Σε σχέση με την ακύρωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση (με αλλαγή των συμβατικών λαμπτήρων σε λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης τύπου LED) των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, που είχε αναλάβει να εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής:
“-Ενώ θεωρείται νόμιμη η κατασκευή ενός έργου που –με βάση τους υπολογισμούς των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων- θα γίνει σε 18 μήνες με κόστος 8,6 εκ. ευρώ αλλά παρόλα αυτά η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 19,2 εκατομμύρια ευρώ και δεσμεύει τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια.
-Ενώ θεωρείται νόμιμη η κατασκευή ενός έργου που ο εργολάβος θα έχει πάρει πίσω όλο το κεφάλαιο που έβαλε σε 6 χρόνια αλλά παρόλα αυτά τα λαϊκά στρώματα θα τον πληρώνουν για ακόμα 6 χρόνια, δηλαδή θα πληρώσουμε κυριολεκτικά το ένα άλλο ένα.
– Ενώ θεωρείται νόμιμο ένα έργο στο οποίο, η όποια οικονομική ελάφρυνση από την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι το νόμιμο κέρδος του εργολάβου και ο Δήμος δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικός όφελος για 12 χρόνια.
Παρόλα αυτά η ακύρωση του διαγωνισμού αφορά κατά κύριο λόγο την διαφύλαξη της «νομιμότητας» συμμετοχής περισσότερων εταιριών στη μοιρασιά της υπερκερδοφόρας ενεργειακής πίτας.
Η Περιφέρεια που είχε την τεχνογνωσία (!) για τέτοιου είδους συμβάσεις –γι αυτό και δεν τις έκαναν οι Δήμοι αλλά απευθύνθηκαν μέσω προγραμματικών συμβάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου- ανέλαβε την ευθύνη για έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν προσδιορίζεται «το αντικείμενο των υπηρεσιών και αγαθών», με μια προκαταρτική μελέτη της «κακιάς ώρας» στην οποία ούτε ενδεικτικά δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του έργου, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε καν «η φύση των εργασιών που απαιτούνται». «Πάρτε κόσμε της επιχειρηματικότητας! Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!»
Η μνημειώδης ανακρίβεια όμως σε τόσους τομείς του διαγωνισμού του έργου δεν εμπόδισε σε τίποτα η ίδια μελέτη να προσδιορίζει με μνημειώδη ακρίβεια την οικονομική και τεχνοοικονομική επάρκεια των επιχειρηματικών ομίλων που μπορούν να πάρουν μέρος, ώστε μόνο ως φωτογραφικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο διαγωνισμός.
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας κερδοφόρας «νομιμότητας» δεν είναι λογικό να «πέφτουν κορμιά» επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει το έργο; Τέτοια διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα εκφράζονται και πίσω από διαφορετικούς πολιτικούς εκφραστές στο Δήμο Ιωαννιτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου.”