H υπόθεση Turkaegean ξεκίνησε ως φιάσκο, πέρασε στα όρια του εθνικού τραγέλαφου και καταλήγει, πλην των άλλων, και σε ενδοκυβερνητικό προεκλογικό ρινγκ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δέχεται ουκ ολίγες βολές πανταχόθεν και ακόμη περισσότερα συντροφικά μαχαιρώματα για δύο λόγους. Ο ένας είναι η πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση την ώρα που όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλίνει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ζημιά που αξιολογείται ως σοβαρή από το Μαξίμου καθώς αφορά ζήτημα «πατριωτισμού» κι αγγίζει ένα κρίσιμο κοινό για την ΝΔ – το σκληρό δεξιό κοινό που μια σημαντική μερίδα του, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποστασιοποιείται και κοιτά προς την πλευρά Βελόπουλου.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκρατήσει αυτούς τους ψηφοφόρους βγάζοντας στην πρώτη γραμμή τα ελληνοτουρικά, το υπουργείο του οποίου προϊσταται ο Αδωνις Γεωργιάδης συλλαμβάνεται κοιμώμενο και η Τουρκία κατοχυρώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμπορικό brand του Αιγαίου ως Turkaegean.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως εντός ΝΔ υπάρχουν συσσωρευμένα νεύρα κατά του υπουργού Ανάπτυξης. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η τηλε-αμετροέπειά του και η προσωπική του υπερπροβολή μπορεί και να κόβει περισσότερους ψήφους από την ΝΔ απ’ όσους φέρνει.

«Εάν περνούσε από το υπουργείο του όσο συχνά περνάει από τα τηλεοπτικά στούντιο, μπορεί και κάτι να είχε πάρει μυρωδιά για το τουρκικό μάρκετινγκ» είναι το πικρόχολο σχόλιο γαλάζιου βουλευτή. Επιπλέον, αρκετοί είναι και εκείνοι στην ΝΔ που θεωρούν ότι τα «αδιευκρίνιστα ποσά» στους λογαριασμούς Γεωργιάδη και η Novartis έχουν αφήσει στίγμα στο κόμμα που μπορεί να κοστίσει.

Τούτων δοθέντων, μετά το φιάσκο του Turkaegean, λίγοι είναι και οι πρόθυμοι να υπερασπιστούν δημόσια τον Αδωνι Γεωργιάδη, ακόμη και μετά την κάλυψη που του παρείχε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, από την Μαδρίτη και την συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αναφέρθηκε στο θέμα υιοθετώντας ουσιαστικά την θέση Γεωργιάδη, μεταθέτοντας την ευθύνη στους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και χωρίς να κάνει καμία νύξη περί πολιτικής ευθύνης.

«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», είπε ο Κυρίάκος Μητσοτάκης. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κάλυψη δόθηκε γιατί ο πρωθυπουργός «φοβάται» τον Αδωνι, κατά κυβερνητικά στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο,τιδήποτε άλλο κι εάν έλεγε θα άνοιγε πολιτικό θέμα εντός κυβέρνησης.

Εκείνος που, και δημόσια, δεν έδειξε ανάλογη προσοχή ήταν ο Μάκης Βορίδης. Διέγνωσε πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση και δεν το έκανε τυχαία. Η σχέση του με τον Αδωνι Γεωργιάδη έχει διαρραγεί προ πολλού, από την κάθοδο του τελευταίου στις εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ το 2016, και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως. Εξ ου και ήταν μάλλον ευεξήγητο το «καρφί» του στον ΑΝΤ1 όπου δήλωσε ότι  «σαφώς υπάρχουν ευθύνες εντός της κυβέρνησης» και πως «τίθεται ζήτημα λειτουργίας μιας υπηρεσίας, είναι και πολιτικό το ζήτημα».

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης πάντως άδειασαν μεγαλοπρεπώς τον Αδωνι Γεωργιάδη και έδειξαν και εκείνοι στην κατεύθυνση της πολιτικής ολιγωρίας: «Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων», λένε στην ανακοίνωσή τους, «ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος».

Παραπλεύρως, πάντως, από συγκεκριμένες πλευρές της ΝΔ επιχειρείται να μπει στο κάδρο και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παραμένει ηχηρά απών από τον όλο θόρυβο. Διαρροές που εκπορεύονταν και από κυβερνητικά γραφεία έφεραν τον Βασίλη Κικίλια να γνωρίζει τις τουρκικές κινήσεις για κατοχύρωση του σήματος Turkaegean και να μην έπραξε τίποτα. Από πρόσωπα κοντά στον υπουργό Τουρισμού η απάντηση που δίνεται είναι πως ουδεμία γνώση είχε, όπως και ουδεμία σχέση και αρμοδιότητα.

tvxs.gr