Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Blogαροντας

Σπατάλη Τροφίμων: Δεν θες να πετάς το φαγητό σου;

Πάρης Παπαχρήστος

Σου έχει τύχει να τρως συχνά φαγητό που να μην είναι το αγαπημένο σου, μόνο και μόνο για να μην το πετάξεις; Σου θυμίζει κάτι η φράση ‘‘φάε την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμή σου’’ ή ‘‘δεν πρέπει να πετάμε το φαγητό μας γιατί τα παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν από την πείνα’’; Οι περισσότεροι από εμάς, άλλωστε, μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία να αδειάζουμε όλο το πιάτο που είναι μπροστά μας στο τραπέζι.

Ένα από τα συχνά προβλήματα που συναντώ κατά την διαιτητική μου πράξη αφορά στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας και τον διαχωρισμό της από τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Γι’ αυτό το λόγο δίνω μεγάλη έμφαση στα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να διακρίνεις πότε πεινάς πραγματικά, κατά τη διατροφική εκπαίδευση στο γραφείο μου.

Ωστόσο, συχνά συναντώ δυσκολία στο να αλλάξει κάποιος τη διατροφική του συμπεριφορά και να καταναλώνει την ποσότητα που πραγματικά θα τον χορτάσει, αντί να τελειώνει όλη τη μερίδα που έβαλε στο πιάτο του, επειδή απλώς δε θέλει να πετάξει το φαγητό.

Η σπατάλη φαγητού (Food Waste) είναι, όντως, ένα τεράστιο πρόβλημα που αξίζει την προσοχή μας. Συνέχισε να διαβάζεις  για να μάθεις τα πάντα γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τους τρόπους αποφυγής της, ώστε ούτε να τρως περισσότερο φαγητό από ό, τι θέλεις, ούτε να καταλήγεις να το πετάς.

Αρχικά ας σιγουρευτούμε πως έχεις κατανοήσει τον όρο.

Τι είναι η Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste);

Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται στη μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των τροφίμων που προκύπτει από αποφάσεις και ενέργειες λιανοπωλητών, παρόχων υπηρεσιών τροφίμων και καταναλωτών. Για να καταλάβεις καλύτερα την έννοια, το φαγητό μπορεί να σπαταλάται με πολλούς τρόπους:

  • Μεγάλες ποσότητες υγιεινών βρώσιμων τροφίμων, συχνά, είτε δε χρησιμοποιούνται ή παραμένουν και απορρίπτονται από οικιακές κουζίνες και χώρους εστίασης.
  • Τα φρέσκα προϊόντα που αποκλίνουν από αυτό που θεωρείται βέλτιστο, για παράδειγμα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα, συχνά, αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια των εργασιών διαλογής.
  • Τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή “best before” απορρίπτονται συχνά από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.

Το παρακάτω βίντεο αναφέρεται στους λόγους που οδηγούν στην σπατάλη τροφίμων και προτείνει ορισμένες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Food Cam και Copia για τη Σπατάλη των Τροφίμων

Η Food Cam, αποτελεί μία από αυτές τις λύσεις και δημιουργήθηκε με αφορμή την σπατάλη τροφίμων στο κτήριο του Τεχνολογικού Ιδρύματος Μασαχουσέτης (MIT). Πρόκειται για μια κάμερα, κάτω από την οποία τοποθετείς τα φαγητά που δεν χρειάζεσαι και αυτή τα φωτογραφίζει. Στην συνέχεια τα ποστάρει σε εφαρμογές (twitter, slack, mail) με το εξής μήνυμα: «Ελάτε να τα πάρετε!».

Πλανήτης και Σπατάλη Τροφίμων

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η σπατάλη τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη μας αρνητικά; Μια από τις σημαντικές επιπτώσεις που προκαλεί η σπατάλη τροφίμων είναι η κλιματική αλλαγή. Γνωρίζεις ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες πηγών ενέργειας και πόρων τόσο για την παραγωγή αλλά και την συντήρηση των τροφίμων; Και όλα αυτά για να απορριφθεί στο τέλος η μισή σχεδόν ποσότητα τροφίμων που παράγεται

Υπολογίζεται ότι το 40% του φαγητού που παράγεται στην Αμερική δεν καταναλώνεται.

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι οι ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον όταν αποσυντίθενται τα τρόφιμα που έχουμε απορρίψει.

Περισσότερα  στο διεύθυνση diaitologos.com 

σχετικές αναρτήσεις

1 από 5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *