Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Οικονομικών ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου 2009 για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας και πως αν λάμβαναν από την πρώτη στιγμή σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα «θα είχαμε αποφύγει την κρίση δανεισμού, θα είχε περιοριστεί η δυναμική του ελλείμματος και θα είχε αλλάξει η ψυχολογία των αγορών».
Ενήμερος ήταν και ο Κώστα Καραμανλής.
Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ «υπήρχαν περιθώρια αναστροφής της ελληνικής οικονομίας αρκεί να λαμβάνονταν σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα».
Και πρόσθεσε με νόημα «αν λαμβάνονταν τότε σκληρά μέτρα η κρίση των ελλειμμάτων δεν θα γινόταν κρίση δανεισμού» και ολοκλήρωσε την σκληρή του κριτική αναφέροντας «δεν έφτανε εμείς να πούμε μια κορώνα, μια δήλωση έτσι ή αλλιώς και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφτασαν».
Ειδικότερα ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Θεοδωρίδη για το εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού μετά το 2009, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι «ήταν δύσκολο αλλά όχι αναπόφευκτο».
Επιπροσθέτως, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί πρόγραμμα «το οποίο να μην περιορίζεται στα δημοσιονομικά. Έπρεπε να αγγίξει τα θέματα της ανταγωνιστικότητας που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όχι μονό δεν ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα –τα οποία θα κάλμαραν τις αγορές– αλλά εξαγγέλθηκαν παροχές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα πάνω είχε ως συνέπεια η χώρα να μπει στο μικροσκόπιο των αγορών.
Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Προβόπουλος ο οποίος ερωτώμενος σχετικά χαρακτήρισε «ατυχή» την δήλωση περί Τιτανικού του κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε όμως ότι οι αγορές μας παρακολουθούσαν και ατυχείς δηλώσεις όπως αυτή δεν επηρέασαν τόσο πολύ τις αγορές.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «επειδή γνωρίζω ότι αγορές και επενδυτές είναι προσεκτικοί και βλέπουν δίκην ακτινογραφίας την οικονομική κατάσταση μιας χώρας δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση, έστω και ατυχή, ενός Υπουργού περί τιτανικού για να κρίνουν αν η χωρά είναι σε κατάσταση αρνητική. Ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η χώρα γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Κάνουν σοβαρή δουλειά και δεν παίζουν με αυτόν τον τρόπο. Ανεξάρτητα αν η δήλωση είναι ατυχής, και θα ήθελα να αποφύγω την κρίση, απαντώντας στην ουσία δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν καλά ποια είναι η κατάσταση».
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος άφησε αιχμές και για τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ εξηγώντας ότι «ο εκτροχιασμός του ελλείμματος ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2009. Αν είχαν ληφθεί από τότε μέρα η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί εγκαίρως».
Πηγή: ProtoThema
|