες που ίδρυε κατά καιρούς, και με θολούς σκοπούς, ο Πάτσης καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών περί «μεμονωμένου περιστατικού».

Ως προς το τελικό πολιτικό ταμείο, δε, και των σκανδάλων και της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου δεν προσβλέπουν τόσο στις επόμενες δημοσκοπήσεις, όσο στην συσσώρευση κυβερνητικής φθοράς κατά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Θεωρούν ότι ήδη η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι στριμωγμένοι στην γωνία υπό τον διπλό κλοιό των σκανδάλων των παρακολουθήσεων και των απ’ ευθείας αναθέσεων, βλέπουν ως ένδειξη αγωνίας τις εσωτερικές συγκρούσεις στο σύστημα που στηρίζει την ΝΔ (με κορυφαία περίπτωση τα τελευταία χτυπήματα από το συγκρότημα Μαρινάκη) και προεξοφλούν ότι η αποδόμηση του επιτελικού κράτους και των «αρίστων» θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στο κύμα της λαϊκής δυσφορίας για την καταιγίδα της ακρίβειας.

tvxs.gr