Όταν προκαλείται στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, μια ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) απελευθερώνεται στο σπηλαιώδες σώμα του πέους Αγορα Σιαλις Ελλάδα Αθήνα. Αυτή η απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου οδηγεί σε αύξηση ενός μεσολαβητή που επιτρέπει τη στύση.
Uncategorized

Η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται με την ηλικία

Καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει τα ηλικιωμένα άτομα να μην κοιμούνται καλά 

Η πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου είναι εσφαλμένη – για την ακρίβεια πιθανότατα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Βελτίωση του ύπνου με την πάροδο του χρόνου
Τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε σε περισσότερους από 150.000 ενηλίκους έδειξε ότι εκτός από μια «κάμψη» στην ηλικία των 40 ετών, η ποιότητα του ύπνου σε γενικό πλαίσιο βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 80χρονοι ανέφεραν ότι κοιμούνταν… σαν πουλάκια, σύμφωνα με δημοσίευση ειδικών του Κέντρου για τον Ύπνο και τη Νευροβιολογία των Κιρκαδικών Ρυθμών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep».
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες έθεσαν στο πλαίσιο της τηλεφωνικής έρευνάς τους ερωτήματα σχετικά με τη φυλή, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διάθεση και τη γενική υγεία του κάθε ατόμου.
Οπως προέκυψε, παρότι όταν κάποιος έπασχε από κατάθλιψη ή εμφάνιζε προβλήματα υγείας ανέφερε και πιο «φτωχή» ποιότητα ύπνου, γενικώς τα παράπονα για κακό ύπνο μειώνονταν όσο αυξανόταν η ηλικία. Μάλιστα τα πιο λίγα παράπονα σχετικά με τον ύπνο εκφράζονταν από άτομα άνω των 70 ετών.
Εξαίρεση η μέση ηλικία
Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ήταν η μέση ηλικία στην οποία, όπως φάνηκε, η ποιότητα του ύπνου ήταν κακή, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ίδιων των συμμετεχόντων.

Oπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικλ Γκράντνερ, όταν η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε την τηλεφωνική έρευνα πίστευε ότι θα επιβεβαίωνε τον επί έτη «μύθο» – ότι δηλαδή τα ηλικιωμένα άτομα ταλαιπωρούνται τις νύχτες. «Τα ευρήματά μας μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε τα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την ποιότητα του ύπνου στα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες» είπε ο ερευνητής και προσέθεσε ότι ίσως τα ηλικιωμένα άτομα να έχουν πράγματι χειρότερη ποιότητα ύπνου, αλλά απλώς να αισθάνονται ευχαριστημένα με τον ύπνο τους, ακόμη και αν δεν είναι ο καλύτερος δυνατός. «Ακόμη και αν η ποιότητα του ύπνου είναι χειρότερη στα ηλικιωμένα άτομα, τα συναισθήματα σχετικά με αυτήν βελτιώνονται με την ηλικία».
Η διάθεση της στιγμής παίζει ρόλο
Ενδιαφέροντα χαρακτήρισε τα νέα αποτελέσματα ο καθηγητής Ντερκ-Γιαν Ντάικ, καθηγητής Φυσιολογίας του Υπνου και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Υπνο του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στην Αγγλία. Όπως είπε «πρέπει να απομακρυνθούμε από όλους αυτούς τους μύθους σχετικά με τη γήρανση – πολλά ηλικιωμένα άτομα είναι πολύ ευχαριστημένα με την ποιότητα του ύπνου τους».
Ο καθηγητής τόνισε ωστόσο ότι η υποκειμενική άποψη του κάθε ανθρώπου σχετικά με τα μοτίβα του ύπνου του, μπορεί να προσφέρει απαντήσεις οι οποίες εξαρτώνται από τη διάθεση της στιγμής και δεν έχουν γενικότερη ισχύ. «Εάν κάποιος έχει θυμώσει επειδή μάλωσε με το αφεντικό του, η άποψή του για την ποιότητα του ύπνου του μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη κάποιου άλλου που αισθάνεται γενικώς ευχαριστημένος με τη ζωή του».  

σχετικές αναρτήσεις

1 από 1.162

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *