Τι θα γινόταν, αν αποφάσιζε ο Υπουργός Μεταφορών, πως τα λιγοστά λεωφορεία που διαθέτει η χώρα θα κυκλοφορούν μονά-ζυγά;
Δεν θα διπλασιαζόταν ο συνωστισμός, οι καθυστερήσεις, οι διαμαρτυρίες; Δεν είμαι και σίγουρος, αν κρίνουμε από τα νοσοκομεία.
Πόσες διαμαρτυρίες έχετε ακούσει για το γεγονός ότι κατά τις μισές ημέρες του χρόνου ο ένδοξος Πειραιάς δεν διαθέτει κανένα νοσοκομείο εφημερίας; Τις μισές ημέρες του χρόνου ο Πειραιώτης ή ο επισκέπτης του λιμανιού που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια θα πρέπει να πάει Βούλα (30 Km), Ελευσίνα (24 Km) ή Χαιδάρι (18 Km)! Εκεί βρίσκονται τα κοντινότερα εφημερεύοντα (Ασκληπιείο, Θριάσειο, Αττικό), τα οποία το σύστημα βαφτίζει με θρασύτητα, πειραϊκά!
Αίτια και αφορμές
Για λόγους οικονομίας κλίμακος (δηλαδή, για να την βγάζουμε γόπα) τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά εφημερεύουν ανά τετραήμερο. Ο ασθενής κι ο συγγενής, όταν συνωστίζεται στην αθλιότητα των επειγόντων (ΤΕΠ) δεν ξέρει ότι τριπλάσιοι χώροι κι εγκαταστάσεις μένουν εκείνη την στιγμή ανεκμετάλλευτοι, απλώς για να μην καταβληθούν τα έξοδα λειτουργίας τους.
Η αθλιότητα αυτή είναι πολιτική επιλογή αφ’ ενός του κράτους μπαταχτσή κι αφ’ ετέρου της διεφθαρμένης φυσικής ηγεσίας του συστήματος, που από την κατάσταση πολέμου στην «επίσημη» είσοδο του νοσοκομείου επωφελείται, πουλώντας εξυπηρέτηση με το αζημίωτο στην «ανεπίσημη».
Μείζων χαμένος είναι ο χρήστης αυτών των υπηρεσιών και ελάσσων χαμένος είναι ο ατυχής εργαζόμενος που εκπροσωπεί το άθλιο κράτος στα μάτια του χρήστη και εισπράττει την αγανάκτηση του.
Ένας κραυγαλέο παράδειγμα του μεγάλου χαμένου χρήστη είναι η ασθενοσφαίριση στα περιστατικά που απασχολούν αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα (Άγιος Ανδρέας Πατρών, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κά) για την τύχη όσων φθάνουν σε ένα μη εφημερεύον ή σε ένα νοσοκομείο που η εφημερία του τελειώνει οσονούπω.
Πολιτικές
Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την υποκρισία του κ Πλεύρη που δεν υλοποιεί καν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, στο οποίο προβλεπόταν να εφημερεύουν καθημερινά τουλάχιστον τα επείγοντα όλων των νοσοκομείων. Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από την κακή κρίση της απολυθείσας επικουρικής νοσηλεύτριας και από τον αποκεφαλισμό του διοικητή-αυτοφωράκια.
Αποτέλεσμα, στην Πάτρα για πολλά χρόνια όποιος θα φθάνει σε μη εφημερεύοντα επείγοντα θα «παρκάρεται» σε μια γωνία, όπου θα τον «δει» οπωσδήποτε κάποιος περαστικός ειδικευόμενος, σε ένα νοσοκομείο που δεν είναι στην πρίζα και δεν θα μπορεί να του προσφέρει ουσιαστικές παρά μόνο τυπικές υπηρεσίες. Δεν θα τον «διώχνει» πάντως κανείς αλλά θα αναμένει επί ώρες το ΕΚΑΒ που εκπροσωπεί την ασφαλή μεταφορά αλλά … το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Μήπως αλήθεια είναι αυτός ο λόγος που οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι των επειγόντων συμβούλευσαν τους άτυχους ασθενείς να μετακινηθούν με δικό τους μέσο προς το εφημερεύον;
Μεταρρύθμιση των ΤΕΠ
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου εισόδου στο νοσοκομείο ήταν για πολλούς τόσο ανεπιθύμητος, ώστε οδήγησε στην υπερδεκαετή μάχη για το αν χρειάζονται ή όχι τα αυτόνομα ΤΕΠ (ως ανεξάρτητο μάτι επί της ιδιοτελούς δράσης των φεουδαρχών του συστήματος).
Έστω με τον γνωστό για την δειλία, την φοβική εσωστρέφεια και την αναποτελεσματικότητα του συριζαϊκό τρόπο, τα αυτόνομα ΤΕΠ θεσμοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν στην περίοδο 2015-2019. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπονόμευσε μεν την ασυδοσία της νομενκλατούρας του ΕΣΥ ποτέ όμως δεν πυροδότησε το λαγούμι της. Μεταξύ άλλων δεν τόλμησε να αγγίξει το εφημεριακό καθεστώς!
Ήταν προφανές, το τι τύχη θα είχε η μεταρρύθμιση με την έλευση των «αρίστων» μανατζαραίων της συμφοράς. Διακοπή της στελέχωσης, ποδηγέτηση της αυτονομίας τους, απόσπαση του προσωπικού τους κατά βούληση, ουσιαστική διάλυση κι ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ
Επίλογος
Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει σήμερα εξετάσεις κυβερνησιμότητας.
Στον τομέα της Υγείας, αν κάποιος τους έλεγε το 2020, πως αυτή η διαχείριση θα είχε οδηγήσει σε 31.000 νεκρούς, θα του απαντούσαν ότι μέχρι τότε θα έχει πέσει ο Μητσοτάκης οκτώ φορές! Δεν συνέβη όμως έτσι και στο συνέδριο του ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναρωτήθηκε φαντάζομαι ενδελεχώς για το ποιος έφταιγε πιο πολύ.
Αυτός που επέμεινε στο “και εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε”; Όποιος έδωσε την λαβή με την εμβολιολογία του να μονοπωλήσει η Κυβέρνηση τον ορθολογισμό; Ή μήπως οι διεθνείς εφεδρείες του υγειονομικού κινήματος που ήθελαν να εμβολιάσουν υποχρεωτικά ακόμη και τα κατοικίδια, επί ποινή απολύσεως;
Εντυπωσιάζει ότι ουδείς από την σημερινή ηγεσία και την διαφαινόμενη αυριανή, δεν θέτει το πολιτικό πλαίσιο ερμηνείας των όσων αποκαλύπτονται στις μέρες μας.
Ούτε καν υπερασπίζονται τα όσα καινοτόμα έκαναν, χωρίς από ότι φαίνεται να τα πολυκαταλάβουν. Δίνουν την εντύπωση ότι έφυγαν διακοπές και κρέμασαν πινακίδα «επιστρέφουμε την Δευτέρα, αφού πέσει η Κυβέρνηση».
Στα πλαίσια αυτά ήρθε και μια ανακοίνωση της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, που προτάσσει απ’ όλο το δράμα των αδικοχαμένων την υπεράσπιση των κατηγορουμένων εργαζομένων. Στο ίδιο πνεύμα δυστυχώς κινήθηκαν ΑΥΓΗ και ΚΟΚΚΙΝΟ!
Άραγε, όλοι μαζί αποφάσισαν να υποδυθούν το Εργατικό Κέντρο Πατρών ή την φιλεργατική ΠΟΕΔΗΝ, με τα αλήστου μνήμης καραβάνια υγείας; Όσοι την κατηγορούσαν για λαϊκισμό, τα χαρακτήριζαν τότε καρναβάλια υγείας αλλά να που αποφάσισαν να την μιμηθούν στο πατρινό καρναβάλι για πάντα…
Τβχσ